Letem kouzelným čarosvětem IV. – Vánoční edice

| Vydáno:
Co nového v kulturním světě? Je celý svět pohlcen vánoční atmosférou? Asi ano, protože ani v tomhle článku se tématu Vánoc nevyhneme. Podíváme se společně totiž na pražské vánoční trhy! A ne ledajaké. Ty kouzelnické!

Nevím, zda-li znáte naši matičku Prahu, ale jistě je vás spousta, co tam žije nebo ji má prochozenou křížem krážem. Já tam strávila krásných 6 let, a i přestože tam už nežiji, i přestože byly chvíle, kdy jsem chtěla hned odjet, přes to všechno musím uznat, že atmosféra Vánoc tam je prostě nádherná! Vánoce jsou doslova všude kolem vás. Výzdoba je úžasná a Vánocemi to na vás zkrátka přímo dýchá.

Nebudu vás ale zvát na vánoční trhy na Staroměstském náměstí. To je spíše pro ty, co se chtějí mačkat na jednom místě s tisíci mudly. Nic proti mudlům, spíše proti tomu mačkání. Navíc to je centrum turistického ruchu a Vánoce jsou ještě větší lákadlo pro mudlovské turisty. I přestože strom je tam vždy krásný, medovina dobrá a trdelníky jakbysmet, já bych vás ráda pozvala na trhy o kousek jinde.

Po drobném pátrání se mi uličkami podařilo zabloudit na Náměstí Míru. Centrum kouzelníků v Praze. Trhy jsou tam o poznání menší, ale také kouzelnější. Když se projdete okolo stánků, ani nevíte, kam dřív koukat. Určitě se zastavte (tedy pokud již jste plnoletí) na nejlepší svařák, který jsem kdy pila. Kouzelnický svařák z vína nejznámějšího kouzelnického vinařství z jižní Moravy (ano, kouzelníci jsou všude, nemyslete si!). Připravte se ale na to, že pořádně „kope“. Taky musíte ochutnat všelijaké kouzelnické dobrůtky a cukrovinky. Těšte se na doslova „výbuch“ chutí! (Ano, ano, v puse to jen praská.) Nebo pečené kouzelnické kaštany, ty vás prohřejí až do konečků prstů. Všem zmrzlíkům doporučuju!

A co ještě nesmíte přehlédnout? Kouzelnické ozdoby. Najdete tam všechny možné druhy! Barvy měnící, levitující, sněžící (nebojte, nestudí!), hořící, s pohybujícími se obrázky i zvonící zvonečky. Oči vám budou z té nádhery přecházet, to mohu slíbit!

A když na trhy zavítáte druhou prosincovou sobotu, budete svědky neskutečného vánočního koncertu. Sbor mladých kouzelníků a čarodějek přímo z pražské kouzelnické umělecké školy každoročně potěší účastníky trhů asi hodinu a půl dlouhým koncertem plným nejznámějších kouzelnických vánočních písní z různých koutů světa. Samozřejmostí je žabí doprovod a letos nechyběli ani slavíci a výrečci, kteří doplnili zpěv studentů. To přeci už příští rok nesmíte prošvihnout.

Tak co říkáte – sejdeme se v Praze? Každý rok mě tam najdete okukovat/vykupovat stánek s kouzelnými ozdobami. (Zn.: Se svařákem v jedné ruce, s kaštany v ruce druhé.) Těším se!

Pro Denní věštec
Olivie Henrieta Větroplachá

Published by

Olivie Henrieta Větroplachá

Redaktorka, která má ráda knihy, lidi se smyslem pro humor, ironii a dobrou kávu. A jídlo. Na lidech i kouzelnících si cení pokory, upřímnosti a dobrého srdce. Ráda tráví čas prací pro časopisy, dlouhými procházkami, cvičením jógy a zkrátka vším, u čeho si odpočine.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *