Baňka, nebo koule – co bylo dřív?

| Vydáno:
Buddy: „Co tam dáme nejdřív?“
Michael: „Svíčky.“
Buddy: „No bezva, a co pak?“
Michael: „Ozdoby!“
Buddy: Ozdoby, fajn.“

Otec: „Co to sakra je?!“
Michael: „Vánoční stromeček…“

Vánoční shon doléhá postupně na každého z nás. I kdyby snad jen proto, že po nás skřítkové chtějí větší čistotnost než jindy. V rámci vánočních příprav se také celý hrad postupně zdobí a na stromečky se věší vánoční koule… nebo snad baňky?

Je to skoro tatáž otázka, jako „byla dřív slepice, nebo vejce?“ Stejně, jako tato otázka rozděluje svět, koule nebo baňky rozdělují náš hrad. Každý jsme zvyklí používat jedno, a když zaslechneme druhé, lehce nám to rve uši.

Vánoční koule
Sem spadá první skupina lidí. Vánoční ozdoby jsou tradičně (i když v dnešní době už rozhodně ne vždy) kulaté, a proto připadá v úvahu jedině označení „vánoční koule“. Když jdou do obchodu, opět se shání zase a jen po koulích, ani by je nenapadlo ptát se na vánoční baňky.
Jakmile někde zaslechnou druhé označení, klepou si na čelo a diví se, cože si to kdo věší na stromeček. A ještě něco! Pokud používáte označení „vánoční koule“, jste pravděpodobně pravým Čechem! Nebo bydlíte alespoň od Brna na západ…

Vánoční baňky
Druhá skupina lidí by zase vánočním ozdobám neřekla jinak než „vánoční baňky“. Tuhle jsem někde zaslechla: „Jsou baňaté, takže baňky!“ Samozřejmě stejně jako u koulí, ani zde nelze „baňky“ použít na všechny ozdoby. Navíc se tahle skupina lidí celkem často potkává s tázavými výrazy druhých, kteří už přemýšlejí, jak budou někde vykrádat chemickou laboratoř, aby si mohli na stromeček pověsit chemické nádobí. Že by to vypadalo efektivně? To je dost možná pravda!
Nicméně je třeba říci, že tato druhá skupina lidí je většinou z Moravy nebo Slezska. Nebo jednodušeji řečeno – východně od Brna!

A jak to tedy doopravdy je?
Přestože se nikdo z nás nejspíš nevzdá označení, na jaké je zvyklý a jaké se mu nejvíce líbí, je třeba říci… že vlastně ani jedna skupina to prostě nemá špatně.
Vše je výsledkem nářečí, které odpovídá tomu, co bylo popsáno výše. Češi jsou zvyklí na koule, Morava a Slezsko zase na baňky.
Věčnou válku o to, kdo to má dobře, to ale rozhodně nevyřeší. Jako pravý „koulař“ musím totiž říct, že jen a jedině koule je dobře a žádné baňky mi na stromeček nikdo cpát nebude!!

A jak to máte vy? Koule? Baňky? Nebo snad obojí?

Pro Denní věštec
Theresa Brendi

Komentáře

  1. Bojuju za baňky! Uznávám ozdoby, ale koule? Ty teda na stromeček rozhodně ne! 😀

  2. Rozhodně ozdoby. Stromeček se přeci zdobí (od slova ozdoba), nebaňkuje ani nekouluje 😀 a všechny ty marný nářečí jsou prost marný 😀
    Já mám tedy jako ozdoby zafixované hvězdičky, špičky a zvonečky.
    Bych vytvořila třetí skupinu s ozdobama pro ty, co neuznávají ani jedno z toho, co bylo v článku uvedeno 😀

    1. Zlatá střední cesta! Nemůžu než souhlasit… ale stejně… na Vánoční koule nedám dopustit. =D

  3. Pro mě byly rozhodně dřív koule než baňky. Či jinak řečeno, na stromeček jsme vždy věšívali ozdoby, až do mého dospělého věku ozdoby ve tvaru koulí, skleněné, slaměné, různé, kulaté! Až v posledních letech používáme i vánoční baňky, tj. ozdoby v jiném než kulatém tvaru – šišky, hvězdičky a podobně. Takže ať žijí koule! Hlavně ale Vánoce! +směje se+

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *