Letem kulturním čarosvětem VI. – Znáte Edgara?

| Vydáno:
Pěkný den všem fanouškům kultury a především těm, co mají v oblibě divadlo. Dnes to totiž bude přesně o tomto místě – o prknech, co znamenají svět!

Tentokráte jsem se vypravila do vyhlášeného divadla Vrána na provázku. Jistě jste o něm slyšeli. Patří mezi nejznámější a nejúspěšnější kouzelnická divadla současnosti. Letos se právě v tomto skvostu plánuje celkem 7 premiérových her! A jednu z nich jsem pro vás vybrala i já.

Jak možná někteří z vás tuší, divadlo bylo založeno již na počátku 19. století. Hrály se tam nejdříve pouze autorské hry zakladatelů tohoto kouzelnického divadla. Postupem času divadlo získalo na slávě, když se poprvé pokusilo předělat klasika Shakespeara. Úspěch to byl veliký  – Romeo a Julie zasazeni do kouzelnického světa byl počin naprosto jedinečný. Pak následovalo mnoho dalších drobných úspěchů a po malých krůčcích se toto kouzelnické divadlo stalo prakticky nepřekonatelným.


(zdroj: zde)

Já jsem se ve Vráně na provázku byla podívat na předpremiéru představení „Čarovný Edgar“. Mnozí z vás jistě znají známého mudlovského spisovatele Edgara Allana Poea. Co možná ale netušíte je, že ve skutečnosti byl E. A. Poe velkým čarodějem a mágem. Autoři této hry Sascha Monroeová a Bartholomeo Dieson prohledali desítky, možná stovky pramenů a textů a zmapovali velkou část života tohoto spisovatele. Práce na hře jim trvala přes rok, ale výsledek je naprosto fenomenální.


(zdroj: zde)

Na úvod si připravili samotní autoři netradičně zpracovanou recitaci jeho snad nejznámějšího díla „Havran“. Dále začíná samotná hra – biografický příběh samotného E. A. Poea. Podrobnosti vám neprozradím. Ale co si pro sebe nenechám je to, že nejenže je příběh chytlavý a čas v divadle neplyne, ale přímo letí, ale kouzelnické divadlo je fascinující i díky úžasným, ale opravdu úžasným efektům. Mudlovská divadla by se měla více snažit, protože Vrána na provázku je o velký kus napřed. Samotná biografie trvá asi 65 minut.


(zdroj: zde)

A pokud vás zajímá nejen život tohoto autora, ale toužili byste vidět i zpracování některé z jeho hororových povídek, mám pro vás dobrou zprávu. Samotní autoři hry„Čarovný Edgar“ nám pověděli:

„Plánujeme během roku předělat a zasadit do našeho kouzelnického světa i povídky Berenice a Černého kocoura. Jde o naprosto dokonalá díla. A málokdo také ví, že pan Poe povídky sepsal pro nás kouzelníky,“ říká Sascha Monroeová.

„Ano, ale nezapomeňme připomenout, že kvůli velmi špatným kouzelnicko-mudlovským vztahům musel povídky předělat do jejich finální mudlovské verze. To jsou ty známé. Nám se ale podařilo najít úryvky spisů pro kouzelníky. Snad se nám tedy co nejdřív podaří scénáře vytvořit. Už teď se nemůžeme dočkat výsledku,“ doplňuje Saschu Bartholomeo Dieson.

A s touto závěrečnou bombastickou zprávou se s vámi loučím. Vy mi napište, zdali rádi chodíte do divadla a co byl nejlepší divadelní zážitek! A taky četli jste E. A. Poea? Těším se na další kulturní setkání!

Pro Denní věštec
Olivie Henrieta Větroplachá

Published by

Olivie Henrieta Větroplachá

Redaktorka, která má ráda knihy, lidi se smyslem pro humor, ironii a dobrou kávu. A jídlo. Na lidech i kouzelnících si cení pokory, upřímnosti a dobrého srdce. Ráda tráví čas prací pro časopisy, dlouhými procházkami, cvičením jógy a zkrátka vším, u čeho si odpočine.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *