Magická zvířena mezi kapkami deště

| Vydáno:
Denní věštec přináší exkluzivní interview s Bertoldem Kerryntonem, autorem knihy Magická zvířena mezi kapkami deště. Známý odborník,  který zkoumá meteorologické jevy a jejich vliv na kouzelné tvory, se s námi podělil o zajímavosti ze své knihy.

„I obyčejná bouřka může být skvělou příležitostí pro magiozologický výzkum.“
– Bertold Kerryngton

Na pulty knihkupectví právě dorazila Vaše nová kniha, Magická zvířena mezi kapkami deště. Jak byste ji čtenářům Denního věštce představil?

Jde o knihu, která je z větší části populárně naučná a určená širší kouzelnické veřejnosti, ovšem opírá se o mnohaletý vědecký výzkum, takže obsahuje informace i odbornějšího rázu. Zejména o méně známých kouzelných tvorech, kteří nejsou popsáni v klasických dílech typu Fantastická zvířata a kde je najít od Mloka Scamandera.

Jak Vás napadl tak neobvyklý námět, proč jste si vybral zrovna deštivé počasí?

Kdysi jsem slyšel svého mudlovského souseda stěžovat si na holuběnku, která za deštivého počasí pravidelně nalézala úkryt na půdě jeho domu. Naštěstí si ji spletl se šišlavými bezdomovci.

Holuběnku? Co je to za kouzelného tvora, že dojde k takovému omylu?

Holuběnka šišlavá se podobá holubům a má nadání parodovat lidské hlasy. Opakuje, co zaslechne, a šišlá při tom. Vzhledem k tomu, že má škodolibou povahu, vybírá si zvláště peprné či otravné věty. Při nepřízni počasí vyhledává úkryt v neobývaných částech lidských obydlí, kde po sobě zanechává trus.

Je možné podle chování kouzelných tvorů poznat, jaké bude počasí?

Rozhodně ano. Například máte-li to štěstí zahlédnout zlatonosky, které při lovu hmyzu létají velmi nízko nad zemí, bude brzy pršet. Něco podobného mudlové říkají i o vlaštovkách.

V poslední době k nám přišlo období silných bouřek. Existují nějací zajímaví, avšak málo známí, kouzelní tvorové spjatí právě s tímto druhem počasí?

Velmi snadno můžete za letních dnů narazit na hromníčky, nenápadný kouzelnický hmyz. Tře-li své krovky o sebe, vydává zvuk podobný hromu. Mudlové si obvykle myslí, že to hřmí z vedra a nepřikládají tomuto jevu velkou váhu.

Je nějaký kouzelný tvor, jehož popření mudlové velkou váhu přikládají?

Ach, ano. Krásným příkladem tohoto případu je kuloblesk Retinův. Pokud ho mudlové spatří, tvrdí, že došlo k výskytu fyzikálního jevu zvaný kulový blesk. Je to tvor velmi vzácný, avšak přitahuje ho elektřina ve všech podobách. Proto je nejvíce aktivní za bouřek, protože blesky jsou přírodní elektrické výboje, které má velmi rád.

Projevují i jiní kouzelní tvorové tendence odhalovat své emoce vzhledem k počasí?

Barvonosky modrokosité dokonce mění barvu svého zobáku podle aktuální nálady. Vypadají jako tmavomodří kosi. Když jsou spokojené, mají zobák žlutý, když je něco rozčiluje, zoranžoví, a jsou-li úplně naštvané, zobáček jim zčervená. Často můžete pozorovat tento jev po dešti, když se perou o žížaly. Pokud začne náhodou znovu pršet, načepýří se a všechny zobáčky okamžitě zčervenají.

A na závěr – co byste rád vzkázal našim čtenářům?

Rád bych jim popřál, ať se radují z jakéhokoliv počasí, protože z pohledu magiozoologie neexistuje žádné vyloženě „špatné počasí“, jen počasí dobré a to méně příznivé…

Pro Denní věštec
Gita Hrdličková

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *