Svátky "klidu" a "pohody"

| Vydáno:

A už jsou tady zase. No ano, mluvím právě o nich. Vánoce nám už zase klepou na dveře.

Všichni kvůli nim dělají bůhvíjaké pozdvižení, ale proč vlastně to všechno? Vždyť je to obyčejný den jako každý jiný. Není na něm vlastně nic zvláštního. A přesto tolik povyku. Chm.

Já je vlastně vůbec nemám ráda. Je kolem nich moc práce, moc starostí. Jen si to vezměte. Třeba takový vánoční úklid. Zabere vám hromadu času – čistíte sovinec, leštíte křišťálové věštecké koule, snažíte se donutit domácí skřítky, aby si taky občas vyprali ty kapesníky, co na sobě nosí. A k čemu to je? Stejně je za pár dní zase všude stejná vrstva prachu.

O Vánocích se mluví jako o svátcích klidu a pohody. Ha, ha, ha. Tahle dvě slova jsou tedy ta poslední, která bych si s tím stresem okolo spojovala. Jen se sami zamyslete. Kolik času před Vánoci strávíte v klidu a pohodě? Kolik času proležíte někde v posteli s hrníčkem kakaa a hezkou knížkou v ruce? Málo. Protože když se řekne Vánoce, každý začne spěchat.

„Jejda, já ještě nemám uklizeno! Já zapomněla nakoupit dárky! Teda, za co ty dárky vlastně nakoupím, když peníze došly? A bude se to dotyčnému líbit? Musíme ještě sehnat kapra a stromeček! Vždyť už na to všechno je jen měsíc, to nemůžeme stihnout!“ A tak dále, a tak dále.

Takže, já mám návrh. Buď Vánoce zrušit, nebo se vrátit zpátky k jejich původní myšlence – tedy k tomu, že jde o svátek, kdy se má sejít rodina, všichni si mají v klidu popovídat, nějak utužit ty vzájemné vztahy a prostě si ten den užít spolu. Relaxovat. Nebýt v práci a čerpat energii. O tom by měly být Vánoce! A ne je prezentovat jako soutěž o nejnazdobenější dům, o nejvíc druhů cukroví, nejdražší dárky. Smyslem Vánoc je potěšit lidi okolo, ne se finančně i psychicky zruinovat.

Komentáře

  1. sovinec – hehe, ja teda čistim sovinec i když nejsou Vanoce =D jednou za rok by to mym sovičkam nestačilo =D

  2. – Janelko, naprosto s tebou souhlasím, mluvíš mi z duše 🙂 Dneska jsou Vánoce dobou stresu a nákupní horečky, kterou úplně nesnáším. Na druhou stranu, kdybych pod stromkem nenašla hromádku dárků, asi bych to našim pěkně vyčetla – jim ta troška stresu neuškodí O:-)

  3. – Tak to už je druhá věc, žjo 😀 Každopádně, k tomu, abych dostávala dárky, nepotřebuju Vánoce, klidně se nechám obdarovávat celoročně :))) To se ten stres rovnoměrně rozloží a je to v klidu 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *