Ach, ta kolekce…

| Vydáno:

Obchodníci na Příčné ulici začínají lehce panikařit. A nejsou sami. Důvod? Podzimní kolekce.

Už jsme o tom psali mnohokrát. Čas plyne a podzimní kolekce i přes četné dotazy nikde. Situace se ještě zhoršila poté, co na naše pozemky a do hradu vtrhla neurvale bez jakéhokoliv varování zima a s ní i neodbytná potřeba koupit si teplejší kousky oblečení. Jenže ty nejsou k mání.

Trpí tím všichni. Obchodnicí, kteří přichází o zisky a samozřejmě i o svou dobrou pověst, studenti a zaměstnanci, kteří musí za svými nákupy mnohem dál, než byli zvyklí (někteří podle sklepních drbů i do mudlovských obchodů), ale paradoxně i bradavická pokladna. Ptáte se, jak souvisí nedostatek teplého oblečení s hradní pokladnou? No, to je snadné.

Studentům je zima, učitelům je zima, dokonce i škrknám je zima a protože pan ředitel má jistou zodpovědnost za zdraví obyvatel hradu, musel nařídit skřítkům, aby víc topili. To ovšem znamená větší spotřebu dřeva a ano, už se k tomu dostáváme, také vyšší vynaložené náklady. Dá se tak předpokládat, že rozpočet na chod hradu bude opět daleko vyšší, než správa školy očekávala, a vyvstává otázka, kdo to zaplatí. A také zda na to budou stačit příjmy hradní pokladny…
Tyto otázky, na které musí najít odpověď pan ředitel, nás vrací zpět k našemu problému.

Příjmy plynou do hradní pokladny mimo jiné z aktivit obchodníků. Jenže příjmy a aktivity obchodníků jsou závisle na obratu a ten se snižuje v důsledku absence kolekce. Jednoduše není co prodávat. Když není co prodávat, nemůžou obchody vytvářet zisk a když nevytvářejí zisk, nemají z čeho odvádět daně a tudíž peníze do pokladny. Je to prostě začarovaný kruh, v jehož středu je zpožděná podzimní kolekce, čímž v důsledku trpíme my všichni.

Ale abych jen nekritizovala a skončila něčím trochu veselejším.
Na informační tabuli Příčné ulice se dnes objevilo oznámení pana profesora Werewolfa, o dodávce nových zrcadel, která je možno za cenu o málo vyšší než jeden galeon zakoupit v krámku Kouzelnické nástroje.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *