Vhodná místa pro MSF

| Vydáno:
Přemýšleli jste o tom, jak probíhalo poslední famfrpálové mistrovství? Pokud ano, tak jste jistě vychvalovali svůj oblíbený tým a hanili soupeře. Ale co ty přípravy okolo? Jak obtížné je najít a připravit místo pro konání mistrovství světa ve famfrpálu? Co všechno je nutné zajistit? V dnešním článku se zeptáme toho nejzasvěcenějšího – Almata Hastafa.

Martin Javor: Dobrý den, pane Hastafe, mohl byste se našim čtenářům trochu představit?

Almat Hastafa: Dobrý den vám i vašim čtenářům. Jmenuji se Almat Hastafa a býval jsem odrážečem u týmu Gimbejských zabíječů obrů (Gimbi Giant-Slayers), poté jsem působil na Africkém výboru pro famfrpál a v současné době jsem vedoucím sekce pro dohled a přípravu mistrovství světa ve famfrpálu u MSKFV (Mezinárodní společenství kouzelnických famfrpálových výborů).

Martin Javor: Máte tedy na starost organizaci kolem příprav na mistrovství světa. Mnohé čtenáře by zajímalo, kdo a podle jakých kritérií vybírá místo, kde se bude konat další mistrovství?

Almat Hastafa: Výběr se zcela liší od podobných výběrů v jiných sportech. Famfrpálové mistrovství světa je obrovskou kouzelnickou akcí, která vyžaduje specifické podmínky – ty splňuje pouze několik desítek míst na planetě Zemi.

Martin Javor: Mohl byste našim čtenářům přiblížit, co všechno musí vhodné místo splňovat a jak se musí či nemusí dodatečně upravovat?

Almat Hastafa: Místo musí být dostatečně odlehlé s vhodnými klimatickými podmínkami, ale dostatečnou infrastrukturou a magickými siločárami. Z pohledu organizátorů jsou nejvhodnější místa jako severní nebo jižní polární kruh, Sibiř, Sahara či nepřístupná vysoká pohoří. Fanoušci a hráči dávají přednost blízkosti domovů, snadného cestování, doprovodného kulturního vyžití a prostředí bez extrémních klimatických podmínek. Vybrané místo je pak kompromisem mezi jednotlivými požadavky a musí se samozřejmě opatřovat množstvím kouzelných ochran nejen proti mudlům.

Martin Javor: Čtenáře by samozřejmě zajímalo, kde se bude konat následující mistrovství světa a jak obtížné bylo toto místo připravit na davy kouzelníků a čarodějek?

Almat Hastafa: Pokud se bavíme o nadcházejícím mistrovství světa v roce 2022, pak v současné době jsou připravována dvě místa. Je to z důvodu náhlé změny společenských poměrů v kouzelnickém nebo mudlovském světě. Z oněch dvou míst se v roce 2021 vybere jedno konkrétní. V tuto chvíli mohu prozradit, že jedno leží v Brazílii a druhé v Japonsku. Obě místa se připravují naprosto stejně a zahrnuje to přípravy na výstavbu stadionu, zázemí pro hráče a funkcionáře a samozřejmě nejrůznější magické ochrany proti mudlům, kouzelným tvorům či zakázaným kouzlům.

Martin Javor: Zajímalo by mě, jak velký problém pro organizaci takové události představují moderní technologie mudlů?

Almat Hastafa: Je pravda, že mudlovské technologie jsou rok od roku účinnější a propracovanější, ale zatím se daří tento pokrok sledovat. Pozemní technologie jsou prakticky vždy nefunkční, protože se nedokáží vypořádat s magickými siločárami. Problém pak představují pouze satelity s různými udělátky. Na obyčejný vizuální záznam stačí zastírací kouzlo, ale s infračervenou stopou je to trochu složitější. Avšak daří se nám mistrovství důsledně skrývat.

Martin Javor: Jak je vlastně náročná logistika takové akce a kolik se na organizaci mistrovství podílí sil?/p<>

Almat Hastafa: Celá organizace mistrovství je nesmírně náročná. V předturnajovém období se na přípravách podílí dva týmy – jeden pro každé z vybraných míst. Tým je složen ze zhruba třiceti kouzelníků a čarodějek. Zhruba rok před mistrovstvím se na přípravách podílí zhruba dvěstě kouzelníků a čarodějek a v posledních třech měsících jejich počet vzrůstá na zhruba pět tisíc. Nejčastěji se jedná o krátkodobou výpomoc s propagací, organizací či úklidem. Po stránce logistické je každé mistrovství velmi složité, protože se musí dbát na přísné utajení. Z toho důvodu je rozmístěno až pět set přenášedel a vybráno zhruba deset až dvacet míst, kam je dovoleno se přemisťovat. Na všechno dohlíží místní úřady, které hlídají dodržování místních i mezinárodních zákonů.

Martin Javor: Nakonec si dovolím jednu provokativní otázku. Jak se těšíte na následující mistrovství světa?

Almat Hastafa: Popravdě řečeno, těším se opravdu moc na jednotlivé zápasy a samozřejmě finále, ale nejspokojenější budu, až bude celý turnaj úspěšně za námi. Bohužel samotné zápasy nebo dokonce samotnou atmosféru mistrovství si patřičně vychutnat nemohu, protože i při zdánlivě poklidném průběhu musím řešit desítky až stovky incidentů denně.

Martin Javor: Moc vám děkuji za rozhovor a doufám, že se následující mistrovství světa ve famfrpálu pod vaším dohledem podaří a bude jen minimum incidentů, které byste musel řešit.

Almat Hastafa: Rovněž děkuji za rozhovor a těším se, až vás a čtenáře potkám na následujícím mistrovství.

Doufám, že se vám rozhovor s Almatem Hastafem líbil a obohatil vás o představu, jak náročné je zorganizovat takové obyčejné mistrovství světa ve famfrpálu.

Pro Denní věštec
Martin Javor

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *