UNC 2017 – reportáž ze slavnosti

| Vydáno:
Letos již počtvrté jsme mohli ocenit ty největší skvosty hradní novinařiny a vyjádřit jim naše díky na slavnosti k Udílení novinářských cen, která se tradičně koná při příležitosti dne kouzelnického tisku, 6. února. Kdo proměnil své nominace, kdo si zaslouží tu největší chválu a jak slavnostní večer probíhal se dočtete v závěrečném shrnutí.

Letošní slavnost začínala krátce po půl osmé večerní a jejího moderování se ujal Edmund Heusinger, který se stejného úkolu zhostil i loni. Krátce po něm si vzala slovo šéfredaktorka Denního věštce a na novinařinu ta nejpovolanější, Niane z Libelusie, aby začala s projevy šéfredaktorů, kterým byl vyhrazen začátek slavnosti.

Uplynulý rok pro Denní věštec byl zhodnocen jako úspěšný. Šéfredaktorka se rozhodla darovat speciální předmět, Čapku z výtisku Denního věštce, třem svým redaktorům: Narcisse CinereeTherese Brendi a Olivii Henrietě Větroplaché. Poděkování si však zasloužila celá redakce, která si za svou práci za rok 2017 odnesla speciální předmět zvaný Soudek niokaa, který už nikomu jinému nikdy udělen nebude.

Po Denním věštci dostala prostor Marina Liquett Charrette, šéfredaktorka nebelvírského časopisu Lví tlapou. I parta tvořící červené kolejní noviny si vysloužila spoustu pochval, ty největší však byly mířeny k dvěma dámách v mrazivých krajinách: Angie Claire Silvery a Olivii Windy za vše, co pro redakci udělaly. Pochvalná slova si však neméně zasloužili i Nebelbrach Mechacha, Liana Phillips, Emma Ellie Lewis, Tamarka Pudlíčková a Stella Wiliems.

Další na řadě byl Lucretius McBrave, který na sebe nechal během svého proslovu odkapávat zelený kyblík barvy. Poděkoval redakci Hadího krále za změny, ke kterým v tomto časopise v posledním roce došlo, zvláště upřímné díky pak mířilo dvěma neviditelným tvářím – Narcisse Cineree a Zpytlehněvovi Zďáblíkovi.

Poslední z šéfredaktorů, který na slavnosti vystoupil, byl Andrew Uroboros, který poděkoval všem, kteří tvořili projekt TNT – Tradiční nováčkovský turnaj vycházející ve Žlutém Trimelovi, jeho děkovná slova však neminula ani Nicholase McElenaPatricii Baloure a Magrápu Česnekovou. Andrew se rozloučil i se svou funkcí šéfredaktora a předal své žezlo Susie Rose Queenové.

V odborné porotě letos zasedlo nejen šest hradních šéfredaktorů, ale k nim také tři odbornice na slovo vzaté: Anseiola Jasmis RawenclavCerridwen Lowra Antares a Evangeline Joyce Wynne. První odbornou kategorií, k jejímuž vyhlášení na slavnosti došlo, byl Projekt roku.

Samotného vyhlašování se ujali James Watfar, šéfredaktor Corvina Declaratio, s Lilien Emity Meissed, šéfredaktorkou Sub Salix. Na třetím místě se umístily hned čtyři projekty, z nichž každý dostal po jednom hlasu: Halloweenský speciál Denního věštceHalloweenské horůrky čítárny Sub Salix, Tradiční nováčkovský turnaj Žlutého Trimela a Módní patrola Corvina Declaratio. Druhé místo získal se dvěma hlasy Letňákový speciál Lví tlapy. Vítězem kategorie Projekt roku se se třemi hlasy stal projekt Stezkou čarodějů od Denního věštce.

Následovalo vyhlášení jedné z cen čtenářské kategorie, Článek roku, kterého se ujala Niane z Libelusie. I zde mělo třetí místo více oceněných – shodný počet deseti hlasů si odnesl Halloweenský rozhovor umírajícího ducha od Andrewa Uroborose a Magrápy Česnekové Vzpomínáme: Halloween na Hogwarts v průběhu let od Lilien Emity Meissed. Druhé místo získal článek z brku Nebelbracha Mechachy s názvem Byla Ariana Brumbálová obscurial? a jedenácti hlasy. Na první místo pak dosáhl článek Koho se opravdu bát? od Edmunda Heusingera, který si získal srdce a hlasy třinácti čtenářů.

Na pódiu se objevila šéfredaktorka Lví tlapou Marina Liquett Charrette, aby vyhlásila výsledky v další odborné kategorii – Novinářský debut roku. Ačkoli nominovaných bylo skutečně mnoho a všichni měli na to si cenu odnést, na první příčky se dostali jen tři nejlepší. Třetím místem se může pyšnit Emma Ellie Lewis nominovaná za nebelvírský časopis s jedním hlasem, na to druhé dosáhl Blake Towerell za Denní věštec se ziskem hlasů tří. Novinářským debutem roku 2017 se stala Olivie Henrieta Větroplachá, která získala pět hlasů od odborníků a která píše své články pro Denní věštec.

V polovině slavnostního večera přišel čas na soutěž, jejíhož zhotovení se ujala Theresa Brendi. Všichni přítomní se mohli pustit do křížovky zaměřené na hradní novinařinu. Ta byla za několik desítek minut i vyhlášena. 10 stříbrných srpců si odnesly tři šťastné výherkyně – Bibi AnneCerridwen Lowra Antares a Aimée Leavittová.


(Pozn.: Správnou odpovědí na poslední otázku je „konkurence“. Obrázek doporučujeme rozkliknout ve větším.)

Čtenářskou kategorií vyhlášenou vzápětí byl Redaktor roku. Ještě před nástupem Lucretia McBrave, který přišel výsledky do Velké síně oznámit, se rozkukaly hradní hodiny, které si šéfredaktora Hadího krále zavolaly. Nejspíš jej vyrušily z nějaké nezáživné činnosti, neboť pergamen, pro který sáhl prvně, se zdál špatný, nakonec však ztichlé síni pověděl, že třetí místo si vysloužila Wronka Zabludilová za Corvinus Declaratio s počtem deseti hlasů. Druhé místo si vypsal Zpytlehněv Zďáblíkov za Hadí král se ziskem čtrnácti hlasů. Na prvním místě se umístila Narcisse Cinerea za Denní věštec s dvaceti jedna hlasy a stala se tak redaktorkou roku 2017.

Umělecký počin je kategorie určená výhradně pro Sub Salix a tentokrát jej přišla vyhlásit Cerridwen Lowra Antares. Na třetím místě se s jedním hlasem umístila dvě díla: Světlo Vánoc od Liany Donough a Ze života hůlky od písaře Martina Javora. Druhé místo si zaslouženě odnesla druhá nominovaná povídka z brku Liany Donough se jménem Černá kočka přes cestu, která získala tři hlasy. Uměleckým počinem za uplynulý rok se stal Doktor od Belatris Nithelas Malrinové, který získal čtyři hlasy od odborné poroty.

Andrew Uroboros se na pódiu objevil hned po madam Antares, aby vyhlásil odbornou kategorii Neviditelná tvář časopisu. Na třetí místo se zaslouženě podívali hned čtyři neviditelní: Lilien Emity Meissed za Corvinus Declaratio, Narcisse Cinerea za Hadího krále, Nicholas McElen za Žlutého Trimela a Zpytlehněv Zďáblíkov opět za Hadího krále, kteří všichni získali po jednom hlase. Druhé místo si připsala již zmíněná Narcisse Cinerea, tentokrát však za Denní věštec, a to dvěma hlasy. Neviditelnou tváří časopisu 2017 se stala počtvrté v řadě Nerys Heliabel Ghostfieldová se třemi platnými hlasy za svou práci v Denním věštci.

Těsně před vyhlášením té nejočekávanější kategorie přišla na pódium porotkyně Anseiola Jasmis Rawenclav, aby oznámila jméno toho, kdo si za své hlasy vysoutěžil šťastný galeon. Z 64 podepsaných čtenářů se náhoda usmála na Eleanor Blackfoot s číslem 15.

Poslední udílenou cenou byla ta nejcennější – Časopis roku, kterou přišla vyhlásit porotkyně Evangeline Joyce Wynne. Třetí místo s dvanácti hlasy od čtenářů získal znovuzrozený Hadí král, tím druhým se s hlasy třinácti může pyšnit Corvinus Declaratio. Vítězným časopisem je však se suverénními 41 udělenými hlasy Denní věštec.

Na závěr slavnosti se ještě dostalo jednoho překvapení z Ministerstva kouzel – na kartičku číslo 67 z čokoládových žabek byla umístěna podobizna Niane z Libelusie.

Na místě je určitě ještě zmínit, že ocenění získávají diplom, někteří památeční pečeť, vítězové navíc tři galeony a někteří z nich originální sošku. Tyto ceny by měly doputovat tam, kam mají, v nejbližších dnech. Brzy nás také čeká otištění článků v kolejních časopisech, ve kterých budou okomentované hlasy některých hlasujících.

Největší slova díků za celou akci patří její zakladatelce, Niane z Libelusie. Nemenší poděkování si však zaslouží i Edmund Heusinger za moderování, Theresa Brendi za soutěž, Kate Resea za zajištění sošek, vedení školy za podporu Udílení novinářských cen a všichni, co se podíleli na přípravách UNC a co se podílí na chodu hradní novinařiny, ať už pracují pro kterýkoli plátek.

Na shledanou v roce 2019 s Udílením novinářských cen za rok 2018, který si svůj příběh teprve tvoří!

Pro Denní věštec
Narcisse Cinerea

Published by

Narcisse Cinerea

Redaktorka, pro kterou je psaní jedním z nejmilejších koníčků. Cení si dobrého čtiva, lidskosti, kvality před kvantitou a schopnosti myslet. Nejraději se věnuje všemu, co ji nějakým způsobem naplňuje, rozvíjí a v čem nalézá smysl.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *