UNC 2017 – nominace v odborných kategoriích

| Vydáno:
Včera jsme si odtajnili nominace ve čtenářských kategoriích a dnes se dozvíme nominace odborné, které sice potrápí odbornou porotu, ale jistě budou zajímavé i pro vás, čtenáře! Jak se letos činili přispěvatelé Sub Salix? Kdo se podílel na chodu redakce a měl by být za svou práci oceněn? Které nové tváře projevily letos největší potenciál? A jaký projekt vás nejvíc zaujal? Pokud jsme ve vás vzbudili zájem a zvědavost, pokračujte s námi dál!

Odborné kategorie máme celkem čtyři. Jedna se týká pouze a jedině čítárny Pod vrbou (Sub Salix), zbylé tři zahrnují všechny hradní časopisy. Jedná se o tyto kategorie:
1, NEVIDITELNÁ TVÁŘ ČASOPISU
2, NOVINÁŘSKÝ DEBUT ROKU
3, PROJEKT ROKU
4, UMĚLECKÝ POČIN ROKU

Proč vlastně v těchto kategoriích hlasuje porota? Je to proto, že jsou kategorie, kde je třeba odhlédnout od subjektivních pocitů a primární líbivosti a odborně posoudit, kdo si cenu objektivně zaslouží.

Odborná porota se vždy skládá z devíti členů. Šest míst je připraveno pro hradní šéfredaktory. Letos tato místa obsadili:
Andrew Uroboros (Žlutý Trimeles)
James Watfar (Corvinus Declaratio)
Lilien Emity Meissed (Sub Salix)
Lucretius McBrave (Hadí král)
Marina Liquett Charrette (Lví tlapou)
Niane z Libelusie (Denní věštec)

Tato šéfredaktorská část je doplněna o tři odborníky, kteří se každým rokem mění. Letos v porotě zasednou odbornice na slovo vzaté:
1, profesorka Cerridwen Lowra Antares, která nejednou dokázala, jak vybroušený má literární styl, bystré oko a cit pro hradní novinařinu,
2, pokud je na hradě člověk, který zaručeně objeví každou chybějící čárku či tečku, člověk, který pozná, že nemáte talent a kreativitu, je to profesorka Evangeline Joyce Wynne,
3, a do třetice – sotva může být na hradě větší specialista na strasti a slasti hradní novinařiny, než ta, která ji sama pomáhala etablovat: Anseiola Jasmis Rawenclav.

Jak vidíte, porota je vyvážená, můžeme tedy jen doufat, že opravdu vyberou jen ty nejlepší!

My už si ale nyní představíme nominace.


NEVIDITELNÁ TVÁŘ ČASOPISU

Tato kategorie je oceněním pro ty členy redakce, kteří se výrazně podílejí na jejím chodu a výsledném vzhledu. Patří sem tedy všichni grafici, ilustrátoři, korektoři, zástupci šéfredaktorů a tak dále. Tito lidé nemusí být pohledem čtenáře někdy ani vidět, pokud nejsou současně třeba i redaktoři, ale bez jejich práce by výsledek vašich oblíbených časopisů nebyl takový, jaký je. A čí práce si šéfredaktoři letos cenili?

CORVINUS DECLARATIO
James Watfar: Za havraspárský kolejní časopis nominuji profesorku Lilien Emity Meissed, naši kolejní ředitelku. I když se to zvenčí nezdá, slečna kolejní stojí stále za obrovskou spoustou práce na každém článku, který v modrém plátku vyjde. Bez její neúnavné práce na tom, z čeho by šéfredaktor zešílel, by nevyšlo jediné číslo.

DENNÍ VĚŠTEC
Niane z Libelusie: Letos za Denní věštec nominuji své dvě zástupkyně: Narcisse Cinereu a Nerys Heliabel Ghostfieldovou. Slečna Narcisse je nesmírně výkonným člověkem. Myslím, že největší chválu si letos zaslouží za vzkříšení sekce bloků, která vás denně informuje o všem možném i nemožném. Zároveň se činí po korektorské stránce, aktivní je jako redaktorka, velmi často má na starost nováčky přicházející do Denního věštce a aby toho nebylo málo, ještě je pravou i levou rukou šéfredaktorky. Tak jako slečna Narcisse dominuje blokům, parketou slečny Nerys jsou speciály Denního věštce a grafika. Je to právě slečna Nerys, která vytváří loga a obličeje, která zajišťuje diplomy a obrázky k soutěžím a která hlídá příliv komiksů a grotesek do Denního věštce. Je to také ona, kdo připravuje od A do Z ty nejlepší speciály (vzpomeňte na Halloween a Vánoce!). Z její hlavy jsou ty nej soutěže a turnaje. Krom toho ještě zvládá psát báječné články a opravovat ty, do kterých jsme my ostatní schovali spoustu chybiček. Je také úžasnou poradkyní a nepostradatelnou pomocnicí.
Obě mé zástupkyně by si zasloužily metál. Pro teď mají mé nejupřímnější díky…

HADÍ KRÁL
Lucretius McBrave: Letos za Hadího krále nominuji Narcisse CinereuNarcisse, krom bravurních korektur, celému Hadímu králi poskytuje rady ze své vlastní soukromé redaktorské praxe. Je jednou z nejaktivnějších členů redakce a bez ní by Hadí král nebyl takový, jaký je. Můj vděk a nominaci si vysloužil také Zpytlehněv ZďáblíkovZpytlehněv ještě před odchodem bývalých šéfredaktorek byl jedním z iniciátorů nového vzhledu i nového systému novin. Jeho práce je kontinuální a je jakýmsi hnacím motorem novin. Krom toho je pravou rukou šéfredaktora, kterého často zastupuje.

LVÍ TLAPOU
letos se nezúčastní

SUB SALIX
Lilien Emity Meissed: Nominaci za Sub Salix si letos vysloužila Nerys Heliabel Ghostfieldová. Slečna Neryska je duší Sub Salixu, je tou, co vymítá šotky z příspěvků a mnohdy přijde se skvělým nápadem na nějaký ten počin či zlepšovák. Je to osoba, které si člověk musí předcházet a udržet, aby nepřišel o poklad.

ŽLUTÝ TRIMELES
Andrew Uroboros: Do kategorie Neviditelná tvář roku nominuji pana Nicholase McElena. S pokorou a úctou přiznávám, že bez něj bych se v Trimelovi mnohdy neobešel. Při mém dlouhodobém nedostatku času zastával ve Žlutém Trimelovi roli korektora, grafika a poradce. Pomáhal nejen mně s problémy technického rázu a v neposlední řadě, a to by lidé neměli ani trochu opomíjet (ačkoliv to běžně dělají), byl mi oporou a dodával mi novou a novou energii do další práce.

NOVINÁŘSKÝ DEBUT ROKU 2017

Šéfredaktor vrní blahem, když má tolik schopných začínajících redaktorů, že si nemůže vybrat, koho nominovat. Některé roky se to zadaří, jiné ne, to vám potvrdí každý šéfredaktor. Na Novinářský debut roku je nominován ten redaktor, jehož první novinářské pokusy v konkrétních novinách jsou spojeny s uplynulým rokem. Pojďme se podívat, kým se jednotliví šéfredaktoři letos pyšní!

CORVINUS DECLARATIO
James Watfar: Letos za Corvina nominuji hned dvě slečny. První z nich je Hetty Londsová. Hetty se vrhla do redakce s vervou a nakažlivým nadšením do redaktorské práce. Její pracovní stůl není nikdy prázdný a podle chuti, s jakou do kolejního časopisu přispívá, s ní má hradní novinařina zajištěnou dlouhou budoucnost. Další nominovaná, Mia Whitebear, je pracovitá redaktorka, která si dává na článcích nevšedně záležet. Kvůli mnohým z nich neváhala opustit pohodlí redakce a pátrat mezi kouzelníky i v mudlovském světě. Brzy ji jistě uvidíme v kategorii Redaktor roku.

DENNÍ VĚŠTEC
Niane z Libelusie: Letos se mi poštěstilo, že jsem mohla vybírat, rok byl na nováčky bohatý. Vezmu-li to abecedně, jako prvního zmíním Blakea Towerella. Líbí se mi na něm, že nepohrdne přidělenou prací, se kterou se popere pečlivě a kvalitně, zároveň si ale velmi brzy našel svou cestu a své vlastní projekty (například cestopisy čaroděje mezi mudly, speciál Mlsání), kterými vnáší do hradní novinařiny kus kouzelnické atmosféry a také báječné vůně kronik o Harry Potterovi. Druhou nominovanou je Olivie Henrieta Větroplachá. I slečna Olivie mě oslnila tím, že se rychle začlenila a našla svůj styl. Velmi kvalitně zpracovává každý zadaný článek, získala si ale čtenáře (i redakci) hlavně svými speciály: Olivovým bibliokoutkem a Letem kouzelným čarosvětem. Doufám, že nás všechny oba redaktoři budou bavit ještě mnoho školních let!

HADÍ KRÁL
Lucretius McBrave: Nominovaným za Hadího krále je Blake Towerell. Tento redaktor je člověk, který vždy přijde s něčím originálním, nebojí se zapojit do práce a zároveň se neustále zlepšuje. Se svým článkem, ve kterém zpovídal zmijozelské nováčky, nadchl nejen redakci, ale také čtenáře.

LVÍ TLAPOU
Marina Liquett Charrette: V kategorii Novinářský debut roku nominuji slečny Lianu Phillips a Emmu Ellie Lewis. Obě dvě děvčata se do naší redakce připojila teprve loni ke konci roku, ale obě v sobě mají velký potenciál, který se v příštích letech budeme snažit co nejlépe rozvinout a zúročit. Jejich články (i bez větší předchozí zkušenosti) jsou skvěle napsané, promyšlené, tyhle holky to mají prostě v sobě, a já doufám, že budu mít příští rok možnost je nominovat znovu, tentokrát už v kategorii Redaktor roku.

SUB SALIX
této kategorie se nezúčastňuje

ŽLUTÝ TRIMELES
letos se nezúčastní

PROJEKT ROKU 2017

Vymyslet originální projekt, speciál či turnaj, to je docela kumšt, protože fungujeme v podmínkách, které mají své mantinely, a být v nich originální, nevykrádat sebe sama ani jiné, není snadné. Tato kategorie tedy vznikla hlavně proto, abychom mohli vyzdvihnout a aspoň nominací ocenit vše, co je originální a kvalitní a splňuje kritéria této kategorie.

CORVINUS DECLARATIO
James Watfar: Módní patrola – stálice našeho časopisu aspiruje na věčnou a pravidelnou nominaci. Módní patrola pod pečlivým vedením Wronky je splněným snem šéfredaktora – rubrikou, která šlape jako hodinky a nenechá usnout ani redakci, ani stránky časopisu.

DENNÍ VĚŠTEC
Niane z Libelusie: Letos jsem se rozhodla nominovat jeden soutěžní turnaj a jeden speciál. Není náhodou, že za zrodem obou stojí Nerys Heliabel Ghostfieldová. Mou první nominací se stává báječný soutěžní turnaj z léta Stezkou čarodějů. Myslím, že tak nápaditý a kvalitně zpracovaný turnaj si užili nejen soutěžící a čtenáři, ale i porotci, kterým hodnocení dalo hodně práce. Nominuji také Halloweenský speciál Denního věštce, který byl po dlouhé době speciálem, na který byla celá redakce náležitě pyšná. Pracovalo na něm hned několik lidí, byl nádherně graficky zpracován a pečlivě sestaven. Myslím, že oba projekty se slečně Nerys opravdu povedly!

HADÍ KRÁL
Lucretius McBrave: Letošní rok si nominaci zasloužil AntiValentýn v Hadím králi (druhý odkaz: ZDE). Tento projekt se konal už potřetí a sklidil jako vždy velký ohlas, a to nejen mezi Zmijozelskými, ale napříč celým hradem. Jedná se o netradiční pojetí Valentýna, které dává každému možnost vyjádřit nesouhlas s tím, jak je tento svátek slavený, a umožňuje poslat libovolnému člověku (či skupině lidí) originální přáníčko.

LVÍ TLAPOU
Marina Liquett Charrette: Jako Projekt roku 2017 budu nominovat Letňákový speciál Lví tlapou. Lví tlapou, stejně jako některé další hradní časopisy, má dlouhou tradici vydávání některých čísel v roce ve formě speciálů (jde například o Silvestrovský speciál, Valentýnský speciál či Letní speciál). A právě tradiční Letní speciál jsme se letos s prof. Olivií Windy, která je momentálně u ledu, snažily oživit něčím úplně novým, něčím, co tu ještě nebylo. Zmobilizovaly jsme všechny síly a uspořádaly něco jako přímý přenos z letního výjezdního semináře – Letňáku. Slečna Oliva spolu s Angie na sraz putovaly pěšky, o to byly reportáže z místa činu zajímavější. Tento přímý přenos jsme samozřejmě nezapomněly doplnit velkým množstvím fotografií a videí, která dobře ukazovala aktuální atmosféru na Letňáku. Myslím si, že šlo o naprosto unikátní počin, který umožnil i těm, kdo na Letňáku nikdy nebyli, poznat tamější atmosféru, a zároveň podívat se na všechny právě probíhající události očima mladé, ještě tolik nezkažené profesorky. Tímto bych chtěla slečně Olivě mockrát poděkovat, i když tu dnes s námi nemůže být, za všechnu práci, kterou Letňákovému speciálu i Tlapě jako takové obětovala.

SUB SALIX
Lilien Emity Meissed: Sub Salix se probouzí: Nějaký čas nebyl Sub Salix funkční kvůli stěhování. Jakmile byl obnoven, vyvstala otázka: „Kde se čítárna nacházela a co s ní bylo?“ Na to měli přijít studenti a vyjádřit se přes soutěž Sub Salix se probouzí pomocí drabble. Nejpovedenější byly poté otištěny Pod vrbou. Halloweenské horůrky: K Halloweenu patří trochu toho strachu a díky horůrkům, které se k nám dostaly, bylo dost strachu i Pod vrbou!

ŽLUTÝ TRIMELES
Andrew Uroboros: Jako projekt roku nominuji v první řadě TNT (Tradiční Nováčkovský Turnaj). Není to jen proto, že má pomáhat a pobavit, ale je to zejména týmová práce. Ukázka, jak umí jezevci spojit síly a ukrojit ze svého volného času, aby jej věnovali nováčkům. Někomu se může zdát, že soutěž sem a soutěž tam, ale omyl, vážení. Každá soutěž vyžaduje nápad, čas ten nápad zpracovat, předložit a ve finále kontrolovat vypracování a hodnotit. Je to poměrně dřina, když chcete soutěž dělat pořádně. Jako druhý projekt chci nominovat Hog v kocke. S tímto nápadem přišla naše Patikladnička a já přiznávám, že se trefila do černého. Přesně takový projekt lidé žádají a mají rádi. Dokáže je pobavit a překvapit. Dokáže vtipným způsobem ukázat na místa mnohdy bolavá a konfliktní, stejně jako na situace ryze směšné.

UMĚLECKÝ POČIN ROKU 2017

Tato kategorie je určena pouze a jen Sub Salix. Šéfredaktorka za svou čítárnu nominuje pět nejlepších uměleckých počinů uplynulého roku. A kdo ji nejvíc v roce 2017 oslnil?

Dívka: Zpytlehněv Zďáblíkov
Tento autor má cit a především svůj neoblomný rukopis. I zprvu vážného dílka dokáže na konci udělat něco, čemu se člověk od srdce zasměje. Proto jsem vybrala tuto báseň mezi počiny roku.

Doktor: Belatris Nithelas Malrinová
Kolegyně Belatris má vybroušený styl psaní, který by jí mohl kdekdo závidět. Dokáže zaujmout hned od začátku, upoutat originálním příběhem a překvapit spádem. Tato povídka není výjimkou, skloubí se v ní beznaděj s nadějí, trocha té magie a především odhodlání.

Černá kočka přes cestu: Liana Donough
Ač by tato povídka neměla být čtena opravdu malými dětmi, rozhodně dokáže zaujmout a pohltit čtenáře. Jsme zavedení do parku, kde se stal násilný čin. Co se stalo té nebohé dívce? Kdo za to může? Detektivové na to přijdou, zjistěte to s nimi.

Světlo Vánoc: Liana Donough
Slečna Liana se v nominaci objevuje dvakrát. Obě povídky si to zaslouží. V této oceňuji především závěr, který ukazuje, že i maličkost dokáže potěšit naše okolí, a především že i ti nejopuštěnější si zaslouží trochu té lásky.

Ze života hůlky: Martin Javor
Martin Javor není v nominacích nováček, a ač není každodenním přispěvatelem, i pár příspěvků stačí, aby mě přesvědčil, že sem patří. Jeho tvorba má originální myšlenky. Chcete-li se dozvědět něco Ze života hůlky, začtěte se, stojí to za to.


Milí porotci, čtenáři a nominovaní,
tímto našim nominacím za loňský rok odzvonilo. Teď už jen zbývá počkat si na výsledky. Máme před sebou několik dnů napětí, ve kterých si ještě užijeme rozřazovací slavnost i zahájení výuky – a pak přijde náš den. 6. února 2018.

Těšíme se na Vás na slavnostním předávání novinářských cen za rok 2017!

Pro Denní věštec za organizátory UNC
Niane z Libelusie

Published by

Niane z Libelusie

Ó velké Mango a občasná redaktorka Denního věštce. Začínala jako šéfredaktorka a redaktorka nebelvírského kolejního časopisu Lví tlapou (6 školních let), po změně barvy hábitu na profesorskou fialovou se zaměřila mimo jiné na výuku šéfredaktořiny. Denní věštec vedla několik let. Je proslulá články, které neberou konce, popíjením niokaa a velkou zásobou obracečů času, které nefungují, takže je věčně v časovém skluzu. Tvrdí o sobě, že má místo hlavy cedník (přeloženo: zapomíná). Nejraději píše čarointerview a reportáže a z pozice čtenáře ji nejvíc baví články ve stylu Lenky Láskorádové a cokoliv, co navodí kouzelnou atmosféru série knih o Harry Potterovi.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *