Sedmero k přežití Vánoc pro Mrzimorské

| Vydáno:
Nechci si fandit, ale myslím, že jsem svou věšteckou kariéru rozjela fakt dobře – už z napsaného článku (Sedmero k přežití Vánoc pro Zmijozelské) jsem měla dobrý pocit, když mi ale sova donesla dar v podobě marcipánových mrtvolek převázaný stuhou s malými znameními zla, věděla jsem, že jsem to vyhrála na celé čáře. Neváhala jsem tedy a zasedla opět k pergamenu, protože nechat ve štychu Mrzimorské, to v žádném případě nemohu! Sedmero vánočních rad pro Mrzimorské je zde!

Jestli je kolej, která má snad původ pod vánočním stromkem, tak jsou to Mrzimorští. Jen málokdy mezi nimi spatříte bručouna a samotáře. Jsou jako stvořeni pro sborové zpívání koled, velkorysé nadělování a maximalistickou vánoční výzdobu. Vánoce, to jsou prostě ty správné svátky pro ně – umí si je užít naplno a s úsměvem na rtech. Na pořadu dne tedy nejsou rady k přežití Vánoc pro Mrzimorské, ale rady, jak přežít se všemi těmi antivánočníky z ostatních kolejí…

Co si budeme namlouvat – i sebešťastnější duše se občas dostane do splínu, když se potká s trudnomyslností a škarohlídstvím. A kolik je v dnešní době kolem nás antivánočních jedinců! Mrzimorské a jejich vánoční náladu pokládají za provokaci a způsob, jak ostatní koleje psychicky rozložit v lítém boji o famfrpálový a školní pohár. Nicméně neklesejte na mysli, mí milí jezevci, Rozumbrada ví, kolik dobra ve vás dřímá a jak moc ho chcete šířit. A protože má pro vás velké pochopení, sestavila sedmero rad, které vám pomohou ve vánočním úsilí, ale udrží ve zdraví vánoční i nevánoční stranu.

1. LÉTO JE LÉTO, VÁNOCE PATŘÍ K PROSINCI
Ano, já vím. Je velmi těžké nepodlehnout vánoční náladě, když na konci parného léta zaplaví pulty mudlovských i kouzelnických obchodů figurky čokoládových Mikulášů a Merlinů. A když pak hned v září začnou v ulicích svítit hvězdičky a z rádií vyhrávat hity jako Last Christmas nebo loňskou novinku Zatímco jsem tě líbal, škrkny se smály ze jmelí, je to už téměř nemožné. Je třeba si ale uvědomit, že právě hned tady na samém začátku, dělá spousta Mrzimorských a ostatních vánočních nadšenců zásadní chybu. Toto brzké započetí Vánoc je pro většinu kouzelníků i mudlů traumatizující a vyvolává v nich agresi. Pokud tedy podléháte vánoční atmosféře se začátkem podzimu, udržte to co nejdéle v sobě, protože vám zaručuji – a já jsem vážně velký znalec lidské povahy!, že se vám vaši náladu pokusí druhá strana pokazit.

2. S OSVĚTOU JE TŘEBA SKONČIT VČAS
Přijde chvíle, kdy jsou antivánočníci ochotní začít se bavit o Vánocích. Poznáte to podle toho, že se najednou začnou zajímat o to, co pečete, kde nakupujete a jak zdobíte. Pocítí totiž, že Vánoce jsou za rohem a jim teče do bot. To je ten správný moment na šíření osvěty a přesvědčování, že Vánoce nejsou stresující, že stresující z nich dělají jen vystresovaní lidé, a že se dají báječně užít se vším všudy, v klidu a radostně. Třeba i od září. Ale pozor! Jako je vhodné načasovat začátek této osvěty, je také důležité včas skončit, poněvadž u vystresovaných antivánočníků se stupňuje s blížícím se Štědrým dnem nervozita, tu doprovází protivnost, občasná agresivita a neschopnost civilizované komunikace. A protože jsou Mrzimorští přátelští, pohodoví a nekonfliktní, měli by včas vánoční nadšení utlumit – kvůli zdraví svému i ostatních! (Doporučení autorky: třetí adventní neděle je nejzazší termín!)

3. NE KAŽDÝ GRINCH NAKONEC PODLEHNE
V zájmu svého zdraví byste také, vážení milovníci Vánoc, měli přijmout fakt, že ne každý se dá přesvědčit a polepšit. Jsou zarytí bručouni a antivánočníci, které nepřesvědčíte ani nejkřehčím lineckým, dokonce ani svým neutuchajícím úsměvem a roztomilou santovskou čepičkou nasazenou křivě na dokonalém účese. Proto si nekažte náladu a hoďte na ně… vanilkový rohlíček.

4. VRÁNA K VRÁNĚ
Na důležitý bod tři hned navazuje ten čtvrtý – neméně důležitý. Svůj k svému. Má to své opodstatnění. Přesvědčit lidi, aby si Vánoce užívali, je sice merlinulibý cíl, ale užívat si musíte i vy, a věřte mi – nejvíc si užijete s těmi, kteří Vánoce milují jako vy. Copak je něco krásnějšího než nadšený hodinový rozhovor o stylu vázání vánočních mašliček nebo stejně dlouhý dialog na téma ozdoby, které letos frčí? (Poznámka autorky: Jsou to mimochodem čokoládové sovičky na stromek, které houkají různé koledy.)

5. VÝZDOBA
Protože jste milovníci Vánoc a navíc nekonfliktní a nebarvističtí, můžete si na rozdíl od ostatních kolejí udělat výzdobu podle svého gusta bez ohledu na barvy. Vždyť nejhezčí náladu udělá to, co se vám líbí nejvíc.
I přesto však lze udělat výzdobu v mrzimorském stylu. Není koleje, ke které by se více hodily přírodní slaměné ozdoby a ozdoby ze světlého dřeva. Báječnými dekoracemi jsou mísy s ovocem a různými druhy oříšků. Hodí se také nadživotní obraz ve zlatém ránu madam Oříšky (s oříšky!). Nezapomeňte na svíčky a oheň v krbu.
Hitem posledních dvou let jsou marcipánoví jezevci plnění oříškovým krémem. Ozdobí jistě každý stůl (a potěší všechny mlsné jazýčky)!

6. ZÁBAVA
Vánoce spojují a přejí všem, kteří si libují ve společenské stránce života. A přátelským Mrzimorským se jistě zalíbí společné pečení cukroví, výzdoba kolejních i hradních místností či hraní společenských her (Doporučení autorky: Za zvážení stojí koupě deskovky, která přišla na pulty v září, Běží lesem jezevec) a plnění nejrůznějších vánočních zvyků. Protože jsou však Mrzimorští milé a empatické duše se smyslem pro spravedlnost, hodí se k nim i vánoční šíření dobra ve formě návštěvy zvířecího útulku v Godrikově dole, příkrm zvířat v Zapovězeném lese či pomoc hradním skřítkům v kuchyni.

7. VŠUDE DOBŘE, DOMA NEJLÍP
Nezapomeňte, že nejkrásnějším místem pro trávení vánočních chvil je mrzimorská kolejní místnost. Kde jinde najdete tolik hřejivé sluneční zlaté i v zimě?

Dávat rady Mrzimoru ohledně Vánoc, je téměř zbytečná věc. Nikdo v sobě nemá tolik hřejivosti a nadšení, která se k Vánocům tak hodí. Proto Vám, milí Mrzimorští, hlavně přeji, abyste se o Vánocích nepotkali s žádným bručounem a mohli tak v klidu a pohodě šířit vánoční atmosféru!

Krásné a jezevčí!

Pro Denní věštec
Rozumbrada

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *