Reportáž ze Závěrečné slavnosti

| Vydáno:

Je krátce před sedmou hodinou večerní, ve Velké síni to vře jako v kotli a já, oděná ve svých nejlepších šatech, načinčaná a načesaná, mám co dělat, abych se se svým bonzbločkem v ruce procpala skrze pobíhající studenty, klopýtající kolegy a všudypřítomné škrkny až k profesorskému stolu a zabrala tam poslední volné místo.

Dnešní den je totiž opravdu výjimečný, končí školní rok, budou se udílet významné ceny a řády, vysvědčení a zejména potom vytoužené poháry, z čehož nezůstává v klidu ani jinak vždy naprosto klidný pan ředitel! Co bychom potom tedy mohli čekat od ostatních, že? Silnější povahy tu tedy povykují, netrpělivost a přebytečnou energii si kompenzují na nebohých škrknách či na talířích plných jídla, slabší povahy potom skončily na ošetřovně, případně byly raději rovnou – jako například madam Angela či profesor Papulka – z hradu odvezeny neznámo kam. Není ovšem divu, letošní souboj o školní pohár byl obzvláště napínavý, do posledních vteřin vzhlížela k bodovacím hodinám polovina studentů s nadějí, polovina potom naopak s obavami. Jistý výsledkem si nemohl být prakticky nikdo. Rozdíl mezi Havraspárem a Nebelvírem je ještě v tuto chvíli necelých 1000 bodů, mezi Mrzimorem a Zmijozelem jde dokonce pouze o několik desítek. Zatím ovšem nebyly připočteny body za odevzdané NKÚ a OVCE, stejně tak jako za výhru ve famfrpálovém mistrovství…

Ve chvíli, kdy hluk v místnosti dosáhl pomyslného vrcholu a kdy je celá síň natolik plná, že se do ní nevejde už ani jedna škrkna navíc, pan ředitel povstal a udeřil holí do země, aby si vyžádal ticho. Nedaří se to sice úplně, nicméně ruch utichl alespoň natolik, aby mohla být slavnost relativně nerušeně zahájena. Jako první přichází na řadu vyhlášení titulu Snaživec roku, kterého již potřetí získala zmijozelská studentka Cerridwen Lowra Antares. I letos pokořila svůj poslední rekord z roku Zima 2009 a v konečném výsledku za celý rok nasbírala neuvěřitelných 10 639 bodů! Nutno nicméně podotknout, že v bodování padaly letos rekordy na více frontách: slečna Janel Weil pokořila svůj „snaživcový titul“ z roku Léto 2008 a nasbírala taktéž závratných 9 893 bodů, což by jí kupříkladu v loňském roce k dalšímu titulu snaživce bohatě stačilo. Stejně tak slečna Mintaka Orionis překonala svůj titul snaživce z loňského roku a nasbírala 8 182 bodů. V letošním roce ovšem slečna Cerridwen nechala své soupeřky hluboko pod sebou…

Jako další bod přichází na řadu udílení cen zakladatelů školy. Celá ceremonie je merlinžel poznamenána četnými škrkními útoky, které mají za následek několik roztrhaných společenských hábitů, jeden vyražený zub a zmizení madam te Tiby, která se těsně před vyhlašováním ocenění Helgy z Mrzimoru propadla do díry, jež jí pod nohama hbitě vykousala obzvláště agresivní škrkna. Pod vlivem všeobecného běsnění se nakonec ve své „roli“ neudržel dokonce ani pan ředitel, který začal po udělení ceny Godrika Nebelvíra veřejně laškovat s madam Rawenclav. Výsledky udílení jsou nicméně následující: Cenu Roweny z Havraspáru obdržela havraspárská prefektka Elanius Aine Neil, cenu Godrika Nebelvíra získala nebelvírská primuska Aki san Marino, cenu Helgy z Mrzimoru si nesměle převzala mrzimorská prefektka Alanise Olien Harlin a cenou Salazara Zmijozela byla odměněna zmijozelská primuska Barbara Arianne Lecter.

Poté již dostávají slovo zástupkyně Studentské rady, které mají za úkol udělit řád Spiritus Magicus. Za všeobecného jásotu a souhlasného potlesku byl nakonec udělen jediné osobě – profesorce Angele Grey-Slytherin za nalezení a zneškodnění ZLA, s kterým jsme se potýkali (a někteří vlastně stále ještě potýkají!) prakticky celý školní rok.

V následujících hodinách je vyhlášeno ještě několik čestných řádů udělených zaměstnancům školy. V první řadě se jedná o Řád kouzelného pera udělovaný supervizorkou soutěží, který obdržely hned tři nejaktivnější vypisovatelky soutěží, jež společnými silami ohodnotily přes 4,5 tisíce soutěžních příspěvků. Jedná se o slečny profesorky Alismu Bailly Fisto a Evangeline Joyce Wynne a potom zejména o módní návrhářku Chloé Lois Vaughan! Dalším uděleným řádem je Řád ostrého brka, který nezískal nikdo jiný než šéfredaktor Denního věštce, profesor Filius Orionis. Třetím prestižním řádem je potom Picatrixův řád čarodějů udělovaný inspektorkou výuky nejzasloužilejším profesorům. Letos si ho na hruď připnula (již po čtvrté!) profesorka Anseiola Renine Rawenclav, profesorka Elle Sutherland a profesor a dnes již dvojnásobný nositel řádu Kris Glowr. Zcela nečekaně se navíc pan ředitel rozhodl ze své moci udělit tento řád i inspektorce výuky, profesorce Angele Grey-Slytherin.

Po náročných ceremoniích, během kterých studenti i škrny pomalu usínali mezi hromadami výtečného jídla, ovšem konečně dochází na zlatý hřeb večera – na vyhlášení očekávaných pohárů! Ve chvíli, kdy pan ředitel pronesl kouzelné slůvko „famfrpál“, jako zázrakem ožila zmijozelská část Velké síně. A poté, kdy slavnostně předal zářivý pohár ze školního mistrovství vedení zelené koleje a kdy mávnutím hůlky přisypal do zmijozelských sčítacích hodin rovných 1000 bodů, neznala radost u zmijozelského stolu konce. A tímto činem je vlastně zastaveno i hodnocení školního poháru a konečné výsledky jsou všem naprosto zřejmé:

Na 4. místě se s 40 732 body umístil Mrzimor
Na 3. místě se s 42 066 body umístil Zmijozel
Na 2. místě skončil s 58 477 body Nebelvír
A školní pohár po čtvrté v historii vyhrál s 59 764 body Havraspár

Na závěr mi nezbývá než pogratulovat vítězům, stejně tak jako všem oceněným, a zejména potom poděkovat všem obyvatelům našeho světa za krásný a kouzelný školní rok.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *