Štědrovečerní věštecké metody – znáte je?

| Vydáno:
„Hoj, ty Štědrý večere,
ty tajemný svátku,
cože komu dobrého
neseš na památku?“

Věšteckých metod, které rok co rok praktikují tisíce a tisíce mudlů i kouzelníků po celém světě, je celá řada. Některé si jistě vybavíte okamžitě, nad jinými budete muset chvilku přemýšlet.
My si nyní představíme tři klasické mudlovské metody, které budete jistě znát, a pak tři metody ryze kouzelnické, které pro vás budou možná novinkou.

1. Rozkrajování jablka
Tato tradice je velice stará. Tak stará, že ani nestojí za to hledat její počátky!
Rodina se po štědrovečerní večeři ještě zdržela u stolu a každý měl před sebou jedno jablko, které rozkrojil. Pokud se v jeho středu objevila hvězda, mělo to přinést štěstí. Některé výklady ale tvrdí, že hvězda značí, že se dožijete příštích Vánoc. Pokud tam hvězda nebyla… inu, představu si asi umíte udělat sami.
Nicméně zlé jazyky – především z řad učených hlav – prohlašují, že hvězdu budete mít v jablku pokaždé, stačí jen vědět, jak ho rozkrojit.
Něco na tom možná bude, ale co když tam jednou hvězda nebude, i když ho rozkrojíte správně?

2. Pouštění lodiček
Vezmete dvě rozpůlené skořápky z vlašského ořechu (mistři věšteckého umění berou i skořápky lískové), dáte do nich malou svíčku a pustíte je ve dřezu nebo v malém lavoru na vodu. Jistě znáte, třeba to i pravidelně zkoušíte.
Výkladů je hned několik. Pokud vám svíčka hoří nejdéle, čeká vás prý dlouhý a spokojený život. Pokud se skořápka drží u okraje, pak pravděpodobně příští rok zůstanete doma a nikam se moc nevypravíte. A pokud budete pouštět lodičky se svým milým/milou, pak vězte, že pokud se nebudou držet spolu… ale ne, láska i hory přenáší!

3. Hod střevícem
Jedna věštecká metoda čistě pro nezadané dámy… i když ono to bude jistě fungovat i u nezadaných pánů. Zkrátka se otočíte zády ke dveřím (k otevřeným dveřím!), zujete si svou pantofli (potěš koště, jestli nosíte doma dřeváky) a hodíte ji za sebe. Pokud se vám podaří trefit místo výzdoby nebo členů rodiny dveře, máte napůl vyhráno. Legenda totiž praví, že pokud špička směřuje ze dveří ven, pak vás čeká minimálně svatba. Pokud uslyšíte řinčení střepů, pak je dost pravděpodobné, že bude vaše peněženka maličko trpět.

A teď se podíváme na věštecké metody, které praktikují kouzelníci.

1. Vrh věšteckou koulí
Ne, vážení, opravdu nejde o žádnou atletickou disciplínu, ačkoliv se to tak může na první pohled zdát. Vrh věšteckou koulí je velice starý a prý také osvědčený způsob, jak si vyvěštit budoucnost!
Vezmete věšteckou kouli a hodíte s ní o zem. Pochopitelně se roztříští na spoustu malých úlomků. Ty necháte ležet a z nich se poté věští, co vás čeká a nemine. Výklady obrazců, které ve střepech najdete, jsou totožné s těmi, které hledáte třeba v čajových lístcích.
Pokud se vám však koule nerozbije nebo z ní budete mít jen několik kusů, pak legenda praví, že vás čeká rok plný výbuchů. Do laborky proto nelezte.

2. Hod bačkorou do kotlíku s Vánočním lektvarem
Tato metoda se inspirovala u mudlů. Ti jsou však přízemní a hází pouze do otevřených dveří. My, kouzelníci, si musíme nejprve uvařit speciální Vánoční lektvar. Postup přípravy najdete v „Grimoáru vánočním“, příprava je snadná, zvládne ji každý.
Postup je pak stejný jako u mudlů. Stoupnete si zády ke kotlíku a pantoflí se snažíte trefit dovnitř. Pokud se trefíte, čeká vás rok splněných přání, a to doslova. Prý vám vyjde úplně všechno, co budete chtít. Pokud trefíte pouze okraj, pak byste se měli mít na pozoru, protože do vašeho života vstoupí něco, co může, ale nemusí, být dobré.
A pokud se netrefíte, odsoudíte se k roční smůle. Zvažte proto dobře, zda se do této metody opravdu pustíte. Oproti té mudlovské je totiž prokázáno, že funguje…

3. Věštění z kaprů volně plujících pod zamrzlou hladinou jezera
Zde berte více než u jiných metod na vědomí, že věštíte pouze na své vlastní riziko! Denní věštec nenese žádnou odpovědnost!
Led musí být samozřejmě dostatečně silný, ne ale zase tolik, abyste pod ním něco viděli. Pak také potřebujete kapry… a koště.
Tato metoda je založena na dvou důležitých faktech – kaprech, kteří si jen tak plavou pod hladinou a vašem koštěti, které leští hladinu, abyste něco viděli.
Pokud narazíte na velké hejno kaprů, pak budete mít štěstí. Pokud se vám navíc podaří kapry spočítat a číslo vyřknete nahlas, vrátí se vám prý dvojnásobně ve formě zlatých galeonů. To za zkoušku stojí.
Pokud uvidíte alespoň jednoho kapra, pak se vám brzy stane nějaká veselá událost. A pokud neuvidíte nic, pak vězte, že i celý další rok pro vás bude tak nějak… v mlze.
Mimochodem, povšimněte si podobnosti mezi naší metodou a jistým mudlovským sportem… Kde myslíte, že se mudlové asi inspirovali?

Vyzkoušejte, uvidíte, my vám přejeme hodně štěstí!

Pro Denní věštec
Theresa Brendi

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *