Ženeme se za body, je to správné?

| Vydáno:

Začíná nový školní rok a zápis do předmětů je hned za dveřmi. Co to znamená? Otevření bodování a tím pádem i souboj o školní pohár.

Zatímco v roce 2006 stačilo k titulu Snaživce roku 2711 a 3618 bodů, letošní Snaživec Cerridwen Lowra Antares získala 10639. Jenže takové množství bodů je pro mnoho studentů nereálné a získat odměnění za Snaživce je téměř utopie. I když samotná Cerri prohlašuje, že na letošní školní rok si dá kolem pěti předmětů, stále je tu dost jejích zástupců.

Stalo se trendem, že studenti si dávají vysoké počty předmětů (15 jich už není výjimkou) a snaží se nasbírat co možná nejvyšší počet bodů. Co je za to čeká? Uznání koleje, nějaký kolejní předmět jako odměna, případně finanční ohodnocení. Stojí to ale za to? Je opravdu jediný úkol studenta nasbírat přes tisíc bodů, aby v koleji mohl uspět?
Čím víc se zvyšuje počet bodů, tím vyšší je tlak. Pokud je skóre tak vyrovnané, jako bylo mezi Havraspárem a Nebelvírem v minulém školním roce, neslýcháte nic jiného, než ať se vrhnete na soutěže, ať se náskok zmenší / zvýší.
Drtivá většina kolejních soutěží je motivována body. Jako kdyby body byly to jediné, co teď všechny zajímá. Je to posun k lepšímu nebo horšímu? A jde vůbec kvalitně vypracovávat úkoly do všech 20-ti předmětů?
Začíná přibývat profesorů, kteří „bodožrouty“ nemají příliš v lásce. Na školních chodbách se dá zaslechnout mnoho názorů. Mezi nejčastější patří, že pobyt na Hogwarts se změnil pouze na lov bodů. Byl to původní záměr zakladatelů Hogwarts?

Všimli jste si, že v Harry Potterovi získal Nebelvír první školní pohár po sedmi letech za 482 bodů? To je proti 59 764 bodům Havraspáru naprosto směšné číslo. Prospělo by omezení maximálního počtu předmětů, nebo je hon na body správný? Nad tím by se rozhodně každý měl zamyslet.

Komentáře

  1. Nu… – Velmi zajímavý článek a má jistě hodně do sebe 🙂
    Popravdě mi v hlavě vrtá jeidná otázka… nebyla ta výhra v Harry O 428 (či kolik) bodů? Nejsem si samozřejmě jistá, a knihu po ruce nemám… ale přijde mi nepravděpodobné, že by měli jen tak málo bodů 🙂

  2. – Samozřejmě jsem to konzultovala s knihou a je to tak… Nebelvír porazí Zmijozel o deset bodů, které pro ně získá Neville tím, že se postavil proti Harrymu… 🙂

  3. – Ono to možná bylo tím, že v HP se nedávají body za odevzdaný úkol (pokud vím). Ale za případnou aktivitu a taky tam nevedou soutěže 🙂

  4. Souhlas – Naprosto souhlasím, člověk prakticky nemá žádnou šanci na pochvalu či odměnu pokud nemá aspoň 1000 bodů, což mi připadá k zbláznění, pokud člověk vede i mudl život 😀

  5. – Na druhou stranu si nemyslím, že by se měl omezovat maximální počet předmětů. Každému to, co si přeje, ne? Pokud chce mít někdo spoustu předmětů, ať je má. Nehledě na to, proč se ti, které nezajímají body, zaobírají titulem snaživce? :o)
    Je špatné, že uznání koleje závisí na bodech, to je fakt. Na druhou stranu nevidím nic špatného na tom, že se vyhrává s pětimístnými čísly bodů… Nazvala bych to přirozeným pokrokem 😀

    1. Re: – Tím omezením bylo myšleno, aby i jiní studenti měli možnost na snaživce…. snažit se uspět se svými 500 body za soutěže, když někdo jich má 5000 za výuku je dost těžké….
      🙂

      1. Re: Re: – Pokud vím, tak návrh ohledně zavedení nějaké hranice předmětů byl už několikrát (tuším dvakrát?) zamítnut studentskou radou a snad i panem ředitelem/školní radou? Ale přesně to nevím.
        A omezit počet předmětů? Teď? A nebylo by to nefér, že už nikdo nebude moct vytvořit nový rekord?
        Ne, že by nebyla pěkná představa mít navždy nedostižný rekord, ale…
        Omezení počtu předmětů by se automaticky rovnalo tomu, že by bylo nutné udělat naprosto všechny soutěže – protože když skupina lidí uvidí, že „hele, maximum je 30“, tak si těch 30 dají, i když by normálně šli „jenom“ do pětadvaceti. A promiň, ale některé ty soutěže jsou pěkně ujeté/strašné/neudělatelné/doplň dle libosti. A představa, že člověk musí udělat naprosto všechny a všechny třeba na plný počet bodů (včetně těch, na které nemá talent, já kupříkladu plný počet z kreslících dostanu jenom u profesorů nelpících na dokonalých uměleckých obrázcích, kterých nikdy nebudu schopná) a jakmile kteroukoliv vynechá – třeba kvůli tomu, že měl teplotu/na jeden den vypadnul internet – tak už pravděpodobně nemá šanci na výhru…
        To si už radši vezmu těch předmětů třebas šedesát. Teda hypoteticky, já si už 60 předmětů nikdy nebudu moct vzít a ani nevezmu. A nemyslím si ani, že by byly technicky vzato zvládnutelné.

        Každý jsme na Hog kvůli něčemu jinému. Tak nám, bodovým hrotičům, nechce neomezenou možnost zápisu na předměty – stejně jich takové množství nebudeme moct mít pořád, jednou to opravdu všechno vystudujeme – a klidně dělejte i atmosféru, kterou my vám brát nebudeme. Věřte mi, že i bodový hrotič se rád odreaguje v kolejce, když je nějaká akce. Pokud ta akce není poslední víkend termínu. 😉

        A pravděpodobně chvílema plácám nesmysly, tak mě omluvte. 😉

    2. Re: – No ale o tom to přeci je… Tak to mají za výuku – A co? 🙂 Ten řád nemůže mít holt každý, někdo na to má (čas a prostředky) a někdo zase ne. Kde je důvod to omezovat? Je to naopak dost nespravedlivé vůči těm, kdo tím třeba i žijí, píší rádi a baví je to. Holt vyhraje ten, kdo si na to udělá více času a bude více aktivní. Tak to vždycky bylo a vždycky bude. Je to normální 🙂
      Jediný problém, který vidím dle Tvého článku, je přístup kolejí ke svým svěřencům.

    1. Re: – Nehruť se, přišel jsem tě podpořit.
      Když vidím, jak se jede po bodech, tak mi to nedá a dělám to taky. Bylo by mi hloupé se o body nesnažit, když holt je Hog i mezikolejní soutěží. Měl bych pocit, že tím poškozuji svou kolej.
      V bodování jsem teď skončil šestý na celém Hogu. Ale o hodně tím přicházím. 🙁 Znamená to, že nemám čas na jiné věci: šachy, řachavého Petra… a hlavně: povídání si s přáteli.
      Moje chyba, může se říct. Jistě. Nemusel bych se nechat tolik strhávat. Stejně jak ty si ale myslím, že ono hnaní se za výkonem poškozuje celkovou atmosféru na Hogu. Takže bych nějaké jeho omezení přivítal.

  6. – Promiň Cerrí… článek nebyl zaměřen proti bodohrotičům přímo, spíš vůči kolejím (i když tady se situace také dost liší) a přístupu. Rozhodně také nemám talent na všechny soutěže (malování, básnění). Já osobně bych na dvacet předmětů neměla. Za to vás také obdivuju, jen se ptám, jestli je správné, že jsou takové tlaky na bodování.

    1. Re: – Za názor se přeci nemusíš omlouvat. 😉
      Jop, v kolejích to může dopadnout tak, že pak chtějí lidi vyšťavit. To je pak ovšem problém kolejí a lidí v nich, jestli si to nechají líbit.
      Nevím proč bych měla být omezována v počtu předmětů jenom proto, že se někomu nelíbí, že bych je měla dělat. Mám pak já právo odhlasovat, že si můžeš měsíčně koupit jenom tolik a tolik šatů z PU? Nebo zahrát tolik a tolik her šachů?
      Na Hog je krásné právě to, že si tam každý najde to, co chce. Pokud se někdo chce z předmětů zbláznit, nevidím důvod, proč ho v tom omezovat. Já taky nikoho neomezuju. 😉 A to, že se z nich někdo zbláznit nechce – tak buď se k tomu kolejí donutit nenechá anebo je to jeho problém pak, žjo. =)

  7. – No já jsem zastánce regulace předmětů…je to můj názor a stojím si za ním. Pro mě je lepší kvalita než kvantita. A Elys, hroucení není na místě, názor může mít každý a nikdo by ho neměl za jeho obsah odsuzovat:)

    A proč regulace? Mám ráda hog a lidi v něm, ale pořád je to jen imaginární svět a sezení u pc a internetu není úplně nejlepší způsob trávení volného času…můžete mě nazvat moralistou a dospělou rachotinou, ale zkuste se zamyslet.

    Jinak se příznám, že první dva roky jsem byla na hogu doslova „závislá“, ale postupem času začínám mit hodnoty malinko jinde.

    Jop a jinak, letos si plánuju zapsat jen dva předměty :)))

    1. Re: – Někdo se zamyslí a přidá si pak další předměty. 😉 Nikdo ti nebrání mít jenom dva. Nebo jo? =) Tak proč ty bys chtěla bránit lidem mít 30? Není to jejich věc, jak chtějí trávit volný čas? Já ho do příchodu na Hog trávila doma u knížek. Teď ho trávím u počítače tím, že něco tvořím. Nemyslím si, že by to bylo horší trávení času než předtím. =)
      Ale tvůj názor ti neberu, pochopitelně. =) Já ten svůj taky nezměním, takže si je tady můžeme akorát tak vyměňovat. =)

  8. – Hmm, ja jsem za svuj zivot v koleji prosla mnoha pozicemi – byla jsem chvili „hrotic“ (cca 2 roky?), 2 roky asi takovy normal, a ten zbytek jsem na to pekne kaslala a prezivala jsem si s 3 predmety max. A opravdu nemohu rict, ze by jedno z tech obdobi bylo lepsi nez druhe. Proste jsem si vzdycky jen delala to, co jsem chtela. A ne, nemyslim, ze bych ony 3 roky, kdy jsem tu nic nedelala, zila v mudlzivote nejak o mnoho lepe nez v letech, ktere jsem tu pracovala. Pokud tedy koukani na televizi nepovazujete za lepsi cinnost nez tvorbu soutezi/ukolu zde. Jinak kolej na me myslim co se sberu bodu tyce tlacila s vyjimkou jednoho roku vždy stejne – ale kdyz jsem delat nechtela, proste jsem nic nedelala. A rozhodne nemohu rict, ze bych si kvuli tomu pripadala v koleji menecenna, nebo ze bych si naopak v tech jinych letech pripadala vice cenena… Nevim, jak je to v Havrasparu, ale myslim, ze to bude podobne, problem bude spis v tom, ze tak nejak podvedome chcete vyhrat, umistit se v te motivacce, nez v tom, ze by z vas ta motivacka chtela sdirat kuzi sama od sebe 😉 Nebo ze snite o tom, jak by z vas vsichni v koleji dojetim plakali, kdybyste meli tisice bodu – a pak byste byli jen zklamani, pze by to nedelali. Alespon mne musel vzdycky stacit jen muj dobry pocit, nic vic. Jinak souhlasim se slecnou Salesii, je zajimave, ze po Snazivci touzi nekdo, kdo na nej v takovychto podminkach nema, tak moc, ze by radeji uvital zmenu, aby „ty lepsi“ oklestil ve svuj prospech. Chci mit titul, ktery si nezaslouzim? Kvuli egu, na ktere nemam ani pravo? Nevim, no… Myslim ze je hezci prat Snazivce spise tem, kteri na nej maji a ktere potom mam za co obdivovat…
    Jinak btw. me zkusenosti jsou takove, ze hrotici jako slecna Cerri, Mintaka, slecna Janel, Filius atd. – odevzdavali vsechny ukoly v tak vysoke kvalite, ze si o nich i ti s 3 predmety max. mohli nechat jen zdat 😉 To jen tak pro infci…

  9. – To je pravda – každému co jeho jest. Jsme inteligentní bytosti, měli bychom vědět, na co stačíme.
    A v posledním bodě obžaloby souhlasím s kolegyní Betelgeuse – právě tihle „hrotiči“ mívají nejlepší úkoly. (Tím neříkám, že nehrotiči nemají, ale prostě tady ta kvantita na úkor kvality nikdy nešla.)

  10. Omezení <-> možnosti – Ja myslím, že skôr než nejaké obmedzenia (ako Cerridwen správne podotkla, niekoľkokrát prejednávané a vždy znova zamietnuté) by mohli pomôcť riešiť situáciu nové možnosti vyniknúť.

    Možno by bolo dobré, keby sa niekto ujal organizácie povedzme turnaja v Řachavom Petrovi, alebo v čomkolvek inom. Nejaké štatistiky na škole už máme k rôznym aktivitám, nejaké akcie sa dajú vyhlásiť (a nejaké sa už vyhlasujú – napadajú mi aktuálne módnonávrhárske súťaže). Je to na vás / na nás, na čo dáme dôraz a čo ľuďom ponúkneme.

    Ale chce to aktivitu a nadšencov, ktorí to zorganizujú – alebo aspoň upozornia na úspech svojho spolužiaka – aby kolej mohla ohodnotiť aj iné aktivity než zbieranie bodov.
    Priznám sa, je pohodlnejšie spočítať získané body, ako rozmýšľať aké iné úspechy jednotliví členovia koleje dosiahli.

    1. Re: Omezení <-> možnosti – Á! zabudla som tam tie < br> – ka.
      Tak znova, aby sa vám to lepšie čítalo:

      Ja myslím, že skôr než nejaké obmedzenia (ako Cerridwen správne podotkla, niekoľkokrát prejednávané a vždy znova zamietnuté) by mohli pomôcť nové možnosti ako vyniknúť.

      Možno by bolo dobré, keby sa niekto ujal organizácie povedzme turnaja v Řachavom Petrovi, alebo v čomkolvek inom. Nejaké štatistiky na škole už máme k rôznym aktivitám, nejaké akcie sa dajú vyhlásiť (a nejaké sa už vyhlasujú – napadajú mi aktuálne módnonávrhárske súťaže). Je to na vás / na nás, na čo dáme dôraz a čo ľuďom ponúkneme.

      Ale chce to aktivitu a nadšencov, ktorí to zorganizujú – alebo aspoň upozornia na úspech svojho spolužiaka – aby kolej mohla ohodnotiť aj iné aktivity než zbieranie bodov.
      Priznám sa, je pohodlnejšie spočítať získané body, ako rozmýšľať aké iné úspechy jednotliví členovia koleje dosiahli.

      A PS: Kolegyne majú pravdu – domáce úlohy spomínaných extrémne aktívnych študentov dosahujú väčšinou aj najvyššiu kvalitu.
      Problém znižovania kvality kvôli kvantite predmetov vidím skôr u tých, ktorí si zapisujú väčšie množstvo predmetov len kvôli bodom.

      Prosím – zapisujte si predmety pretože vás zaujímajú, nie pre body!

  11. Re: – Ach jo, mě to nedá, zareaguju dřív než všechno dočtu 😀

    prostě omezování předmětu je BLBOST. Vy tady argumentujete tím, co je na těch lidech… Že to není nejlepší způsob trávení volného času?? NO A CO?? To je snad na té dané osobě, jestli půjde ven, nebo ¨psát úkoly, a je BLBOST mu zakazovat ty úkoly psát! A jak řekla Cerri, ti lidi vás taky neomezují ve věcech, které máte rádi vy… Nařizuje vám snad někdo, že denně můžete mluvit maximálně se dvěma přáteli? Ne… Nebo že si nesmíte zahrát více jak dvě hry petra? taky ne… Mimo to, někdo prostě přátele nemá, ne každý je společenský typ a ne každého baví být venku…

    Dále se pak oháníte tím, co zní jako: „Já na 20 předmětů nemám, tak zakážu mít jich víc, ať nevypadám jako líný vůl“… Taky možnost, žjo… Ale nad tím se zamyslete asi sami 😉

    A to je asi tak všechno, co jsem k tomu chěla říct, takže asi tak…

  12. – Někdo rád spí v kolejce, někdo v Ďáblově jámě, někdo prostě rád spí v knihovně nad úkoly. Ať si každý dělá, co chce 🙂 Já jsem kupříkladu taky měla období se třemi předměty (přibližně) a flákala se, jak jen to šlo (přiznávám:) mno a teď mě baví jet na body a to co nejvíc, jak můžu, tak proč by mi v tom měl někdo bránit? A co se týče tlačení kolejí do sbírání bodů, tak u mě to je tak, že do sbírání se tlačím nejvíc sama. Na jednu stranu chci pomoct koleji, ale vidět se v Top 10 školy, to není vůbec špatný pocit 🙂

  13. – Taktéž nesouhlasím s omezením počtu předmětů.
    Já taky „bodožrout“ asi nikdy nebudu, ne snad proto, že bych neměla čas psát úkoly a soutěže, ale protože jsem na to moc velký flákač a lenoch. =D
    Ale třeba jednou bude stačit na ocenění Snaživce roku stačit třeba 3000 bodů, nikde není řečeno, že lidi jako Cerri, Janel, nebo dnes již profesoři Orionisovi tu budou pořád a i oni jsou vlastně limitováni množstvím ještě neabsolvovaných předmětů, které se rok od roku snižuje, a i když se otevírají nové předměty není jich 20, že. Nikdo neví, co bude v budoucnu, a třeba i ty se jednou rozhodneš zapsat si těch 20 nebo 30 předmětů nebo i víc, a určitě by tě mrzelo, kdyby jsi si je zapsat nemohla, protože by byl počet předmětů omezen…
    Každého z nás baví něco jiného. Někdo rád tráví volný čas ve VS, někdo zas rád dělá soutěže, píše úkoly, hraje famfrpál nebo tráví čas v Prasinkách.
    A ještě malé povzbuzení Elyss, možná nejsi „bodožrout“, ale i tak jsi jistě koleji pomohla nějakým množstvím bodů, ne? Ty to víš, a to je hlavní, ne? =))

    1. Re: – T, že lidi, jako Cerri nebo Janel, tu nebudou pořád jsem myslela, že tu třeba jednou žádný jejich zástupce nebude…

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *