Vánoční stromky

| Vydáno:

K Vánocům už prostě tak nějak patří, ale kde se vůbec tradice zdobení stromků vzala?

Zvyk zdobení vánočního stromku se do světa rozšířil od našich sousedů, z Německa. Původně to byl zvyk čistě mudlovský a kouzelníci se na Vánoce nějakým zdobením stromku vůbec neobtěžovali, ale jak už to tak bývá, kultury existující vedle sebe se vzájemně ovlivňují, takže tento zvyk převzala i kouzelnická veřejnost. Původním významem byla ochrana celého domu a vyhnání zlých duchů ze všech místností a prostor. Vlastně ani nešlo o stromeček, jen koledníci chodili od domu k domu a roznášeli ozdobené větvičky, což mělo přinést bezpečí a klid. V některých částech Německa se dokonce nad stůl věšel celý malý ozdobený stromeček, aby přinesl obyvatelům sídla štěstí.

Původně se také stromky zdobily úplně jinak než dnes. Mudlové nepoužívali žádné skleněné koule a zlaté řetězy a my jsme zase nekouzlili s umělými rampouchy a malými vílami. Nejprve se na stromek totiž věšely jen různé slaměné ozdoby, jablka a ořechy, nikdy ne svíčky. Stromky se začaly rozsvěcet až někdy v roce 1570, první osvětlený bychom našli v brémské kronice. Stromky začali svíčkami zdobit řemeslníci, aby si nějak zútulnili a prosvětlili cechovní domy, ve kterých trávili spoustu času. Do soukromých sídel začaly svítící stromky pronikat až později, někdy v polovině sedmnáctého století. A to bylo stále jen v Německu. Ven za hranice se stromky začaly šířit až někdy na počátku století devatenáctého, nejprve zvyk pronikal do vesnic a na venkov, kde nebyl takový vliv katolické církve, protože ta zdobení stromku odsoudila a prohlásila za pohanské. Spojovali to totiž s tradicí germánských a keltských kmenů, které právě zdobením stromů uctívali boha Slunce.

Jak už to tak vypadá, církev se svým bojem neuspěla a tradice se rozšířila po celém světě. V dnešní době si už Vánoce bez nazdobeného stromku nedokáže představit snad nikdo. Prostě tak nějak dokresluje tu atmosféru a je to celkově hezké na pohled. Takže i když se ochranáři neustále snaží všem kolem vysvětlit, že si tímhle vánočním blázněním zase o trochu víc ničí svoji planetu, myslím, že zvyk zdobení stromku ještě nějakou dobu přetrvá.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *