13 šťastných rad, jak najít vánoční pohodu

| Vydáno:
„Poslyš, někteří lidé skoro zapomněli, co je v životě důležité, ale to neznamená, že se nemůžou vrátit na správnou cestu. Možná že jen potřebují poznat vánoční pohodu.“

A tady se dozvíte, jak na tu vánoční pohodu. Připravila jsem si pro vás celkem 13 magicky jednoduchých rad. Takové, co mně samotné dělají Vánoce Vánocemi. Takové, které vás do pohody musí dostat!

 

1. Oblečte si svůj vánoční svetr.
Že žádný nemáte? To mi ani neříkejte! Tak šup šup do obchodu a nějaký si pořiďte. Já mám svůj s běžícími soby táhnoucími sáně na noční obloze. Hvězdy na něm blikají a sobi jsou neustále v pohybu. Jen když se koukám nebo posedávám v tomhle svetru, vím, že je vše v pořádku, protože jsou tu… Vánoce! Čarodějných obchodů je přeci habaděj.

2. Zapalte Franklina.
Ne, nenabádám vás k nějakému zločinu. Pokud nevíte, o čem mluvím, Franklin je taková malá věcička, která se pálí hlavně o Vánocích. Jde o takovou špičku – různě barevnou, vysokou asi 10 cm. Ta se zapálí a pak krásně voní, jako Vánoce. A navíc z ní létají malinké jiskřičky. Vydrží hořet i celý večer. V mudlovském světě najdete něco podobného – tzv. Františky. Ale ti nejiskří. Vlastně nevím, co na nich ti mudlové mají…To jiskření přece chybí.

3. Nalaďte se na pohádkovou vlnu.
Zapněte kouzelné bedýnky – ať ty poslouchací, nebo koukací. Okolo Vánoc se to tam pohádkami jen hemží. A proč to navodí pohodovou atmosféru? Pohádky vždy skončí ponaučením a hlavně dobře! Zlo prohraje, dobro zvítězí. Co může člověka víc uklidnit než svět, který funguje správně?

4. Uvařte si pořádný hrnek horké čokolády!
Nebo něčeho jiného, co máte rádi. Zabalte se do deky, doporučuju přidat bod tři = kouzelné bedýnky s pohádkou, a usrkávejte. Já nejraději horkou čokoládu. Rozpouštím si tu Wonkovu. Jistě chápete proč (ano, promíchává ji vodopád) a ředím ji mlékem. Mňam!

5. Běžte se projít.
Zimní procházky jsou krásné. Ať už sněží, nebo se zrovna sluníčko snaží vylézt zpoza mraků, procházky stojí za to. Já mám nejraději ty večerní. Venku je tma, všude svítí a bliká vánoční osvětlení. Musím říct, že mudlové tohle opravdu umí.

6. Užijte si chystání dárků.
Že je to pro vás stres? Proč?! Vždyť Vánoce nejsou o tom koupit nebo dostat nejdražší dárek. I tohle si můžeme užít. Já třeba nakupování a vyrábění dárků zbožňuju. Baví mě to vymýšlet, baví mě je balit. Myslím, že jenom proto, že si vždy najdu alespoň jeden den, kdy chystám dárečky. A to úplně v klidu. Ne ve stresu, že to musím stihnout, prostě pohodově. Franklina k tomu, vánoční koledy a opět hrnek čokolády.

7. Vyzdobte si pokojíček.
Nebo byt. Nebo dům. Ať už ozdoby nakoupíte nebo vyrobíte, Vánoce a jejich pohoda pak na vás bude dýchat odevšad. Jen se rozhlédnete a hele, Vánoce jsou tady!

8. Dejte si mandarinky.
Nevím proč, neumím to vysvětlit, ale mandarinky k Vánocům patří. Stejně tak pomeranče. Vůně obojího – ještě v kombinaci s hřebíčkem – je prostě skrz naskrz vánoční. Možná i proto jsou mandarinky moje oblíbené ovoce.

9. Zabalte se s knížkou do deky.
Když už nevíte, jak na tu pohodu, zvolte to nejjednodušší. To, co funguje nezávisle na ročním období, nezávisle na čase i prostoru. Protože když je po ruce dobrá knížka (a mimochodem i těch se zimní a vánoční tematikou je požehnaně), tak pohoda přichází sama.

10. Svíčky, svíčky, svíčky
Ať už ty 4 na adventním věnci, nebo nějaké voňavé, které přilákají Vánoce. Vanilkové, skořicové i ty zmíněné pomerančové vůně. Nebo třeba jablko. Jablko a skořice je taky dobrá kombinace.

11. Zkuste mudlovské vánoční zvyky!
Krom toho, že je to dobrá zábava a něco se o mudlech dozvíte, ukrátí vám to volnou chvíli a opět vás to trochu vánočně naladí. Krájení jablíčka, čekání, jestli rozkvete barborka, házení střevícem (to je ovšem třeba nacvičit do Štědrého dne! – uchechtne se –), lití olova a mnohé další. Zkoušeli jste nějaké? Nebo máte své kouzelnické vánoční zvyky?

12. Začtěte se do Denního věštce!
Co taky jiného! Vždyť celý prosinec je laděný vánočně. Jeden vánoční článek vedle druhého. Denní věštec jsou prostě jedny malé Vánoce každý den. – dodá s úsměvem –

13. Zastavte se.
A jestli nic nepomáhá, tak se zkrátka jen zastavte a zamyslete nad vánočním časem… Představte si, jaká to bude nádhera a pohoda! Jak se dobře najíte, odpočinete si, budete s rodinou, rozbalíte nějaké to překvapení pod stromečkem, jak si užijete jeden den v roce úplně v klidu! Protože Vánoce nejsou o úklidu, o počtu dárků, o stresu. Není kam spěchat. Naopak udělejte si je pohodové, tak, jak chcete! Ať už budete mít slavnostní večeři ve tři nebo v osm, ať už je vás plný dům nebo slavíte ve dvou, ať už chcete koukat na pohádky nebo zpívat. Udělejte si je podle sebe! Ať jste šťastní. Protože to je to, o co jde!

Pro Denní věštec
Olivie Henrieta Větroplachá

Published by

Olivie Henrieta Větroplachá

Redaktorka, která má ráda knihy, lidi se smyslem pro humor, ironii a dobrou kávu. A jídlo. Na lidech i kouzelnících si cení pokory, upřímnosti a dobrého srdce. Ráda tráví čas prací pro časopisy, dlouhými procházkami, cvičením jógy a zkrátka vším, u čeho si odpočine.

Komentáře

  1. Skvělý článek, Olivko! 🙂 Díky za něj, teď vyzkouším spoustu skvělých vánočních tipů. 🙂

  2. Jednomu je až líto, že těch skvělých rad není víc! Moc povedený a vánočně pohodově veselý článek, děkuji za něj! Hlavně toho Franklina si musím jednoznačně sehnat a vyzkoušet! 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *