Fazolky nahoru, bylinky dolů!

| Vydáno:

Ačkoli se zdá být neuvěřitelným, že je něco takového vůbec možné, opravdu se to stalo. Jinak stabilní kouzelnická ekonomika se otřásla v základech. Kdo za to může? Přeci tolik oblíbení magíci…


Jak můžeme číst v čarostavu nebelvírské studentky Dors Venabili: „31.5. Stoupla cena Bertíkových fazolek na 1 srpec/10 fazolek.“.
Nechci tu polemizovat nad tím, zda slečna má či nemá absolutní pravdu, raději bych se pozastavil nad tím, jak je možné, že Bertíkovy fazolky tisíckrát jinak konečně získávají alespoň nějakou hodnotu.
Není žádným tajemstvím, že před Vánocemi proběhl první pokus s názvem „Snižme cenu BFTJ“ v podobě trollího stanu v Prasinkách, kde jeho majitelé vyměňovali vánoční stromky a cukrkandlové hůlky za zelené kartičky, jež se jinak než z fazolek (eventuelně koupí od někoho, kdo je z fazolek získal) sehnat nedaly.
Jeho následky se však ani omylem nedají srovnat s dneškem, kdy se studenti ženou za fazolkami z úplně jiného důvodu – magíka Mlsoun nelze získat jinak než tím, že jich ve Velké síni spořádáte hned pět set.
Podle mých zdrojů úplně první (a zatím jedinou) osobou, jež tohoto magíka získala, byla Cerridwen Lowra Antares, která se po dojedení pětisté fazolky nechala slyšet, že vůbec poprvé za celé studium nemá ve svém majetku ani jednu fazolku… Neuvěřitelné.
A proto (nejen kvůli tomuto, ale i kvůli magíkům jiných druhů) zažil neobvyklý nával práce ďábel z jámy. Obyvatelé hradu se u něj střídají jak na běžícím páse a nutí ho rozdávat jak fazolky, tak i nějaké ty penízky, ale i bylinky, šémy, bomby hnojůvky, šťávu z ďáblova osidla (absolutní novinka!) a samozřejmě i žabky (na její nalezení je vypsán dokonce samostatný magík). A jsou to především bylinky, které úspěšní hledači nemají následně kde udat a mnohdy se uchýlí i k poměrně nevýhodnému odprodeji ke Kšeftařovi. Ano, přestože na ošetřovně v současné době odpočívá přibližně pět marodů, stejně se ráno povalovala u Vetešníka Bistorta major.
Stejně tak přibývá i čokoládových žabek, nicméně jejich cena dolů nejde ani v nejmenším. Důvodem je pravděpodobně magík „Neobvyklá vzácnost“, který lze získat pouze za nasbírání celé desítky žabek po sobě jdoucích (tedy za získání čokoládové žabky stříbrné).

Co říci závěrem? Vivat konec nudy, vivat magíci! :-)))

Pro Denní věštec
Filius Orionis

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *