Jak vznikl Den vlasů?

| Vydáno:

Proč 12.12. slavíme „Den vlasů?“ Já jsem na to přišla!

Významný den, hlásá kouzelnický kalendář. Den vlasů. Kde se to vlastně vzalo? Že by to nějak souviselo se založením Kouzelnického kadeřnictví na Příčné? Samá voda. Den vlasů má své kořeny mnohem hlouběji.
Pokud chceme vystopovat dějiny tohoto svátku, musíme se vrátit asi do 48. stol. před naším kouzelnickým letopočtem. Nemusíme to přepočítávat, všichni jistě z kouzelného dějepisu víme, že už to nějaký ten pátek je. 😀
V té době se všechna kouzla teprve vyvíjela a objevovala. Ano, jsme v době, kdy hodně kouzelníků umírá kvůli nepovedeným experimentům. Tak, už jsme určitě v obraze, že? Tak přesně v téhle době žila jakási Emma Hairmkene. Emma byla šikovná čarodějka, ona sama vymyslela spoustu kouzel. Na co nebylo kouzlo, muselo se dělat ručně. Emma se rozhodla, že už si nechce upravovat vlasy ručně. Trvalo jí to neuvěřitelných deset let, než objevila kouzlo „le shortis“. Ano, jak již někteří jistě tušíte, toto kouzlo slouží ke zkrácení vlasů. Od té doby tento den slavíme. Jedna věc ale přeci jen nesedí. Datum. Písené prameny udávají, že kouzlo vzniklo někdy v listopadu, přesto tento významný den slavíme až v prosinci. Je to z prostého důvodu. V listopadu máme smuteční dny, a tak by prý svátků bylo v jednom měsíci až příliš mnoho. Proto se Den vlasů přenesl do prosince.

Babská pověra nakonec:

Upravíš-li si v Den vlasů svou čupřinu,

do Vánoc nebudeš mít modřinu. =DD

Komentáře

  1. ale nee 🙂 – pěkná teorie, leč nepravdiva 😉

    den vlasů tu je z jiného důvodu :))a rozhodně se nedatuje až tak daleko 🙂

  2. No tak když jste – tak chytrý, pane Johne, proč zrovna nenapíšete, jaký ten pravý důvod je? To mně připadá úplně na nic, významné dny, jejichž význam skoro nikdo nezná.

  3. Mno, – mně se náhodou docela i chce souhlasit s tímto tajnůstkařením. 🙂 Nevědomost udržuje pozornost a mozek v aktivitě. Příliš mnoho informací škodí. Jsem toho zdárným příkladem. Pana Johne, nedejte se a vše zapírejte!

    1. Re: Mno, – navíc, Den vlasů se neslaví tak dlouho 🙂

      jen prozradím, že každý svátek, který na Hogwarts slavíme se týká Hogwarts – nic se neymyslelo jen tak 🙂

  4. Tak to by mne opravdu nenapadlo, – že významné dny slavené na Hog se budou nějak týkat Hog. Tím jste mi to významně osvětlil:-))))

    1. Re: Tak to by mne opravdu nenapadlo, – mno 🙂

      tak když si přečtete ten článek, tak tam je spiš napsany, že to je staleti slaveny svatek 😉

      1. Re: Re: Tak to by mne opravdu nenapadlo, – To sice ano, ale já tomu od začátku nevěřím a také to tu bylo panem Johnem popřeno. Dá se předpokládat, že významné dny zde slavené jsou významné právě pro Hogwarts, ale furt jen zasvěcení tuší o co jde a to mě vytáčí.

        1. Re: Re: Re: Tak to by mne opravdu nenapadlo, – ale každy si může při troše bádání zjistit, o co vlatně jde 😉

          stačilo by se přestat vztekat tady v komentařích, ale poptat se několika starších profesorů 🙂

  5. – a p.p. Johne, nemůžete nám teda udělat nějaký seminář o svátcích? o:) Prosííím… 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *