Sedmkráte o Sedmiboji s pořadateli soutěže

| Vydáno:

Sedmiboj je v plném proudu, čehož jsem samozřejmě nemohla nevyužít. Hned v den zahájení prvního soutěžního úkolu jsem si proto domluvila schůzku s oběma organizátory celé akce – s Elle Sutherland a Krisem Glowrem! Potěšilo mě, že si na mě oba udělali čas prakticky okamžitě, přestože jsou prací řádně zavaleni, a přijali mě v odlehlém koutku sborovny. K mé radosti mi potom oba společnými silami odpověděli na mé všetečné otázky ze zákulisí.

BO: Předně vám chci oběma velice poděkovat za vstřícnost, Sedmiboj je ovšem v dnešních dnech tématem č.1 prakticky ve všech zákoutích a chodbách bradavického hradu, bližší informace o celé soutěži zajímají snad úplně každého, takže jsem si nemohla dovolit nechat vás pořádně vydechnout… Naše čtenáře by v první řadě zajímalo, na co se mají v letošním Sedmiboji těšit. Bude odlišný od minulých ročníků, nebo se budete držet v zajetých kolejích?

KG: V první řadě bych rád pozdravil všechny čtenáře… Co by to bylo za Sedmiboj, kdyby byl stejný jako ten předešlý? Myslím si, že tomu, že bude jiný, nasvědčuje i naše vzácná návštěva, jež nás poctila svou přítomností – až z dalekého Egypta k nám přijela sfinga. A není tu jen proto, aby nás poctila návštěvou, ale i z toho důvodu, aby spolu s námi organizátory dbala na fair play při průběhu celé soutěže. Každopádně minulý Sedmiboj je již dávno za námi a my jsme letos začali s čistým štítem. I když to tak třeba někomu nemusí připadat, věřte, že kdyby tomu tak nebylo, nemá smysl něco vůbec organizovat.

ES: Inu, je zde vcelku mnoho změn. Té první si jistě studenti všimli, pokud se zajímali o odměny. Další změnou je, že porota bude hodnotit „za letu“, tedy první úkol budou hodnotit v té době, kdy studenti budou pracovat již na druhém. To víte, letos nás čas předběhl. Ovšem nejvíce čtenáře zaujme, že letos si Sedmiboj užijí nejen fanděním. +tajemně se usměje+
 

BO: Je mi samozřejmě jasné, že nemůžete prozradit zadání jednotlivých úkolů – ale pokud byste měli zhodnotit jejich obtížnost, budou těžší než v minulém ročníku, stejně obtížné, lehčí? A budou opět zaměřeny hlavně spisovatelským směrem, nebo se můžeme těšit na něco netradičnějšího?

KG: Na tuhle otázku je pro mne osobně těžké odpovědět, protože si úkoly minulého Sedmiboje už vskutku nepamatuji. Každopádně mohu prozradit, že každý úkol má své kouzlo a každý si určitě najde v každém úkolu to své. Zároveň odpovím, že úkoly nebudou zaměřeny jen na spisovatelské umění, ale i na jiné dovednosti. Také nás čeká i něco netradičního. Je určitě nač se těšit…
 

ES: Někomu mohou letošní úkoly připadat těžké, někdo řekne, že je to brnkačka, ale jisté je to, že úkoly jsou rozmanité. Kromě tradičních spisovatelských tu máme i hádanky, kreslení a rýmovačku! Na kašlačku ale už bohužel místo nezbylo. +zatváří se zdrceně, ale koutky úst jí cukají+

BO: Kdo je autorem letošních úkolů, případně autory, je-li jich více (stejně tak by mě potěšilo znát i počet zadání, jež od jednotlivých autorů pocházejí, jen tak pro naši představu)?

ES: Tak velké díky si zaslouží hned tři kolegové! Anseiola Renine Rawenclav, Letitia te Tiba a Filius Orionis, který navíc pomáhá i s propagací! Ti všichni přispěli po úkolu. Navíc Letitia mi velmi pomohla s realizací posledního úkolu, takže té patří ještě jeden dík. A inu, i já kupodivu ze své hlavy dostala úkoly, a to dokonce 3 a ½ (tu polovinu doplnila Leti, jak jsem již říkala). +usměje se+

KG: Autorů letošních úkolů je více. Největší měrou se na nich podílela Elle, která se postarala o závěrečné podoby všech zadání. A za to jí jsem velice vděčný, protože bez ní by Sedmiboj nebyl. Na počátku všeho jsme si dali s Elle dohromady určité nápady a představy, a pak jsme tomu všemu začali dávat hlavu a patu. A jak jsem již řekl, Elle nakonec dala všemu konečnou podobu. Moc jí za všechno děkuji a děkovat budu ještě hodně dlouho. Další jména jsem již zmiňoval na slavnostním zahájení Sedmiboje. Byla to Leti, Ansí a Filius, od každého z jmenovaných kolegů jsme vybrali zadání jednohoho úkolu. 

BO: V souvislosti s úkoly mne zaujal požadavek na minimální a zároveň maximální délku prvního úkolu. Budeme se s ním setkávat u všech úkolů, nebo jde pouze o specifikum zmíněného úkolu? A kdo je autorem tohoto (dle mého názoru) velice důvtipného omezení?
 

ES: Tak to jsem byla já. +začervená se+ Inu, napadlo mě to poté, co jsem se dozvěděla, jaká byla minule nespokojenost s tím, jak kdosi vypracoval dle zadání úkol na 3 stránky a někdo jiný na stránek 12 – nu a ten, kdo se rozepsal, dostal pak samozřejmě lepší hodnocení, neboť se na tom „jistě více nadřel“.  Navíc si myslím, že pravé umění je napsat poutavý příběh na danou délku, než když napíšete poutavý příběh tak, jak vám to zrovna vyjde. A co se týče ostatních úkolů? Přeci jen, umění je umění, takže ano, i u ostatních úkolů se setkáte s obdobnými kritérii.
 

KG: Na tomto omezení jsme se dohodli společně s Elle. Chtěli jsme zabránit tomu, aby se nám nestalo, že nám někdo vytvoří práci na x palců. To by bylo poté neúměrné i pro porotu. Proto jsme se shodli, že zavedeme určité omezení. A toto omezení bude platit pro všechny úkoly, kde ho bude potřeba. Tudíž vám nemohu prozradit, na kolik úkolů se bude vztahovat. Všude tam, kde to půjde, to omezení prostě bude.

BO: Letos se též setkáváme s novým systémem cen: vítěz stále získává závratnou cenu 100 galeonů a věčnou slávu k tomu, ovšem ani soutěžící na druhém a třetím místě finančně zkrátka rozhodně nepřijdou. Naopak se ovšem citelně snížilo bodové hodnocení soutěžících. Čemu vděčíme za tuto změnu? A bylo její prosazení komplikované?

KG: Nový systém cen jsem prosazoval hned od počátku, původně jsem chtěl Sedmiboj odprostit od bodového hodnocení úplně, což nám ale bohužel neprošlo. A proč to všechno? Já osobně vidím Sedmiboj jako ryze individuální soutěž, nechci tímto soubojem poškodit koleje, tak mi přišlo férovější udělit jen finanční ceny. Ovšem to se setkalo s nelibostí, a tak jsme tedy našli kompromis… Také prosazování nebylo jednoduché, ale vždy se dá nějak domluvit. Bylo to náročné, ale myslím si, že nynější podoba je ideální.

ES: Rozhodnutí ohledně odměn padlo po pár diskusích. Ono nejen mým názorem je, že v individuální soutěži by měl být odměněn hlavně jedinec. Samozřejmě, že bojuje i za kolej, a proto body nezmizely ouplně.  Ale přiznám se, že mi má štědrost opět zatemnila mysl, neboť jsem navrhovala peněžní odměny vyšší. Nu a tak jsem na toto téma vedla velmi vášnivou debatu s Johnem, ale nakonec jsem uznala, že bradavické konto není nekonečné a nemůžeme jej zruinovat jedním Sedmibojem, že?
 

BO: Plánuje se vytvoření nějakého speciálního předmětu, který Sedmibojaři dostanou? Každý pamětník jistě vzpomíná na překrásné dresy navržené madam Lenůlií, jež zdobily minulé Sedmibojaře…

ES: Ach, ano, dresy budou i letos a nejen ty. +zazubí se+ Vítěz získá jedinečný předmět, který král či královna Sedmiboje zasluhuje. Ale nebojte, korunka to není. +usměje se na vyděšenou kolegyni+

KG: Co se týče speciálního předmětu, ponechal bych tuto odpověď skrytou v oblaku překvapení.

BO: Svou poslední otázku budu směřovat na přítomnost sfingy a jejích tajemných hádanek, se kterými se dnes ráno objevila ve Velké síni. Bude se tento „doprovodný sedmibojařský program“ nějakým způsobem stupňovat? Máme se těšit na nějaké náročnější a složitější úkoly?

KG: Doprovodný sedmibojařský program je zaveden za účelem toho, aby nebyli ostatní obyvatelé hradu ochuzeni o možnost zapojit se také trochu do této atmosféry na vlastní kůži. A rozhodně je nač se těšit…

ES: Ach ano, sfinga se již pomalu začíná na hradě nudit, a tak aby nám z té nudy nezačala lovit studenty, rozhodla jsem se ji požádat o laskavost. Co nový úkol, to bude sfinga na hradě šeptat studentům hádanku. Ti, kteří správně odpoví, budou odměněni. Ovšem sfinga není žádná kluběnka, kterou si jen tak ochočíte! A zkoušet jí přikazovat, ať zůstane hezky sedět na jednom místě, to by zkoušel jen blázen! Proto je možné, že se studenti budou muset poohlédnou i jinde, než jen ve Velké síni, tedy pokud si chtějí její hádanku poslechnout…

Mockrát vám oběma děkuji za rozhovor!

Komentáře

  1. Tak teď mě ještě víc mrzí, – že mne Pohár nevybral – moc se mi líbí, že organizátoři tak otevřeně vysvětlují pravidla, která jsou předem jasně daná a tak myslím, že bude soutěž opravdu spravedlivá. Omezení délky na přesně určený rozsah pro všechny je podle mě velmi dobrý nápad, pak bude rozhodovat opravdu kvalita. Také to, že se bude hodnotit beze jmen autorů je určitou zárukou objektivnosti.
    Moc přeji organizátorům i soutěžícím, aby nenastaly žádné nepředvídané potíže a aby se soutěž vydařila!
    A děkuji za to, že i ostatní se mohou zapojit alespoň do hádanek od Sfingy! Do Sedmiboje je šance se dostat asi jen jednou za život, protože za 4 roky už budu mít (dá-li tedy Merlin) už po Ovcích, a tak je moc dobře, že organizátoři pamatovali i na zbytek hradu alespoň takto. A třeba bude ještě něco, když tak tajemně naznačují další překvapení…

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *