Zkoušky v Létě 2018

| Vydáno:
Koordinátor zkoušek letos opět úřadoval, a tak možná právě v tuto dobu již někdo píše své zkoušky nebo nechává po hradě kolovat dotazníky. Podívejme se na zkoušky v roce Léto 2018 okem statistickým, už teď vám můžu například prozradit, že se od sebe studenti a profesoři až tak neliší!

Během 2., 3. a 4. výukového termínu skládají studenti i zaměstnanci zkoušky kouzelnické úrovně. Pro studenty 5. a 6. ročníku jde tedy o NKÚ, v případě studentů rozšiřujícího studia pak o zkoušky CKÚ, které mají totožnou certifikaci se zkouškami NKÚ. Velký význam ale mají zkoušky NKÚ pro páté ročníky, protože postup do dalšího, 6. ročníku, je podmíněn úspěšným absolvováním alespoň jedné zkoušky NKÚ.

Letos se zkoušky NKÚ a CKÚ týkaly celkem 79 studentů. Zaměstnance hradu zohledníme ve vlastních statistikách, ne jako „pátou kolej“. Z oněch 79 studentů využilo možnost složit alespoň jednu zkoušku 28 studentů, tedy zhruba 35 % studentů. Podrobný přehled poskytuje graf níže, který říká, kolik studentů si vybralo daný počet zkoušek. Maximální možný počet, tedy pět, si zapsaly jen dvě studentky: Amanda Wright a Narcisse Cinerea, která se při Sedmiboji snad nudí. Na druhou stranu zkoušky NKÚ je možné složit jen v 5. a 6. ročníku a dosáhnout lze tedy maximálně 10 NKÚ, což může být větší motivací než u CKÚ. Ty je možné složit 4 během školního roku, nicméně studenti rozšiřujícího studia mohou skládat zkoušky CKÚ každý rok, a tak je jejich celkový počet prakticky neomezený. Studenti a zaměstnanci jsou limitováni pouze počtem složených CKÚ za rok. V případě CKÚ je to, jak jsme zmínili výše, o jednu méně než u NKÚ, tedy 4.

Už teď víme, kdo se díky nezapsání ke zkoušce v 5. ročníku neposune ve svém studentském životě dále. V Havraspáru se postupové zkoušky týkaly pěti studentů, ke zkoušce se přihlásili jen dva z nich, kteří si mezi sebe rozdělili 6 zkoušek. Mrzimor má v pátém ročníku nejvíce studentů ze všech kolejí, konkrétně 10. Sedm z nich je ale 6. ročník zatím zapovězený, zbylí 3 studenti si celkem zapsali 8 zkoušek. Nebelvír má naopak pouze tři studenty v pátém ročníku, minimálně jeden v něm zůstane i příští rok, dva studenti si pak zapsali celkem 4 zkoušky. Ani ve Zmijozelu není nouze o propadlíky, už teď víme, že budou v pátém ročníku určitě čtyři, celkem 5 zkoušek si pak mezi sebe rozebrali tři studenti pátého ročníku.

Zajímavý je ale pohled na celkový poměr studentů v kolejích, tedy těch, kteří si zkoušku zapsat mohli, ale možnosti nevyužili, a těch, kdo se alespoň k jedné zkoušce přihlásili. V Havraspáru si zkoušky zapsalo celkem 6 studentů, ale téměř dvojnásobek si je letos odpustil. Podobně je tomu i v Mrzimoru, Nebelvíru a Zmijozelu: na každého studenta, který se ke zkoušce přihlásil, připadají přibližně dva jeho línější spolužáci, jak je vidět na grafu níže.

Celkově tedy podle počtu připadá na každého studenta, který si může zapsat zkoušku, průměrně 0,7–0,8 zkoušky. Jednoduše řečeno: zkoušek je méně než studentů, kteří si je mohou zapsat. Díky tomu, že si studenti mohou zapsat až pět zkoušek, připadá pak na ty, kdo si zkoušku zapsali, průměrně 2–2,5 zkoušky.

Pohled na počet NKÚ a CKÚ je v jednotlivých kolejích odlišný. Havraspárští studenti složí letos shodný počet obou zkoušek. V Mrzimoru drtivě převažují zkoušky NKÚ, v Nebelvíru je tomu naopak, ovšem rozdíl mezi CKÚ a NKÚ není tak extrémní. Stav ve Zmijozelu je téměř vyrovnaný, v celkovém součtu zde vedou zkoušky CKÚ.

Zkoušky KOZA nejsou letos příliš statisticky zajímavé, protože v době, kdy vznikal tento článek, byl jediným přihlášeným studentem David Lopez. Jako jediný – z celkových devíti studentů, kteří mohou zkoušku složit – projevil zájem. V každé koleji najdeme aktuálně dva studenty rozšiřujícího studia, kteří mají na zkoušku nárok. V Havraspáru to byli studenti tři, přičemž díky budoucímu kozlovi Davidovi bylo skóre srovnáno, a tak má každá kolej po dvou studentech, kteří letos nevyužili možnosti a nepřihlásili se ke zkoušce dokládající nejvyšší možné vzdělání na naší škole.

Jak jsou na tom se zkouškami zaměstnanci hradu? Celkem bylo napočítáno 51 zaměstnanců oblékajících fialový hábit, které je možné v evidenci hradu najít. Nicméně toto číslo není zcela správné, protože se mezi těmito jmény vyskytují i zaměstnanci, jejichž děti dnes studují na hradě. Mezi zaměstnance jsou počítáni i zaměstnanci Ministerstva kouzel, kteří se na hradě vyskytují jen zřídkakdy, a asi ani tedy nečekáme, že by se do zkoušek hrnuli.

Složit letos zkoušku CKÚ se tedy rozhodlo 11 zaměstnanců. Z toho 6 zaměstnanců se rozhodlo složit zkoušky dvě. Co se zkoušek týče, profesoři se od svých studentů moc neliší. Počet zkoušek má i u nich prudce sestupný trend.

Ale i mezi profesory najdeme jednoho zájemce o zkoušku KOZA. Tuto nejvyšší kouzelnickou certifikaci se rozhodla získat inspektorka výuky NaSaŠí Jackson.

Pro Denní věštec
Edmund Heusinger

Published by

Edmund Heusinger

Edmund Heusinger působí v redakci Denního věštce od července 2014. Získal cenu UNC za novinářský debut roku (2014), redaktora roku (2015), článek roku (2017) a Řád ostrého brka (Z2016). Nejraději píše o tom, co jeho samotného zajímá a naopak si nejraději přečte kvalitně zpracované rozhovory a články, které se svými tématy strefují do černého.

Komentáře

  1. Nechci být hnidopich… 😀 ale k těm zkouškám KOZA – cituji z úvodky:
    „Zkoušky OVCE a KOZA mohou vést pouze aprobovaní profesoři. Na jejich přihlašování máte ještě čas, oficiální termín započne až 2. dubna. Budete ještě upozorněni.“
    Takže ona statistika je zatím trošku mimo :))
    Ale jinak hezký článek 🙂

    1. Na KOZU ani nijak cíleno nebylo ale při průzkumu jsem narazil na ty dva přihlášené, nicméně tam také stojí „… vdobě, kdy vznikal tento článek..“.
      Jinak všechny grafy znázorňují jen NKÚ nebo CKÚ, to tak snad mimo není.
      Pokud to nebylo jasné, doufám, že teď už je 🙂
      Díky 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *