Statistika zkoušek – Zima 2019

| Vydáno:
Zima 2019 přinesla v rámci školního roku další spoustu zapsaných i úspěšně složených zkoušek. Společně se mnou se teď můžete podívat na statistiku a dozvědět se, kolik lidí zkoušky skládalo, kolik naopak ne, kteří profesoři byli nejvytíženější, které předměty nejžádanější…

V roce Zima 2019 se k různým zkouškám přihlásilo celkem 46 lidí, z toho 9 z Havraspáru, 6 studentů Mrzimoru, 11 z Nebelvíru, 7 studentů ze Zmijozelu. 1 duch a 12 profesorů a zaměstnanců hradu. Zkoušek bylo vypsáno celkem 83, z toho 38× NKÚ, OVCE, 26× CKÚ a KOZA. Celkem se na vypisování zkoušek podílelo 19 profesorů a zadání bylo vypsáno k 47 různým předmětům.

Náležitá kouzelnická úroveň
Ke zkouškám NKÚ se letos přihlásilo 12 studentů z pátých a 5 studentů z šestých ročníků, kteří skládání zkoušek mají dobrovolné a určené čistě pro doplnění svého vzdělání. I tentokrát bylo malé procento těch, kteří se rozhodli zapsat si všech 5 zkoušek na ročník. Mezi ty odvážné patří Arietty Liella Minette, Susan Cooková, Amanda Wright a Esmeralda Milagrosa.

V Havraspáru bylo dohromady vypsáno 15 zkoušek, zbylých deset si mezi sebe rozdělili Cesmína Hardy, která se rozhodla pro 4, Zendaer Amattis, který zkoušky skládá 2, a po jedné pak Effie Melissa Jayce, Elisa Tintree, Mona Phillips a Elisa de Lunne. Mrzimor měl zkoušek dohromady 11, poslední zbývající si vybrala Sherly WildDragon-CumberBee. V Nebelvíru bylo celkem vypsáno zkoušek 8, po již zmíněné Esmeraldě se přihlásily ještě Mary Elizabeth Thornhill, Rain Bow Arrow a Susan Bouchy, každá po jedné zkoušce. Zmijozel byl na zkoušky NKÚ nejchudší, skládal dohromady pouze 4. Ke dvěma se zapsala Hannabell Cavanaugh, k jedné obě z dvojice Andra Tigers a Magdarlene di Facittra.

Nikoho asi nepřekvapí, že bylo velké množství těch, kteří se ke zkouškám vůbec nezapsali. Z Havraspáru tuto možnost nevyužily 4 studentky pátého ročníku, v Mrzimoru 3 z pátého a 4 studentky z šestého ročníku. V Nebelvíru se ke zkouškám NKÚ nezapsaly 2 dívky z pátého a 3 lidé z šestého ročníku. Ve Zmijozelu zkoušky NKÚ neskládaly 4 slečny z pátého a 3 ze šestého ročníku. Celkem tedy možnost složit zkoušku NKÚ nevyužilo 23 lidí. Pokud bychom se podívali procentuálně na to, kolik lidí se přihlásilo alespoň k jedné zkoušce, dostaneme se k číslu 42,5 %, které značí počet odevzdaných přihlášek.

Ohavně vyčerpávající celočarodějné exameny
Pokud se letošní rok všem zapsaným ke zkouškám OVCE podaří je úspěšně složit, přibude do rozšiřujícího studia o dva absolventy více než rok loňský. K zakončení základního studia se přihlásilo celkem 8 studentů, 3 z Nebelvíru, po 2 z Mrzimoru a Zmijozelu a 1 z Havraspáru. Zajímavé opět je, že se nepřihlásilo více studentů, kteří tu možnost měli. V Havraspáru a Mrzimoru se jedná v každé koleji o 4 studenty, v Nebelvíru a Zmijozelu o 2, což dává dohromady 12 studentů. Počet odevzdaných přihlášek ke zkouškám OVCE tedy odpovídá 40 %.

Z Havraspáru se odhodlala ke zkoušce dospělosti famfrpálová kapitánka Aya Watanabe, volila obhajovat své znalosti z Magie slova. V Nebelvíru se do boje za diplom a akademickou čapku pustili dva muži – známý kreslíř Alf Wolfmoon, který se odhodlal přihlásit si Bystrozorství – přípravný kurz, a Harry Thorsen, který svou zkoušku skládal v laboratoři z předmětu Lektvary. Doplnila je sedmibojařka z roku Léto 2016 Christina Elizabeth Stark, která uspěla v Alchymii.

V Mrzimoru se po dlouhých letech odhodlal posunout dál  bývalý primus Andrew Uroboros, jenž se rozhodl potvrdit své schopnosti v Literárním semináři. Také sedmačka Andy Topher se pustila do náročných OVCÍ z Péče o kouzelné tvory. Ve Zmijozelu se přihlásily dvě slečny, zajímavé je, že obě ke stejné profesorce. Bývalá zmijozelská pokladnice Bibi Anne se odhodlala jít do Literárního semináře – poezie, Cassandra Aurora Nott za předmět svého srdce vybrala Psychologii.

Certifikace kouzelnické úrovně
Se zkouškami CKÚ je to vždy složitější, protože byť jsou obdobou NKÚ, je rozdílný maximální počet zapsaných zkoušek na osobu. Pokud ještě studujete, můžete si dovolit zapsat až 4 různé předměty, pokud jste zaměstnanec hradu, pak jen 2. Tentokrát mělo zájem o zkoušky CKÚ pouze 8 studentů, 1 dušice a 12 různě fialových, kteří opět převálcovali studující žactvo na plné čáře.

Studenti tentokrát neměli zájem o plný počet zkoušek. Našly se pouze dvě studentky, které si vybraly alespoň tři předměty, čtyři však nikoliv. Jedná se o Hekateu Centaurix a Theresu Brendi. Po jedné zkoušce si však přihlásili také Edmund Heusinger, Patricia Baloure, Angie Claire Silvery, Nebelbrach Mechacha, Keša z Borové a Veronica Narcissa Williamsová. Dohromady tak bylo zkoušek pro studenty vypsáno 12.

To profesorstvo se odhodlalo a přihlásilo si zkoušek celkem 22. Po dvou si vzdělání hodlá zvýšit Cerridwen Lowra Antares, Oliver McCollin, Wenai Lafayette, Marylin Cuthbert, Isabella Anne Swan, Belatris Nithelas Malrinová, Martin Javor, Niane z Libelusie, Helenia Kukková a Ked Looben. Jednou zkouškou je doplní Barbara Arianne Lecter a Oresta McCollin Vianueva.

Naprostým unikátem se stala zmijozelská kolejní dušice Marguerita Laux, která si přihlásila rovnou 2 zkoušky CKÚ. Žádný jiný duch, který momentálně na hradě setrvává, nemá zkoušku složenou ani jednu. Otázkou je, zda je považována za studenta rozšiřujícího studia, či za zaměstnance hradu. Pokud to první, tak aby další duchové mohli skládat zkoušky CKÚ, museli by mít hotové OVCE, což se v současnosti týká už jen nebelvírského kolejního ducha.

Krajně ohavné zkoušky akademické
Zkoušky KOZA jsou vzácné, což potvrzuje i letošní účast. O nejvyšší kvalifikaci se bude snažit pouze současná inspektorka výuky a knihovnice, Cerridwen Lowra Antares, která pro svou práci zvolila předmět Kouzelnické instituce. Současně se pokouší složit, jak již bylo zmíněno, také dvě zkoušky CKÚ.

Nejvytíženější profesoři
Již od počátku se v Denním věštci snažíme dívat na věci z mnoha různých úhlů. To platí také o zkouškách, protože i na ty lze nahlížet z jiného pohledu. Na jednu stranu vyzdvihnout všechny studenty, kteří zkoušky skládají, na stranu druhou je třeba si uvědomit také to, že bez profesorů by se žádné zkoušky nekonaly a všichni bychom navždy zůstali uvězněni v pátém ročníku.

Letos o titul nejoblíbenější a nejvytíženější profesorky opět bojovaly Tydynka Flyová a Niane z Libelusie. Nakonec ho pro sebe ukořistila Niane, která vypsala celkem 13 zkoušek, zatímco Tydynka o jednu méně, tedy 12. Na paty se jim však pověsila trojice profesorů, která se shodně postarala o 8 zkoušek: Anseiola Jasmis Rawenclav, Janel Weil a Oliver McCollin. 6 zkoušek se ujala Barbara Arianne Lecter, po 4 pak čtveřice profesorek Aki san Marino, Oresta McCollin Vianueva, Belatris Nithelas Malrinová a Lilien Emity Meissed. Přesně o 2 zkoušky se postarali Kate Resea, Ked Looben, Mark Petersvood a Cerridwen Lowra Antares. Po 1 vypsali NaSaŠí Jackson, Epans Mc Broom, Silvia Honorová, Ladard Papulka a James Watfar.

Nejžádanější předměty
Jak bylo psáno hned v úvodu, letošní rok byly zkoušky vypsány z celkem 47 různých předmětů. I tentokrát bylo potvrzeno, že si každý může vybrat to, co jej baví. V přehledu složených zkoušek se vyjímají i předměty, které se momentálně nevyučují. Mezi takové se řadí například Drobnohled, Zvěromagie či Syrová magie.

Díky širokému záběru si tentokrát dovolím vypsat i předměty, které si lidé vybrali přesně . Tentokrát se to týká Nauky o tvorech nejnebezpečnějších, Zeměplochismu, Magie slova, Astrologie, Domácího kouzlení, Horolezeckého minima, Přeměňování, Cestování pomocí magie, Kouzelnické tvořivosti, Kouzelnických počtů, Drobnohledu a Taje lesa a jeho života.

3 různá zadání si vysloužily předměty Bystrozorství – přípravný kurz, Literární seminář a Magie patronů. Po 4 zkouškách se dostalo na Kočku, tvora v kouzelnickém světě, Psychologii a Studium mudlů. Té cti být 5× voleným předmětem se dostalo pouze Lektvarům, které tímto obsazují pomyslnou stříbrnou příčku. Ta zlatá pak náleží Šéfredaktorskému minimu, který byl letos volbou pro 6 zkoušek, což je necelých 13 % z celkového počtu.

Závěrem každému přeji, aby složil zkoušky ke své spokojenosti a dostalo se mu výsledku, který si za svou práci zaslouží. Mnoho zdaru, pevných nervů, trpělivosti a času, který je pro úspěšné „zkouškové“ na hradě nejdůležitější.

Pro Denní věštec
Narcisse Cinerea

Published by

Narcisse Cinerea

Redaktorka, pro kterou je psaní jedním z nejmilejších koníčků. Cení si dobrého čtiva, lidskosti, kvality před kvantitou a schopnosti myslet. Nejraději se věnuje všemu, co ji nějakým způsobem naplňuje, rozvíjí a v čem nalézá smysl.

Komentáře

  1. Velmi pečlivě sepsaný článek. Pěkně přehledné a rozsáhlé. Tvé články jsou zkrátka skvělé, Cissko 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *