Hradní sůvy a jejich oblíbenost

| Vydáno:
Každý, kdo pobývá na našem hradě, brzy zjistí, že bez sovy to tady prostě moc dobře nejde. Buď si ji pořídí do vlastního sovince, nebo alespoň používá na korespondenci ty školní. Jsou i takoví, kteří si „hůvy“ zamilují tak, že je berou jako dalšího hradního mazlíčka postaveného na stejné úrovni jako jsou krysy a hafoni. Oslovila jsem studenty naší školy a zajímala se, jak jsou na tom se sovami oni.

Denní věštec: Která sova v tvém sovinci ti nejvíce přirostla k srdci?

Grace Annabeth Reatcher: V sovinci mám veľa sovích miláčikov, ale asi takou mojou najväčšou láskou je Perseverantia (Sova moudrá). A prečo? Bola to prvá sova, ktorú som dostala.

Zendaer Amattis: Nejvíce asi první sova, kterou jsem dostal od tetičky Niam. Jmenovala se „Mám ostrá loktokřídla“ a sloužila mi celé roky. Než jsem z hradu mizel, tak jsem sovu zase navrátil k tetičce. Již byla stařičká a jistě byla ráda, že zase může ve skladu za módním salónem odpočívat. Moje současná oblíbenkyně je zároveň první sovou, kterou jsem zakoupil po návratu na hrad. Jmenuje se PostPrimus a vlastně značí takovou mojí hradní životní fázi. Opět je to jen postarší sova, ale ony mají prostě jisté charisma.

Phillipa O Connel: Samozřejmě nejvíc k srdci mi přirostla moje úplně první sova, co jsem kdy na hradě měla, a to obyčejný Výreček střapatý jménem Madoc. Je to už takový soví důchodce, létá s mými dopisy už deset let.

Wronka Zabloudilová: Je těžké vybrat jen jednu sovu. Všechny své opeřence zbožňuji stejně. Pokud bych však měla některou vyzdvihnout, pak to budou hned dvě. Moje první sova Jadwiga, která už toho dost pamatuje a nanosila se stohů dopisů, ale nikdy mě nezklamala. Drží v lati všechny ostatní sovy a dohlíží na to, aby měl sovinec řád a morálku. Je to zkrátka takový kápo mého sovince. – mrkne – A pak taky památeční sova *Mám*umělý*zuby!, kterou mi věnovala naše drahá Any Dawson, aby mi připomínala, jak neúprosně se blíží důchod.

Mischel Binghum: Moja naj sova je Bubla, je to hlavne kvôli tomu, že mi ju darovala pri odchode z Hog moja milovaná patrónka Grapi, ktorej vďačím strašne veľa. Bez nej by som nebola tam, kde som, a ja jej za všetko ďakujem. Bola ten najlepší patrón a duch na Hog svete.

Eivli SSelene: No, nejvíce mi přirostli k srdci netopýři, mám ale dva a oba jsou úžasní. Ten vlevo je rezavý a vpravo vodní. Sice mohou oba létat až po 21. hodině, ale to nevadí. Navíc toho vodního jsem dostala od mého patrona, když zrovna nedávno odcházel z hradu.

Amálie Žíhaná: Po návratu z mrazáku mám jen dvě sovy, takže těžko říci. Kdysi jsem jich měla víc a vím, že favorita jsem měla, ale nevzpomenu si ani na druh, ani na jméno. Aktuálně mám jen dvě sovy postarší.

Vrtichvostík Třpytivý: Určitě Tulík, je to moje první sova, kterou jsem si sám koupil.

Hel Morganová: Z mých sov je mým oblíbencem Kulíšek cukrovný jménem Thor – je takový kulatě roztomiloučký.

Selina Garcia: Abych pravdu řekla, tak mám ráda všechny svoje sovy stejně. Nicméně teď nejvíce zaměřuji svoji pozornost na tu nejnovější. Jmenuje se Lesní vánek a je to Ušoun velký. Chci, aby se u mě cítila milována a měla veškerý komfort.

Sherly WildDragon-CumberBee: Ze svých soviček mám nejraději Výrečka střapatého jménem Jsem hravý, tak houkni! A to jak pro jeho roztomilost, tak pro osůbku, od které jsem ho dostala. Sovíka kupovala ještě máma jakožto vtipně roztomilý dáreček. Pak se dostal ke mně, když obdarovaný odcházel z hradu. Po nějaké době se zase vrátil, no jooo! Ani jsem se ho nezeptala, zda ho nechce zpět! Takže pššt, zůstane to jen mezi námi a čtenáři, ano?

Birgitta Runesson: Nejradši mám svou sovu postarší jménem Kuliočko, protože jsem jej dostala jako dárek na uvítanou od své úžasné patronky Theresy Brendi, a tak ho stále opečovávám a rozmazluju.

Beteramis Athenodoros: Mou nejmilejší sovou je Elysejský strážce, kterého jsem dostala od Jane Mooren, mé kamarádky. Je sice dost opelichaný, ale zato navždy věrný.

Melisa Pestrá: V mém sovinci mi k srdci nejvíce přirostla asi Ztracenka. Tedy Sedmisova. A proč právě ona? Vypadá zajímavě. Prozáří celý sovinec. A získat ji mě navíc stálo také dost úsilí, takže si jí i více vážím.

Emma Ellie Lewis: Všetky sovy vo svojom sovinci úplne zbožňujem. Každá je iná a ku každej sa viaže iný príbeh a tiež každú mám od niekoho iného. Ale medzi moje najobľúbenejšíe patria práve tieto dve: prvý je Dáreček, je to moja úplne prvá sova a mám ju od svojej skvelej patrónky Lu. Druhá sova je Nejmilejší prefektka a tú som dostala od človeka s najväčším srdcom, ktorého som kedy poznala, a tou je Angie.

Hekatea Centaurix: Prošla jsem si svůj sovinec a došla k názoru, že jednu nejoblíbenější sovku už bych mezi nimi najít nedokázala. Své zvláštní místo mají sovky darované přáteli a sovky z vánočních dárků, ať už z Vánoc, nebo z letošního Sedmistánku. Je tu Seneca – Sova postarší, která mi od Nerysky přistála v sovinci v okamžiku, kdy jsem poprvé vstoupila na půdu hradu. Je tu Athénka – Sova moudrá, kterou jsem si pořídila, abychom společně prošli soutěží Osovnost. Jméno dostala po řecké bohyni moudrosti, když už má to slovo „moudrá“ ve svém názvu. Pak v mém sovinci sídlí hned dva Výři císařští – jeden se jmenuje Bubonix (jako kombinace latinského výrazu pro výra „bubo“ a časté zakončení jmen z příběhu o Asterixovi) a druhý jednoduše Caesar. Až po pojmenování mě napadlo, že mnohem, mnohem víc by mu slušelo „Ave Já“ (Caesarův pozdrav z Asterixe a Obelixe). Díky lektvaru pletiva zrození naštěstí nic není ztraceno. Palaestra – Sova nenápadná, o kterou jsem stála, darovaná a pojmenovaná Neryskou. Byla dárkem za úspěch v soutěži, proto se jmenuje po řeckém zápasišti. Úchvatný nápad, že?

Angie Claire Silvery: Tak na to nemám jednoznačnou odpověď. Přiznám se totiž, že mám těch oblíbenkyň víc a souvisí to především s tím, od koho jsem sovičku dostala a jak ji ten dotyčný pro mě pojmenoval.

Marguerita Laux: Nejradši mám Tlustýho Tonyho. Tony je sympaťák. Přikládám jeho fotku, ten oslní každého.

Bibi Anne: Nejvíce k srdci mi přirostla Sovice sněžná – Dream. Je to dárek od Phose – bývalého ducha nebelvírské koleje. Takže taková vzpomínka.

Hannabell Cavanaugh: Toto je můj nejoblíbenější opeřenec, co ve svém sovinci mám. Je to Kakadu, je strašně rychlý a spolehlivý, a jmenuje se Šošolka. Sov mám taky dost, ale žádná mi nepřirostla tolik k srdci jako tento vánoční dárek. 

Loralei Silwerin: Hm, to je docela těžká otázka. Mám ráda všechny svoje sovičky. Ale asi nejradši mám Kaidana, kterého jsem dostala jako dárek. A taky byl mojí úplně první sovičkou.

*

Denní věštec: Jaký druh sovy je podle tebe ten úplně nejhezčí, který se na našem hradě dá pořídit?

Grace Annabeth Reatcher: Podľa mňa je absolútne najkrajší, najmilší a najroztomilejší druh Sova pálená. Pre tento druh mám slabosť aj v muklosvete, ktorá sa preniesla až sem. Bohužiaľ túto sovu ešte nevlastním, ale robím si na ňu zálusk.

Zendaer Amattis: Popravdě moc neznám ty vzácnější sovy. V zásadě bych rád do sbírky Sovu moudrou a Sovici sněžnou, tak jako z principu. Ta moudrá má to správně mo(u)dré jméno a Sovice sněžná je ikonická (byť spojená s jakýmsi rudochem).

Phillipa O Connel: Výreček indický. Jednoho mám a je opravdu krásný. Také mám krásnou sovici jménem Faith. Jinak zálusk si dělám na každý druh sovy, který ve svém sovinci nemám. Po letech sbírání čokožabek, magíků, studiu kdečeho jsem začala sbírat sovy. Snažím se mít různorodý ptačinec (říkám ptačinec, protože kromě sov mám i sokola, ledňáčka, Zlatonosku, netopýra – i když to zrovna pták není). Jediná věc, která mi tuto sbírku komplikuje, je to, že každého opeřence si chci pojmenovat sama. Takže okřídlené dárky víly Fleutýny se mi budou s touto podmínkou dost špatně shánět.

Wronka Zabloudilová: Nemám vysloveně favorita mezi jednotlivými druhy, i když přiznávám jistou slabost pro puštíky. Snad pozůstatek výchovy mé někdejší patronky madam Larstonové. Radost mi udělá jakákoliv sova a doufám, že jednou budu mít ve své sbírce všechny druhy, včetně Puštíka špuntovního.

Mischel Binghum: Najviac sa mi páči Sovice snežná. Preto, že je taká oná, odlišná farbou od iných. Zatiaľ ju ale nemám a raz, keď budem veľká, tak si ju zaobstarám, ale zatiaľ radšej prispejem fakulte peniažky, ako by som si mala zaobstarať ďalšiu sovu. Šesť mi stačí úplne.

Eivli SSelene: Uf, to je moc těžké, všechny moje sovy mi připadají jedinečné, ale jedna z nich je nejroztomilejší, a to Chlupaté malé zlatíčko, tato sovička je Kulíšek cukrovný. – předvádí ji na ruce – No, není roztomiloučký? Taková malá chlupatá koulička roztomilosti, na ni není možné se zlobit, když se někde cestou zatoulá.

Amálie Žíhaná: Nevím, jak odpovědět. Povahy sov moc neznám, ale velmi se mi vzhledově líbí Výreček filipínský.

Vrtichvostík Třpytivý: Určitě Kulíšek cukrovný, to je druh mojí sovy Tulíka.

Hel Morganová: Nejsem vyloženě sběratel sov a ani jsem si je nevyhledávala, takže nemám přehled o všech „holubech“ na hradě. – zakření se –

Selina Garcia: Nejhezčí sovy má víla Fleutýna z roku 2011. Patří mezi ně právě již zmiňovaný Ušoun velký a ještě bych přivítala ráda časem do svého sovince Bělouška střeleného a Sovu hrdinku. Jsou takové elegantní a hrdé! No, a nesmím zapomenout na Sovici sněžnou. Sněhově bílá sova má prostě svoje kouzlo. Poprvé, co jsem vstoupila na hrad, jsem věděla, že ji musím mít a poctivě na ni šetřila. Jsem na ni náležitě hrdá!

Sherly WildDragon-CumberBee: Úplně nejsovovatější sova všech sov je Sedmisova! Má všechen čas prolínající sova se jmenuje Vortex. Kromě toho, že je prostě úžasná, jak ukazuje i Gitin článek v Denním věštci, jsem díky ní dokončila letošní výuku. Taky by se dalo říct, že dokončím. Jen aby mě k napsání esejí nedokopal až Smrť netrpělivě ťukající na přesypané hodiny. Psát v posledním týdnu svého života veškeré závěrečky a OVCE a motivační dopisy a tak vůbec, z toho by prokrastinátora kleplo!

Birgitta Runesson: Sovy jsou ale skvělé všechny, každý druh má něco do sebe a je těžké vybrat tu úplně nejlepší. Nejraději bych ale ve svém sovinci přivítala nějakého jiného, barevnějšího ptáčka, třeba zlatonosku, ledňáčka, kakadua a tak dále. Musím být celý rok opravdu hodná a pak mi třeba víla Fleutýna nějakého přinese.

Beteramis Athenodoros: Ve skutečnosti ani nevím, jaké všechny druhy sov existují, sama si žádné nekupuji a speciálně roztomilá mi nepřijde žádná.

Melisa Pestrá: Ze sov, které se dají koupit v Příčné ulici, je podle mě nejhezčí asi Sova pálená. Dobře totiž vypadá a také je to sova poměrně rychlá. V sovinci ji zatím nemám a její koupi v nejbližší době ani neplánuji. Možná až déle. Zatím mám sov totiž dost.

Emma Ellie Lewis: Najviac sa mi páči Sedmisova, ale ako je známe, stojí niečo cez 17 G, takže ju nemám a bohužiaľ sa k nej asi ani nedostanem, pretože si šetrím peniaze na výuku. Ale ako už všetci povedali, tak práve ona dokáže úplne presvietiť sovinec a je to taká „živá“ spomienka na celý tento školský rok, ktorý bol pre mňa úžastný.

Hekatea Centaurix: Chtěla jsem Sovu nenápadnou – Palaestru a Sovu králičí – Hatátitlu.

Angie Claire Silvery: Opět nebudu konkrétní, protože mně je upřímně docela jedno, zdali ve svém sovinci chovám Sovu postarší, Výra nebo třeba Kalouse. Jelikož si sama povětšinou sovy nekupuju, je pro mě opět rozhodující dárce, důvod poslání sovičky i její jméno, které povětšinou pochopím jen já a můj mecenáš. Mám v sovinci pár sov, které mi vyčarují úsměv na tváři, kdykoliv se na ně podívám. Sama kolikrát ani nevím, co je to za druh.

Marguerita Laux: Tlustý Tony je nejhezčí sova. Na to, že nic nežere, tak žije. To umím ocenit. Ani vlastně nevím, co je za druh. Podle mě nějaký soví podvraťák.

Bibi Anne: Úplně nejvíc se mi líbí Sova králičí – Expreska. Asi je to tím, že jsem ji měla ze všech sov jako první a provází mne po celou dobu studia zde na hradě. Ano, jasně, určitě jsou i hezčí či rychlejší sovky, ale tahle se mi nejvíce líbí srdcem.

Hannabell Cavanaugh: Tak nejkrásnější sova, kterou můžeme nalézt ve Velkoprodejně mžourov, je Sovice sněžná. Obávám se, že ti toto řekne spousta lidí. Nejen, že je nádherná, ale je to takový slučitelný symbol s Harrym Potterem.

Loralei Silwerin: Všechny sovy mají něco do sebe a všechny jsou moc krásné. Mně osobně se líbí malé sovičky, a proto jsem si pořídila dvojčata Výrečka střapatého, Levou ruku ďábla a Pravou ruku ďábla. Jsou kouzelní.

Který druh sovy je tedy mezi dotazovanými „nejcennější“? Pro větší přehlednost jsem výsledky uspořádala do grafu.

*

Denní věštec: Podle čeho vybíráš jméno pro nový soví přírůstek?

Grace Annabeth Reatcher: Väčšinou mená vyberám podľa obľúbených postáv alebo slov v cudzích jazykoch.

Zendaer Amattis: Nu, aktuální téma je „co nejvíc způsobů, jak nafouknout své ego připomínkou na časy mé hogslávy“, ale jinak bych asi volil jména sympatických hrdinů z knih, popř. jejich zvířecích pomocníků.

Phillipa O Connel: Dlouhá léta mé sovy dostávaly výhradně velsšká jména (jako Rhys, Talfryn, Rhydderch), kde mě zajímal význam, a to, jak sova na mě působí. Poslední dobou se kromě velštiny objevují i jména ze Sapkowského zaklínače (např. Villentretenmerth) a knižní série Outlander (např. Murtagh nebo Sassenach), což jsou skotské pojmy a jména.

Wronka Zabloudilová: Kdykoliv mi přijde na mysl nějaké pěkné jméno pro sovu, zapíšu si ho do svého seznamu a pokud dojde na přírůstek do sovince, vybírám, které se k němu nejvíce hodí.

Mischel Binghum: Nové sovy som menovala asi dve či tri. Ale dala som im mená ako Daj peniaze – lebo som dúfala, že dakto ju poslúchne a pošle mi ich pár len tak. Raz sa to stalo, dostala som srpec. A Usmej sa prosím – ju som pomenovala tak preto, lebo ja mám rada usmievavých ľudí. Ja si myslím, že keď sa ľudia smejú, svet je krajší a aj samotný život, aj sa viacej darí. Tak preto.

Eivli SSelene: Nad výběrem jména pro sovy strávím někdy hodně času. Někdy prostě uvidím sovu a hned mě napadne jméno. Ale už jsem to vyřešila, mám seznam jmen, která chci v budoucnu použít, např. Shikaku nebo Temari. A právě tato jména již brzo asi přiřadím ke dvěma sovám, co ještě u mě v sovinci nemají jméno.

Amálie Žíhaná: Nemám nějaký klíč. Aktuálně mám jen Halíbelu a Elixíra – prostě momentální nápad. Jak se bude jmenovat další sova aktuálně nevím, ale možná budu dál pokračovat v pohádkových kouzelnících.

Vrtichvostík Třpytivý: Jména vybírám stejně jako pro nového domácího mazlíčka a tak, abych si to zapamatoval.

Hel Morganová: Já si vedu zatím malou sbírku mudlovských superhrdinů. Zatím mám Thora a Batmana. Další sovy jsem dostala darem již pojmenované.

Selina Garcia: Jména pro moje sovy nenechám jen tak náhodně. Vždy dlouze hluboce přemýšlím, jak onu sovu pojmenuji. Chci, aby se to k ní pěkně hodilo a vyjadřovalo něco, co mám ráda nebo s čím je tak nějak spojená.

Sherly WildDragon-CumberBee: Sovičkám dávám jména podle oblíbených filmů, seriálů a knížek, pokud mi někoho připomenou, a nebo vtipně.

Birgitta Runesson: Jména dávám často „jídlová“, v mém sovinci najdeš například Brusinku, Borůvku, Vanilku, Mandličku nebo Rozinku. K těm sovičkám to zkrátka hezky pasuje a všechny na své jméno pěkně slyší, přijaly jej bez problémů. U některých sov ale vybírám jméno podle jejich druhu – letos na Vánoce jsem například dostala Kalouse zvonilku, a jméno Rolnička tedy byla jasná volba.

Beteramis Athenodoros: Jméno vybírám podle člověka, kterému chci sovu darovat, tak, aby k němu to jméno sedělo – a nijak se nestarám, jestli zrovna vzhled sovy se jménem koresponduje. Druh sovy vybírám spíš podle ceny, s ohledem na to, kolik chci do dotyčného „investovat“.

Melisa Pestrá: Jméno pro novou sovu vybírám podle více kritérií. Jedním z nich je třeba vzhled dotyčné sovy. Dalším je potom místo, odkud dotyčná sova pochází. A posledním je také druh dotyčné sovy.

Emma Ellie Lewis: Mená pre sovy vyberám podľa nálady a podľa toho, komu ju posielam. Ak je to darček pre konkrétnu osobu, tak vyberám meno podľa toho, aby mal dotyčný na mňa pamiatku. Ak je to sova pre mňa, tak jej dám také meno, aby som sa za ňu nemusela v budúcnosti hanbiť. Zvyknem sa inšpirovať mudl rozprávkami či menami z okolia, ktoré sa mi páčia.

Hekatea Centaurix: Při pojmenování sovky se většinou snažím, aby jméno nějak korespondovalo s jejím druhem, byť ta souvislost může být někdy vzdálená. Sova hrdinka se tak jmenuje podle hrdinky ze seriálu Star Trek, aby stejně jako ona mohla letět tam, kam se dosud žádná sova nevydala, a Sova králičí, žijící v Severní Americe, zase podle koně rychlého jak blesk z příběhu o Vinnetouovi a Old Shatterhandovi. Na svého „bratra“ Ilčího stále ještě čeká. U Sovy skřítčí pak ono spojení vlastně souvisí„jen“ s časem Vánoc a pohádek, ať už si Tajtrlíka spojíme s pejskem z Tří oříšků pro Popelku, nebo s úžasným Vlastou Burianem v Byl jednou jeden král. Dobře zvolené jméno pak zpětně sovku na pomyslném žebříčku oblíbenosti posouvám o příčku výš. Podobně to mám i s mazlíčky.

Angie Claire Silvery: Snažím se být originální a pokud možno vtipná. A pokud se mi stane, že mi jméno mé sovičky někdo pochválí, jsem v sedmém nebi. Pamatuji se, jak se před pár lety v Nebelvíru stalo, že hromada studentů už opravdu nedočkavě čekala na výsledky svých NKÚ, a ty pořád nikde. Měla jsem zrovna takovou poťouchlou náladu, koupila v sovinci Sovu postarší, pojmenovala ji Soví pošta a pak ji nedočkavcům poslala s vypečeným vzkazem a fiktivním hodnocením.
Nevím, zdali se pobavili dotyční, kterých se to týkalo, ale já měla ten den druhé Vánoce.

Marguerita Laux: Jako poslední sovu jsem si koupila Sedmisovu. Protože vím, že trumfnout krásou Tonyho je těžký, tak jsem ji pojmenovala Řezník, aby aspoň budila respekt. I když Tony taky budí respekt.

Bibi Anne: Poslední sovičky Sardinku a Nutriční hodnotu (Sovy nenápadné, pozn. Bibi) jsem pojmenovala po kryskách z knížky „Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci“. Tuhle nádhernou pohádku jsem objevila díky Heky. Je v ní nepřeberné množství krásných jmen – mám podle ní pojmenované i své krysky Šunkofleka či Koktejlovou směs. Ale jak tak přemýšlím, tak vlastně úplně poslední jméno pro sovu bylo Newika – to je přezdívka človíčka, díky kterému jsem zde na hradě. Prostě každé jméno má nějaký význam a je s něčím spojené. Ale tak to má asi každý z nás.

Hannabell Cavanaugh: Jméno pro sovy? Ani se neptej. To je vždycky něco, vybrat nějaké to jméno. Ale řídím se třeba tím, že mam ráda komiksové postavy, a tak dvě z mých sov se jmenují Thor a Loki. Ty další mají nazev podle toho, co mě zrovna napadlo.

Loralei Silwerin: Co se týče jmen, vybírám si podle situace. Dvě sovičky mám pojmenované podle postav z knihy, kterou jsem v té době četla a hodně se mi líbila. Další tři sovičky mám pojmenované Ďáblík, Levá ruka ďábla a Pravá ruka ďábla, a to jen proto, že jsem získala magíka „Ďábel sám“. Jsem sama docela zvědavá, jaké jméno vyberu příště.

*

Tento můj drobný výzkum měl být zaměřen hlavně na sovy, ale sami vidíte, že někteří oslovení více tíhnou k jiným hradním opeřencům. Proč ne? Náš úžasný hrad nám nabízí pestrou nabídku poštovních doručovatelů. Stačí si jen vybrat…

A jaký máte vy postoj k sovám (papouškům, holubům…)? Máte zaplněný sovinec? Nestíháte kupovat krmení? Nebo vám stačí jedna sova?

Pro Denní věštec
Mia Whitebear

Published by

Mia Whitebear

Redaktorka, která ráda využívá svou fantazii k tvorbě příběhů a básniček. Je vášnivou návštěvnicí mudlovských kaváren a s oblibou objevuje nové světy, ať už ty skutečné nebo fiktivní. Ve svém volném čase se věnuje velkému množství koníčků, v současné době ji nejčasteji najdete v houpacím křesílku s pletením v ruce.

Komentáře

  1. Velmi pěkný, propracovaný článek, Miuš! Jsi vážně talentovaná! Těším se na další.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *