Klání na Sub Salix

| Vydáno:

Již týden uplynul od zahájení prvního spisovatelského klání pořádaného renomovanou hradní čítarnou Sub Salix.


Jedná se o soutěž nebývalou a zcela originální: pro začínající autory i již uznávané spisovatele je připraveno 5 třítýdenních kol soutěže, v rámci kterých mají soutěžící za úkol napsat vždy po jedné kapitole tajemného příběhu. Zadání, které je pro všechny soutěžící jednotné, směrované do žánru fantasy, svou originalitou a nápaditostí jistě všechny spisovatele potěší – koho by nelákalo sepsat příběh o nástrahách Osudové hory, jež jsou připraveny pro zástupce lidí, elfů, hobitů a lesních vil. Koho by nelákalo rozhodnout o osudu a budoucnosti světa…

První kolo končí již příští neděli, tedy 28.2. 2010. Přesně do této doby musejí všichni soutěžící zaslat na mail subsalix@gmail.com první kapitolu svého příběhu, která končí vstupem všech zástupců ras do nitra Osudové hory. Minimální délka kapitoly musí být 2 strany A4, délka maximální zadána není.

Všechna díla budou zveřejněna až na konci soutěže, tedy 24. 5. 2010, aby se jednotliví soutěžící nemohli navzájem inspirovat a „krást“ si nápady. Poté bude zahájeno mezi čtenáři i mezi samotnými soutěžícími dvojí hlasování, ze kterého vzejdou dva vítězové, jejichž jména budeme znát před koncem školního roku. Výherci si z klání odnesou zatím přísně utajované, leč jistě velice atraktivní ceny, zejména ovšem potom spisovatelský věhlas a osobní slávu.

Do soutěže se může zapojit úplně každý obyvatel hradu, bez ohledu na věk, barvu či pohlaví. Stačí jen mít chuť psát a vymýšlet si příběhy a vůle dotáhnout celé dílo až do konce. Chcete-li se o celé soutěži dozvědět více, čtětě zde.

Na závěr samozřejmě přináším minirozhovor s organizátorkou soutěže, profesorkou Eillen McFir Elat:

Drahá kolegyně, v první řadě mi dovolte pochválit vám zadání soutěže, podle mě je velice inspirativní a nadšeným hradním spisovatelům jistě umožní projevit naplno svou kreativitu, důvtip, hloubku myšlenek i vypravovací schopnosti. Jakým způsobem jste na něj přišla – inspirovala jste se někde, nebo jste se prostě jen jednou ráno vzbudila a nápad byl tu?
Již delší dobu jsem nad spisovatelským kláním uvažovala a velice dlouho jsem se trápila tím, jak jej zadat, aby bylo pro všechny vhodné a nikomu jsem jím nenadržovala. Aby i spisovatelé, jejichž dílo by díky klání bylo prvním vydaným, měli odvahu svůj příběh zveřejnit. Díky tomu jsem přišla na nápad jednotného tématu.
Pokud bych zadala jen postavy a určitý cíl, stejně by se řešil problém délky a typu zpracování, a proto jsem se rozhodla daná kola předem lehce naznačit, aby všichni museli psát totéž. Díky tomu se vlastně ukáže, jak se kdo se zadáním „popere“ a jestli je schopný psát, i když má podmínky a nemá tedy volnou ruku.

Ano, přesně tento rys se mi na tom líbí! V druhé řadě by mě potom zajímalo, jak velký organizační tým za celým kláním stojí. Zdá se mi správně, že jste na vše sama, nebo vám pomáhá ještě nějaký nenápadný společník?
Zatím jsem na vše úplně sama. Ač mám dvě redaktorky, které by mi mohly pomoci, vyčkávám do uzávěrky prvního kola. I ony mají možnost se klání zúčastnit a pokud se tak stane, automaticky je řadím jen mezi autory, a proto mi s přípravami nebudou pomáhat. Dočasně jim bude omezen přístup k soutěžním příspěvkům, čímž se zabrání tomu, aby se náhodou neinspirovaly dílem ostatních soutěžících. Pokud se však klání nezúčastní, budu je s radostí žádat o pomoc s vydáváním.

Poslední otázka se potom týká aktuální účasti – dorazily vám už během víkendu nějaké první kapitoly, nebo si zatím všichni spisovatelé nechávají na svých dílech záležet a chtějí využít více času z prvního termínu?
Přiznám se, že jsem se bála – a stále se bojím – jak velká bude účast. Ale s radostí jsem o víkendu zjistila, že dorazil již první příspěvek. Doufám, že nebude jediný, a těším se na ostatní díla, která dorazí.

Děkuji za rozhovor!

Komentáře

  1. – Menší oprava. Díla budou vydávána postupně, ale anonymně. Případně mi napadá, že by si o tom autoři mohli zahlasovat sami…

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *