Horkým brkem z Ministerstva kouzel

| Vydáno:

Ministerstvo kouzel slaví Vánoce. Co dělal ministr kouzel u sv. Munga? Copak se stalo, že úředníkům hořkne marcipán v ústech, a to nejen při pohledu na fontánu v atriu? A kde vzali ten marcipán?

Vánoční výzdoba Ministerstva kouzel terčem kritiky

Na první adventní neděli byla slavnostně odhalena vánoční výzdoba interiéru ministerské budovy. Malé ohníčky různých barev zdobí chodby i výtahy, ze stropu padají sněhové vločky z jedlého marcipánu a sochy na fontáně v atriu zdobí červené čapky s bílou kožešinkou po vzoru Santa Clause.

Části kritiků připadá čapka příliš mudlovská, jiní ji považují za vánoční kýč a vrchol nevkusu, ale všichni se shodují, že tentokrát ministerstvo přestřelilo. Rozpočet za vánoční dekorace se totiž vyšplhal ke trojnásobku obvyklého výdaje na tuto příležitost v jiných letech.

Kromě toho, že se kouzelníkům nelíbí protěžování mudlovské symboliky, ministerstvem otřásá podezření na korupční skandál. Podle zdrojů blízkých ministerstvu, by se melo jednat o předraženou dodávku marcipánových vloček, jež má mít každá svůj unikátní tvar daný pečlivou rukodělnou výrobou.

Charita u svatého Munga

Ministr kouzel na charitativní akci podpořil domácí skřítky nevšedním způsobem. Vyhrnul si rukávy, připravil svou hůlku a pustil se s nimi do díla. Společně ozdobili vánoční stromek na nádvoří nemocnice sv. Munga.

Součástí akce byl též dobročinný koncert, jehož výtěžek šel na zpestření výzdoby na dětských odděleních a odděleních pro dlouhodobě a chronicky nemocné dospělé.

Ministr kouzel se poté účastnil besedy s novináři, kde shrnul své dojmy ze zdobení stromku společně s domácími skřítky: „Všechna čest domácím skřítkům, znají tolik šikovných kouzlíček, až jsem se sám divil, co vše dovedou a jak jsou šikovní.“

Vánoční trhy v Prasinkách a Godrikově Dolu

Ministerstvo kouzel schválilo dotaci na projekt vánočních trhů pro kouzelníky, který má být realizován poslední týden před Vánoci v Prasinkách a v Godrikově Dolu. Projekt počítá se spojením mezi oběma místy pomocí přenášedel a veřejných bezbariérových  krbů v budovách státní kouzelnické správy v obou lokalitách. Díky štědré dotaci budou na vánočních trzích zastoupena tradiční kouzelnická řemesla a ruční práce (výroba hůlek, krajek, vánočních dekorací a ozdob, svíček, mýdel a dalších předmětů domácí potřeby vyráběných starými způsoby. V Godrikově Dolu proběhne navíc čarokovářské sympozium a jeho výsledné výrobky budou slavnostně vydraženy na Štědrý den.

Pro Denní věštec
Gita Hrdličková

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *