Ministerstvo kouzel? Ne, děkuji.

| Vydáno:

Hradem se rozběhla diskuse, co vlastně dělat s narůstajícím počtem studentů, kteří dokončují řádné studium. Pojďme si trochu shrnout, co bylo řečeno v komentářích, i s trochou toho vlastního názoru na celou tuhle věc.

Jen bych hned na začátku dodal, že tento článek je psán jako přímá reakce na komentáře pod článkem slečny Cerridwen – Devatenáct statečných a zkoušky OVCE – a jak to s nimi bude dál?. U tohoto článku Denního věštce začala velmi zajímavá diskuse s mnoha návrhy, kudy by se vlastně měl ubírat hradní život starších studentů, znuděných zaměstnanců školy či třeba vysloužilých profesorů.

 

V názorech nových i dávnějších jsme se mohli několikrát doslechnout, že by spoustu věcí vyřešilo dnes již pomalu mýtické Ministerstvo kouzel. V době psaní článku nejnovější komentář od havraspárské studentky Katelyn Auster tvrdí, že Jsme kouzelnický svět a škola, a přesto tady nemáme hlavní orgán jako Ministerstvo kouzel.“. Věřím, že s tímto se hodně obyvatel školy ztotožní.

 

Já si však myslím (slovy klasika – teda ne že by to někoho zajímalo :)), že Ministerstvo by postupně upadlo do zapomnění, jako je to vlastně se vším, co je na Hogwarts nového. Ano, ministerstvo by poskytlo nespočet různých nových pracovních příležitostí… počkat. Ono vlastně neposkytlo. Nové profese by byly například „Vrátný u telefonní budky“, „Zametač hlavního sálu“ či „Pracovník odboru záhad“, ať už je tou záhadnou záhadou cokoliv. S prominutím – k tomuhle účelu je zbytečnost mít ministerstvo – fiktivních profesí si dokážeme vymyslet hodně i jen tak na hradě – jako variace k mnou zmíněným – „Hlídač u cesty z Prasinek“, „Zametač Velké síně“ či „Pracovník peněžního ústavu Příčné ulice“. V pomyslném duelu nepotřeba vs. potřeba je to 1:0.

 

Dalším návrhem bylo, že by se tam vyvěšovaly nějaké zákoníky a změny v ústavě kompletního kouzelnického světa. Ruku na srdce, kolik lidí zajímá všeobecné dění? Už se jen podívejte do Věštce, kolik lidí čte články, které se netýkají přímo našeho hradu? A samy se ty zákoníky nenapíšou, bylo by za tím dost práce, muselo by to podléhat schvalování pana ředitele, protože by se nesmělo stát, že cokoliv v nových stanovách ovlivní nežádoucím způsobem život a chování na hradě. Moc složité, nepřineslo by to žádoucí efekt a dopadlo by to jako s myslánkou – nakonec by to nepsal nikdo, protože by nemusel. A vyžadovat vydávání zákoníků např. jednou měsíčně? Hloupost. 2:0 pro nepotřebu.

 

A teď jsme u třetího bodu. Aby škola a okolní „svět“ mělo hlavní orgán. A ono ho snad nemá? Co přesně je tedy Studentská rada? K čemu tedy slouží Sborovna? Takový hlavní orgán tu mimochodem byl – byla jím Školní rada. A nefungovalo to. Sborovna taky nefunguje – protože ji mají všichni na háku. Studentská rada? Bez komentáře snad raději. K čemu tedy další zbytečný orgán? Vše, co je potřeba prodiskutovat, se stejně nakonec ocitne ve Sborovně, kde se k tomu postupně vyjádří několik více či méně kompetentních lidí, s 80 procentní pravděpodobností někdo řekne něco, co se někoho dotkne na citlivém místě a začne hádka, ve které se dostáváme do roviny osobních vztahů. Nakonec přijde pan ředitel a udělá jednu ze dvou možných věcí – celý nápad smete ze stolu, nebo ho posune na oficiální anketu hradu. Navíc – do sborovny mají přístup všichni fialoví – ať už zaměstnanci či profesoři. Já to tedy vidím na 3:0 pro nepotřebu.

 

No, a potom tu je možnost, že by z Ministerstva byl kontrolní orgán, který by kontroloval například kvalitu výkladů. Zmínil bych jen to, že všichni profesoři mají přístup do hodin svých kolegů a mohou si tak jejich výklady přečíst a osobně zhodnotit. Ale to je tak vše. Vztahy na škole jsou postaveny tak, že se nahlas nesmí říkat, že je něčí výklad hrozný či nekouzelnický. A ano, potom se klidně může stát, že se do výuky dostane několik absolutně zbytečných předmětů, které kouzlo nepotkaly ani v jedoucím vlaku. V tomto stavu tedy chceme rozšiřovat další tzv. postgraduální výuku? Jste si tím jisti?

 

Všichni volají po nějaké změně. Nikdo ale neví, jaká změna by to měla být. A navíc – ne všechny změny by byly příjemné. Zavést Kontrolory výkladů? A dokážete si představit těch cenzurováno lidí? ;))

Published by

John Werewolf

John pracuje pro Mezinárodní famfrpálovou asociaci, kde je hlavní náplní práce cestování s cílem nahlédnout pod pokličku různých famfrpálových organizací a klubů. Čile se angažuje v podpoře fanouškovských aktivit po celém světě, organizování různých událostí a přijetím moderního famfrpálu v méně vyspělých státech.

Komentáře

  1. – V názoru na ministerstvo s vámi souhlasím, jak jsem už psala, buď by to muselo být totálně RP, ale rozhodovací moc by mu beztak nikdo nedal, máme to tu jinak nastavené. Kdyby někoho bavilo si RP vymýšlet zákony mimo hrad… Ale jak dlouho, že?

    Ohledně kontroly výkladů – ano, situace je bohužel taková, že se nahlas nic říkat nesmí, i když všichni uvědomělí víme, o kom se tak přibližně mluví. Protože jsme na sebe přeci ohromně hodní a milí a akorát by se to pak změnilo v osobní útoky, jak si tu všichni za ta léta ukradli pár báboviček a kyblíčků, rozšlapali pár hradů a tak. Případně by se našlo pár ublížených a ukřivděných, kteří by všem okolo vyčítali, jak jim to mohli udělat. Na druhou stranu je tohle ale asi na nás. Jestli si to sebou „potáhneme dál“ anebo to vyřešíme, ne? Už tak máme ve skříních hromady kostlivců – až je jednou někdo začne vyndavat na veřejnosti, tak na nás všichni můžou klidně popadat.
    Podle mě není lepších kontrolorů výkladů a úkolů než těch, kteří na ty předměty chodí. Nebo chodil. Třeba by se našla skupinka takových, co by se nebáli, že by se s nimi pak pár ukřivděných fialových nebavilo, kteří by dokázali ukázat na to, co je v těch výkladech „špatně“ (tj. zkopírované, kouzlo o to nezavadilo, zasloužilo by si korekturu – ta se dá najít, dá se říct někomu, ať to opraví, atp.), pamatují si, co je tak kdy zarazilo. Ale – nemyslím si, že by na to bylo potřeba ministerstvo. To snad jenom v případě, že bychom byli ještě zbabělejší než to vypadá a potřebovali bychom se za něco schovat při vyjadřování názoru…

    1. Re: – však o tom to je 🙂 bavilo by to tyden, dva. Potom by zjistili, že to stejně k ničemu není,tak by to bavit přestalo 🙂

      a vyklady… no 🙂 no koment raději u některych profesorů 🙂

  2. – Nemyslela jsem ono ministerstvo jako přímý nápad, bylo to myšleno jako námět, výstřel do tmy, na kterém už by si oni tmavě fialoví pohráli sami, jelikož by to vlastně byla jejich možná práce. Byl to námět na činnost kterou by mohli vykonávat. Také jsem to tam psala, že je to jen jakási malichernost, projekt, kterému by mohli nějak věnovat čas, aby nemuseli pouze vymýšlet soutěže či dělat kvízy, jak se tam zmiňovalo. Myslím, že podobných možných projektů pro zaměstnance může být o dost více a tohle byl vážně jen takový záblesk. 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *