Co jste nevěděli o Návrhářském maratonu

| Vydáno:

V tomto článku se můžete těšit na rozhovor se třemi porotkyněmi a jednou třešničkou nakonec.

Musím říct, že rozhovor se zelenými slečnami byl velice příjemný, objevila jsem je pospolu u Zmijozelského stolu ve Velké síni a přestože měly velmi napilno, rády se mnou udělaly rozhovor.
Snažila jsem se vyzvídat, vyzvídat a vyzvídat. A mám tedy pár informací o hlavní ceně Maratonu a i o jeho chodu.

Channah, jak tě vlastně napadla soutěž Návrhářský maraton?
Lidé chtěli další soutěž na Skrývance, tak jsem přemýšlela, co vymyslet originálního; těch nápadů se objevilo víc, a tak mi bylo jasné, že z toho budu muset udělat větší projekt.

Channah, co tě vedlo k výběru porotců? Odmítl někdo, nebo byl o posty velký zájem?
Složení poroty je klasické – tři adminky skrývanky, jedna legendární návrhářka, jedna správkyně Příčné ulice a jedna dáma, které nikdo nemůže upřít objektivitu. K těm jsem vzhledem k minulým soutěžím zařadila ještě jednu spolužačku kompletně „z davu“, aby soutěžní příspěvky hodnotil i někdo, kdo není tak zdeformovaný světem návrhářství.
K mému nesmírnému překvapení žádná z oslovených dam neodmítla, jen jsme se při hodnocení prvního úkolu dohodly s Kate na jejím odstoupení z časových důvodů.

Pozastavila jsem se i nad tím, zda-li není práce porotce příliš tvrdá a depresivní.

Cerridwen, ty zastupuješ hlas lidu, necítíš se mezi ostatními profesionálními návrháři nesvá?
Tak trochu ano. Hodnotit a kritizovat něco, co bych já nenakreslila ani kdybych se na hlavu postavila či dělala jinou podobnou věc mi přijde maličko…podivné. Ale ve finále si vlastně při tom hodnocení říkám – a chtěla bych něco takového jakožto obyčejný člověk nosit? Snažím se na to koukat i z trochu jiného pohledu, což mi od toho, abych se nesvá, svým způsobem pomáhá.

Cerri, jak ses vůbec stala porotcem?
Inu… Jednou jsem se tak bavila s Channah a ta se mě zeptala, jestli bych nechtěla porotcovat… Vzhledem k tomu, kolik mám času a jak tomu strašně rozumím, jsem na to okamžitě kývla…
Popravdě navzdory tomu, že tomu rozumím jako hipogryf teorii relativity a času zase tolik nemám, přišlo mi to jako skvělá věc, která může být zábava a které se chci účastnit

Cerridwen se celou dobu rozhovoru smála a veselá nálada u Zmijozelského stolu jen kypěla.

Cerridwen, jak se ti líbí funkce porotce? Je to legrace nebo spíš práce navíc?
Líbí se mi moc. Jsem hodně ráda, že mi Chann dala příležitost se toho účastnit. Baví mě to, dělám si tabulky, abych hodnotila co nejvíce spravedlivě a u některých těch modelů lapám po dechu (já bych nikdy nic takového splácat nedokázala :D). Práce navíc je to také, ale ten čas si na to najdu ráda, pro odreagování se od povinností, apod. 🙂

Cerri, přijala bys tedy porotcování i příště u jiné soutěže?
Zcela jistě by záleželo na tom, co by to bylo za soutěž. Pokud myslíš další návrhářskou, tak pokud by to organizátorce nevadilo, tak hodně ráda. Jsou ale věci, u kterých bych porotcovat nemohla, například „o největšího hlupáka“ (hloupost poměřovat neumím) nebo něco dalšího na ten způsob:D. Ale jinak – porotcování mě baví a s radostí si to někdy u něčeho zopakuji.

Wenai, jsi poprvé porotcem takové soutěže, nebo už máš nějaké zkušenosti?
No předtím jsem hodnotila asi jednu soutěž do Skrývanky, takže velké zkušenosti nemám. Ale myslím, že to zvládnu a rozhodně nečekejte, že budu nějaký měkoň. 😉

Wenai, jsi ráda jedním z porotců nebo by jsi raději soutěžila o vítězství?
No na začátku jsem uvažovala nad tím jestli bych radši soutěžila nebo hodnotila a protože jsem si byla vědoma toho, že touhle dobou budu mít zkouškové období, tak jsem se rozhodla pro hodnocení. Ale to mi nebrání v tom si některé úkoly vypracovat jen tak pro radost (a abych věděla, jak jsem dobrá).

Wenai, přemýšlíš někdy nad tím, jak bys ty sama ušila některé modely z úkolů v Maratonu?
Jasně, ten první už mám. Druhý asi dělat nebudu a pak se uvidí.

A nechceš čtenářům DV svoje dílo předvést?
Éééé, on ještě není úplně dodělaný. 😀

Channah si co chvíli odskočila řešit nějaké mimokolejní záležitosti. Kdybych neměla při ruce dvě další porotkyně, už bych za ní běžela s bonzbločkem. Další otázku jsem tedy na Channah vypálila sotva se vrátila.:)

Channah, platíš porotcům za jejich účast nebo jsou to dobrovolníci?
To snad ani nezveřejňuj, nebo po mně budou chtít plat :D. Účast v porotě je totiž samozřejmě založena jen na dobrotě srdce.

To máš štěstí, že jsou tu tak dobromyslní lidé. 😉

Cerri, máš nějaké oblíbené návrháře, třeba i mimo soutěžící Maratonu?
Pokud mám přiznat barvu, tak při nakupování oblečení moc jména návrhářů nečtu… Tedy ty od Channah poznám na první pohled, ale nemám moc ráda věci tvořené rozmazem:D. Líbí se mi některé návrhy od Kate, Lillith, mdm Lenůlie, Lessien…no a určitě ještě od někoho. 😀 Když existoval spolek Šikmé ulice, tak jsem se jistě ještě nad nějakými modely pozastavila, ale na jména všech si nevzpomenu, bohužel. 🙂

Channah, jakou mají porotci bodovací stupnici, či jak vlastně hodnocení funguje?
Pro každý úkol se stanoví tři kategorie a v každé může každý porotce udělit nanejvýš deset bodů.

Channah, a kdo vymýšlí úkoly?
V podstatě se na nápadech podílela celá porota, každý něčím přispěl a já jsem to dala dohromady.

Wenai, Vyskytne se v úkolech nějaký tvůj nápad?
Základní nápady na úkoly měli ostatní organizátoři. Já jsem pak jen poradila co a jak by bylo lepší.

Pokusila jsem se odhalit další tajemství Maratonu a to hlavní cenu! S napjatýma ušima a s rukou křečovitě držící zápisník jsem položila další otázku.

Channah, s hlavní výhrou se dělá hodně tajností, ale i přesto to musím zkusit. Neprozradíš čtenářům Denního Věštce co chystáš? Nebo někdo jiný?
Tak pravděpodobně už všem došlo, že se bude jednat o speciální předmět, za jehož existenci vděčíme panu řediteli a Příčné ulici. Bohužel, opravdu ještě nechci zveřejnit, co to přesně je, promiň. Ale je to věc, kterou potřebuje každý návrhář.

Wenai, ty víš něco o hlavní ceně, nebo ji pořadatelka drží v tajnosti i před ostatními porotci?
Já jsem ji dělala. 😀 (Heč!)

Channah, připravuje se nějaká obnova Maratonu do budoucnosti, nebo se z něj stane dokonce pravidelná akce?
Tak to zatím ponechme osudu. Vždyť ještě ani neskončil první ročník.

Děkuji za rozhovor, slečny.

Ozvalo se tříhlasné „Rádo se stalo!“ A slečny se u stolu veselily dál.

Hned poté jsem se vydala hledat Renée. Jak jistě víte, jedná se o slečnu umístěnou poslední v žebříčku, samozřejmě jenom po prvním úkolu, takže nic není zatím rozhodnuto. No co! S výhercem dělá rozhovor každý, ale i poražený si zaslouží trochu té pozornosti.

Jak se vlastně stalo, že jsi poslala neúplný model?
No tak já vlastně dalo by se říci zapomněla. +stydí se+ mohly za to navíc problémy kterými jsem byla vystavená poslední cca měsíc.

Chystáš se tedy na další úkol už déle než na předchozí?
Ano poslední místo mně „dokopalo“ k tomu abych se tomu věnovala pořádně a pilně.

Tak tedy přeji hodně štěstí a hlavně dostatek času. 🙂
Děkuji, snad se mi podaří jej „ukrást“. +usměje se+

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *