Strašidla kouzelnická

| Vydáno:
Znáte strašidlo Protivu či máte strach z Krvavého Barona? A jak na vás působí taková strašidelná esa jako jsou Bílá paní, Barbucha, hastrmani, hejkalové či nejrůznější čerti? Všechno jsou to bytosti, jež straší i obyčejné mudly. Jaké bytosti nedají spát nám kouzelníkům? Máte-li dostatek odvahy, pak čtěte dál.

Banshee (Smrtonoška)
Její křik je stejně děsivý jako její vzezření. I těm nejodvážnějším kouzelníkům a čarodějkám tuhne krev v žilách, když uslyší její smrtící jekot. Většina smrtonošek není tak zlá – jsou pouhými zvěstovatelkami přicházející smrti. Panuje pověst, že každá z tradičních irských rodin má vlastní smrtonošku, která zvěstuje blížící se smrt v rodině. Bohužel některé neunesou svůj temný osud a stávají se postrachem pro své okolí. Hledají osoby, jež zničily lásku či přátelství, a svým smrtícím jekotem je v lepším případě zabijí. V tom horším případě přijde oběť o rozum.
Účinná zbraň: Smrtící jekot
Obrana: Klapky na uši

Bubák
Na seznamu kouzelnických strašidel nesmí chybět takový tvor jako bubák. Žádný jiný tvor nedokáže vystrašit tolik různých kouzelníků a čarodějek. Je to mistr přeměn a může být při svém strašení až neobyčejně vynalézavý. Pokud se při zmínce o tomto tvoru nepříjemně ošijete, pak děláte správně. Bubáci mají každoročně na svědomí zhroucení několika desítek kouzelníků a čarodějek. Svou oběť téměř nikdy neusmrtí – většinou je strašení přestane bavit. Nedoporučuje se vystavovat účinkům bubáka samostatně. Nikdy nevíte, čím vás může překvapit.
Účinná zbraň: Vyvolání největšího strachu
Obrana: Zaklínadlo *Riddikulus* a smích

Démon
Známe mnoho démonů a mnoho z nich není nijak extra nebezpečných nebo strašidelných, ale existuje mnoho těch, kteří budí hrůzu jen při vyslovení jejich jména. Nejhorší jsou démoni noci a ohně. Jsou nevyzpytatelní a oplývají většinou velkou moudrostí. Bohužel nikdy není jisté, jakou mají náladu. Jsou schopni využít svých přirozených magických schopností k pomoci bezmocnému kouzelníkovi, nebo ho pomocí nich zabít, zmrzačit či pořádně vystrašit.
Účinná zbraň: Magické schopnosti podle druhu démona
Obrana: Různá ochranná zaklínadla

Ghúlové
Mnoho z nás si jistě představí milého ghúla, kterého Weasleyovi přechovávají na půdě. Skutečnost je zásadně jiná. Jedná se o magické tvory, kteří se živí mrtvým a hnijícím masem. Původně se snad i mohlo jednat o lidi, kteří vyjídali krypty. Mají schopnost měnit svou podobu a lákají lidi na odlehlá místa, kde je zabijí. Jejich oblíbenými oběťmi jsou právě děti, které projevují velkou důvěřivost. Oproti zombie mají jednu zásadní výhodu pro nás kouzelníky – po jejich úspěšném útoku zemřeme, ale nepřenese se žádné prokletí. Oproti zombie a nemrtvým mají schopnost myslet a jednat racionálně.
Účinná zbraň: Schopnost měnit podobu
Obrana: Světlo a oheň

Mozkomor
Pokud máme mluvit o strašidelných bytostech, pak nesmíme vynechat tvory, již kolem šíří negativní energii. A co může být děsivější než hrůzostrašný mozkomorův polibek? Každý kouzelník tyto hrůzostrašné strážce Azkabanu dobře zná. Mají schopnost vysát veškeré štěstí a postupně člověka zdeptají strašnými a ošklivými vzpomínkami a myšlenkami.
Účinná zbraň: Mozkomorův polibek
Obrana: *Expecto patronum*

Škrkny
Co může být děsivějšího než tyto nezbedné potvůrky, které děsí nejen studenty našeho hradu? Většinou jsou předzvěstí něčeho zlého, špatného a nefunkčního. Spatřit tuto bytost je vrcholem smůly. Pokud se zeptáte jakéhokoliv obyvatele, co jej nejvíce děsí, pak odpověď je jednoznačná – škrkny během termínové neděle. Ty dokážou vystrašit i některé protřelé profesory a hradní fosílie. Spolehlivě dokážou šířit paniku, strach a beznaděj.
Účinná zbraň: Šíření strachu a paniky
Obrana: Dobré nápady a pohotové myšlení

Upíři
Kdo by tyto prokleté bytosti neznal. Jejich původ je jistě lidský. Jejich největší výhodou je zvýšená rychlost a síla. Schopní upíři se mohou proměnit v netopýra či černou kočku. Jsou však alergičtí na stříbro a nesnesou denní světlo. V dnešní době strach z nich upadá, protože se chovají celkem kultivovaně a snaží se sát pouze zvířecí krev. Přesto existuje dost radikálních upírů, kteří se zákony neřídí. Ti budí největší strach a obavy. Jejich kousnutí je nakažlivé, avšak pouze když okusí maso. Tvrdí se, že pouhým ochutnáním kapky krve jsou schopni přečíst veškeré vzpomínky oběti. I na hradě máme svoji upírku.
Účinná zbraň: Rychlost, síla a ostré zuby
Obrana: Stříbro, denní svit, oheň a krucifix

Vlkodlaci
Je jen pár temných bytostí a vlkodlaci patří právě k nim. Zapomeňte na hodné vlkodlaky, jako byl profesor Lupin. Takových žije jen pár. Většina žije v ilegalitě a v temných zákoutích rdousí své oběti. Podle legend mají vlkodlaci a upíři společné předky a z toho vyplývají i jisté podobnosti. Živí se krví, jsou schopni vidět vzpomínky oběti a jsou alergičtí na stříbro. Na rozdíl od upírů jsou ve vlčí podobě takřka nekontrolovatelní a pohání je jejich touha po krvi. Přátelsky mohou reagovat pouze na svůj druh. Jejich kousnutí je nakažlivé.
Účinná zbraň: Síla a vlčí podoba
Obrana: Stříbro a oheň

Vy-víte-kdo
Jasně, že se nejedná o strašidlo, ale stále je mnoho kouzelníků, kteří o tomto černokněžníkovi mluví s obavou a strachem. Není to tak dávno, kdy děsil celý kouzelnický svět. Všichni jeho příběh známe. O to větší strach máme, když si pomyslíme, co dokázal se svou duší. Byl to ještě vůbec člověk, nebo bestie? Kolik zničil životů – přímo či nepřímo? Nezbývá než věřit, že si nenajde nějakou skulinu, jak by se mohl vrátit a šířit opět strach kolem sebe.
Účinná zbraň: *Avada kedavra* a viteály
Obrana: Harry Potter

To je celý výčet těch nejstrašidelnějších bytostí, které může kouzelník nebo čarodějka potkat. Pozor si dávejte především teď o Halloweenu – všechny temné bytosti mají větší sílu a těží z atmosféry strachu.

Pro Denní věštec
Martin Javor

Komentáře

  1. Martine, letos o Halloweenu jsem se rozhodla postupovat metodicky. Nosila jsem s sebou fotku Harryho Pottera, v kapse česnek a na krku stříbro. Když jsem ale přečetla tvůj článek, zjistila jsem, že bych si s obrannými prostředky musela pořídit krosnu! +směje se+ Děkuji za přehledný článek!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *