Naše lesy ohrožuje turbokůrovec!

| Vydáno:
Co je horší než kůrovec?
Turbokůrovec!

Kůrovcová kalamita přerostla přes hlavu nejen mudlům, ale i kouzelníkům. Na vině je magická mutace, po které již není obyčejný kůrovec obyčejným lýkožroutem smrkovým, nýbrž nebezpečným turbokůrovcem obecným. Tento brouk je mnohem výkonnější v ničení lesních porostů a má větší dolet, tudíž se šíří po krajině daleko rychleji než prostý kůrovec.

Turbokůrovci se neubrání ani zdravé stromy, jelikož jejich obranný mechanismus (zalít kůrovce smolou) selhává, protože turbokůrovec má velkou početní převahu a nalétává na postižené stromy ve velkém.

Naštěstí má turbokůrovec přirozeného nepřítele, houbu lýkožroutku zimodějovu, která napadá místa, kde turbokůrovec obvykle přezimuje. Vzhledem k tomu, že je tato houba pro turbokůrovce toxická, houbou napadené chodbičky turbokůrovce samy zničí .

Ministerstvo kouzel úzce spolupracuje s odborníky z Ministerstva životního prostředí a společně připravují plán, podle kterého by se měly výtrusy lýkožroutky zimodějovy rozšířit v postižených oblastech, aby se na podzim dobře uchytila a přes zimu nás turbokůrovce zbavila přirozenou cestou.

Nicméně je pravdou, že rozsáhlé kácení je v případě kalamity takovéhoto rozměru faktorem, který může významně zpomalit postup a šíření kůrovce do dalších oblastí.

Proč se s kácením na některých místech váhá a jinde se naopak kácí každý postižený strom? Spolupráce s Lesy ČR a soukromými vlastníky lesních porostů totiž místy vázne, protože ani jeden ze subjektů vlastnících lesy o existenci turbokůrovce neví či v horším případě prostě popírá jeho existenci a považuje ho za obyčejného brouka. Jednání také ztěžuje výnos o utajování kouzelnického světa, který nepamatuje na případ přírodní kalamity vyvolané tvorem, jehož původ není jednoznačně magický, a je tudíž předmětem dohadů, zda se o magického tvora jedná, či jde o přirozený evoluční vývoj.

Obecně přijímanou teorií je ta, která tvrdí, že za magickou mutaci na turbokůrovce může syrová magie, která se v přírodě běžně vyskytuje. Avšak proč přesně k mutaci došlo, se dosud neví. Za ohnisko vzniku jsou odborníky označeny Jeseníky, kde je situace s turbokůrovcem nejhorší.

Ministerstvo kouzel varuje, že pokud se pokusíte na turbokůrovce zaútočit kouzly, vyvoláte u tohoto drobného brouka agresivní reakci. Okamžitě se stanete terčem útoku kusadel( řádově až stovek jedinců), s jejichž agresivitou lze srovnávat jen útok piraní. Ministr kouzel proto vybízí oprávněné držitele kouzelnických hůlek ke zvýšené opatrnosti.

Pro Denní věštec
Gita Hrdličková

Komentáře

  1. Tak proto studenti Horminu sepsali petici proti výstupu na jesenický Praděd! Ne proto, že by byli líní a nechtělo se jim, oni jen nechtěli měřit síly s turbokůrovcem! +dojde jí to+ Uf, to se mi ulevilo!
    Krásný informační článek, slečno Gito, děkujeme! Niane

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *