Svátky k nezaplacení, nebo jen finanční humbuk?

| Vydáno:
„Je spousta věcí, ze kterých jsem měl užitek a přitom žádný zisk, Vánoce k nim patří. Víš, strýčku, Vánoce pro mě vždycky byly časem dobra, a ne časem zisku. Dobou lásky a odpuštění. Dobou, kdy lidé mohou myslet na jiné. Vánoce mi nikdy nestrčily do kapsy ani penci, ale něco mi dávají a budou dávat, a proto říkám: „Veselé Vánoce, strýčku!“

Všichni to velice dobře známe. Nejen, že je na svátky všude plno lidí, což nám každopádně drásá nervy, ale navíc nás to ještě stojí kupu peněz! Mnoho z nás si pokaždé, když taháme z kapsy svůj váček s penězi, určitě pomyslelo, že by si přáli být zase dětmi, protože by tohle nemuseli řešit.

Pojďme se teď na to ale podívat z jiného úhlu pohledu. Pro mnohé z nás jsou Vánoce dobou, kdy můžeme být konečně se svými blízkými a užívat si poklidnou atmosféru. Tedy, poklidnou jen v rámci mezí, málo z nás má opravdu klidné Vánoce… Ale dejme tomu, že ano! Je to ale skutečně tak?

Tradičně si ještě před svátky pozveme domů na návštěvu rodiče, prarodiče, kamarády nebo klidně sousedy… nakonec můžeme i všechny, čím víc, tím líp! Připravíme jim něco dobrého na zub, načančáme dům, zaplatíme četu domácích skřítků, protože proč bychom měli uklízet sami, když to může někdo udělat za nás a… Zaplatíme, to je to slovo! Uvědomili jste si někdy, kolik vás to všechno stojí peněz?

Vezměme si to od začátku. Nejprve musíte všechno nakoupit. To vyžaduje značné sebezapření vůbec někam vyrazit, protože všichni víme, že obchody jsou touhle dobou na jednu kletbu, která se nepromíjí. Když konečně dorazíte domů a spočítáte, o kolik jste zase chudší, chce se vám z toho brečet, ale musíte s tím vším začít něco dělat, aby se nestalo, že jste peníze vyhodili oknem. Jakmile dokončíte přípravy, musíte znovu tasit váček a platit uklízecí četě, která zadarmo taky nehrabe, a pak máte konečně chvilku klidu. A váš váček s penězmi také.

Návštěva se potom ukáže jako stádo nenaž…jedených kluběnek, které sní, na co přijdou. Doslova vám vyluxují celý dům a spořádají i to, o čem jste ani nevěděli, že máte! Pak se spokojeně odkutálí domů a vy platíte podruhé uklízecí četu, protože už na to prostě nemáte sílu. Navíc dáváte z ruky poslední peníze a jen s těžkým srdcem se díváte, jak mizí v nenávratnu!

Nakonec zjistíte, že váš váček s penězmi zeje totální prázdnotou a ten poslední svrček, co se tam náhodně zapomněl, vypadá ještě žalostněji, než se zdá. Konečně nastala ta pravá chvíle na to si sednout a všechno řádně spočítat. Až tehdy totiž zjistíte, jak špatně na tom jste, a to si vezměte, že ještě nebyl Štědrý den a vy nemáte ani jeden dárek!

Celý ten kolotoč po obchodech vás tak čeká znovu a vy musíte navíc ještě sáhnout do svých nejtajnějších zásob, protože jinde už není odkud brát. A když je konečně po Vánocích, tak pak přijdete na jeden důležitý fakt – Vánoce jsou svátky naprosto k nezaplacení! A to po všech stránkách!

Přemýšlejte o tom, můžete si to letos zkusit na vlastní kůži! Nesmíte ale zapomenout na jeden důležitý fakt! Vánoce jsou jedny z nejhezčích svátků v roce, a i když vás stojí celé jmění, rozhodně za to stojí!

Pro Denní věštec
Theresa Brendi

Komentáře

  1. Krásný článek! Přesně, jeden by zaplakal nad vytahanou kůží prázdných měšců a teskným prázdnem v trezoru, kdyby ty Vánoce nebyly jednoduše tak kouzelným časem, kdy na tom vůbec nezáleží! Děkuji za počtení! 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *