Zdravá strava

| Vydáno:

Výzkum o stravování zde na hradě.

Jistě jste si všichni všimli, jaká tady na hradě panuje během školního roku atmosféra. Někteří nahánějí body jako diví, někteří zase soutěže a někteří ani jedno, ale také mají spoustu práce. Často slýchávám stížnosti o přepracovanosti, únavě a pokud je zrovna doba oběda, snídaně nebo večeře, dokonce i o hladu. Rozhodla jsem se tedy v několikati dnech provádět výzkum stravování na hradě a prozkoumat, co se vlastně děje v samotném zdroji naší energie, tedy v kuchyni.

Že v naší kuchyni vaří Domácí skřítci (velké písmeno pro zastánce práv skřítků), ví víceméně každý. Nedávno jsem ovšem zahlédla ve Velké síni dokonce i kuchařku. Nedala jsem si říct a vyzpovídala jsem ji. Moc jsem toho tenkrát nezjistila, protože zrovna táhla nějakého nejmenovaného zeleného studenta do kuchyně, aby jí pomohl s úklidem. Hlavní a velice podstatná informace nicméně byla, že poslední dobou v kuchyni nestíhají a mají tam velký nepořádek, který nemá kdo uklidit.
Po tomto zjištění jsem tedy šla rovnou za vedením a zeptala se ho, jak je to s našimi pracovními silami v kuchyni, když si tam kuchařky musí táhnout chudáky pilně pracující studenty, aby jim pomáhali. To byla tedy první část mého výzkumu a kdo by chtěl případně vidět, jak mi pan řídící odpověděl, nechť zavítá do ředitelny.

K mé druhé části reportáže patří výzkum surovin a hotových jídel, které vlastně ve Velké síni jíme. Problém je v tom, že jeden den vidím stoly až po okraj zaplněné lahůdkami, všichni se cpou, až se nakonec ani hýbat nemůžou. A to jim opravdu nedělá dobře, protože to ani nevyvažují sportem, když není famfrpálová sezóna. Druhý den naopak vidím, jak se na stoly snesly papírky s tím, že jídlo nebude, že se drží hladovka. Tyhle nečekané změny vůbec nedělají našemu organismu dobře a mohlo by se klidně stát, že za chvilku už nebudeme ani do učeben chodit, ale profesoři budou chodit za námi a učit nás na místě. Tak nemohoucí a slabí můžeme být! Skřítci by tedy měli jídlo vyvažovat a nedat jeden den mnoho a druhý den nic, ale oba dny s mírou. Velice rozumné a pro nás přínosné by bylo, kdyby jídlo vařili z čerstvých a zdravých surovin.

Ale protože vím, jakou mají skřítci velkou práci, tuším i, že kdyby nám ještě museli vařit zdravě, nejspíš by je to už zabilo. Nehledě na to, že kdyby musela škola kupovat vždy čerstvé a zdravé suroviny, tak bychom se mohli dostat do mínusu. A úplně navíc – nejspíš by mě potom studenti zabili, kdyby museli jíst takhle extrémně zdravě!

Jako řešení proto navrhuji udělat Sportovní den! Mohl by se klidně konat pravidelně, třeba na famfrpálovém hřišti, a myslím, že pohyb na čerstvém vzduchu by všem udělal jenom dobře!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *