Závěrečná slavnost Zimy 2019

| Vydáno:
Závěrečná slavnost ve večerních hodinách středy 23. ledna 2019 ukončila školní rok Zima 2019 a odměnila všechny, kteří se významně podíleli na jeho průběhu. Tento večer přinesl mnoho zajímavých momentů, překvapivých chvil i zasloužených ocenění. Pojďme si je připomenout.

Závěrečná slavnost měla začít úderem 19. hodiny, po dlouhých letech se však znovu objevila šotkovská bradavická půlhodinka, což hradní obyvatelstvo příliš nepotěšilo. Jakmile se však objevil staronový ředitel Nimrandir Elénére, pro něhož to byla po znovudosazení do funkce první závěrečná slavnost, začalo se pomalu udělovat.

Jako první se po všeobecném potlesku ke konci školního roku přešlo k úspěšným absolventům zkoušek. OVCE tento rok složilo a tím zakončilo základní studium na škole osm kouzelníků. První půlhodina slavnosti byla věnována jejich chození pro diplomy, na pódiu se postupně vystřídali Alf Wolfmoon, Andrew Uroboros, Andy Topher, Aya Watanabe, Bibi Anne, Cassandra Aurora Nott, Harry Thorsen a Christina Elizabeth Stark. Významné ocenění však čekalo i na Cerridwen Lowru Antares, která si do své kvalifikace může připsat zkoušku KOZA z předmětu Kouzelnické instituce. Navíc obdržela z Ministerstva kouzel zlatý tubus. Během udělování zazněl gong ohlašující osmou hodinu večerní, což havraspárský student Zendaer Amattis glosoval hláškou: „To si děláte… tituly!“

Po zkouškách přišlo na řadu asi nejočekávanější a tradiční udílení cen kolejních zakladatelů. Jako první netradičně vystoupila kolejní ředitelka Mrzimoru, Oresta McCollin Vianueva. Během jejího proslovu někteří velmi hlasitě drželi palce Amandě Wright, která si cenu Helgy z Mrzimoru také odnesla, byť v letošním roce nemá oficiální post ve vedení koleje, roky minulé však nosila stříbrný plíšek. Ta s poděkováním odskočila z famfrpálového hřiště, kde v danou chvíli Mrzimor trénoval.

Slovo bylo předáno kolejnímu řediteli Nebelvíru, Oliverovi McCollinovi. Ten během svého proslovu přiznal, že se rozhodoval mezi dvěma kandidáty, nakonec se však místo obrovské nové hvězdy přiklonil k úžasné stálici v červené smečce. Řád Godrika Nebelvíra byl udělen člence zasedačky Melise Pestré za dlouholetou práci pro kolej.

Na pódiu se po předání druhého řádu objevila zmijozelská kolejní ředitelka NaSaŠí Jackson. Ta si po stručném proslovu, ve kterém přiznala, že by řád Salazara Zmijozela udělila nejraději celému vedení, vytáhla lísteček, na němž se skvělo jméno famfrpálové kapitánky Andry Tigers. Potlesk pro ni byl ohlušující.

Pro vyhlášení ceny Roweny z Havraspáru bylo nutné najít přenosovou kouli, neboť se kolejní ředitelka Lilien Emity Meissed nemohla osobně dostavit na slavnost. Jakmile bylo vše nainstalováno, nic nebránilo tomu, aby byl řád po čokoládovém projevu udělen nadějné a schopné prefektce Lessien Posie.

U koule se zůstalo i po projevech ředitelů kolejí. Slova se nepřímo ujala supervisorka soutěží Tydynka Flyová, která vyzdvihla kvalitu i jejich množství a pobídla všechny přítomné, aby ji s možnými nápady na další soutěže kontaktovali. Ve svém projevu také udělila dva Řády kouzelného pera. Jeden z nich si odnesl Oliver McCollin, druhý do své osobní síně slávy přidala bývalá zmijozelská a profesorka Ked Looben.

Před velkou síň se po supervisorce soutěží znovu postavila Cerridwen Lowra Antares, tentokrát však ve své roli inspektorky výuky. Ta začala povýšením Jamese Watfara, Tadäuse Trotterticklera, Lilian Isabelly Rorrs a Ked Looben mezi řadové profesory, protože uplynulý rok pro ně všechny byl úspěšný a bez zádrhelů. Druhým dechem pak povýšila oblíbenou Barbaru Arianne Lecter mezi zasloužilé profesory. Nakonec udělila také Picatrixův řád čarodějů. Za své nadprůměrné hodiny, kvalitní výklady a přístup k výuce i studentům po dlouhá léta si jej odnesla Niane z Libelusie.

Přišla řada na studentskou radu. Za tu předstoupila projev přednést havraspárská primuska Arietty Liella Minette, která vyzdvihla atmosféru hradu za uplynulý půlrok a udělila pochvalu řediteli Nimrandirovi Elénére za jeho starost o programátorské zázemí. Spiritus Magicus nikomu udělen nebyl. To však vynahradilo to, že Vox Scholaris, který je udělován za nadstandardní přístup ve výuce a za kvality ve všech oblastech profesorského působení, si našel cestu hned ke dvěma fialovým. Studentská rada nejprve ocenila Barbaru Arianne Lecter, druhým dechem pak Tydynku Flyovou.

Školní famfrpálové mistrovství se těší velké úctě, proto všechny zaskočilo, že se pan ředitel zasekl a nebyl si jistý, komu by měl pohár vlastně udělit. Nakonec se však s pomocí přítomných studentů dopracoval k tabulce, ze které vyčetl, že Famfrpálový pohár si odnáší tým Zmijozelu. Kapitánka Andra Tigers se radovala s celou hadí letkou, pohár jí byl však zaslán až po slavnosti. Na druhém místě skončil tým Havraspáru, to třetí si zabral Nebelvír a na posledním skončil Mrzimor.

Ředitel nejprve naznačil, že už je čas na udělení Školního poháru, nakonec se však rozhodl zastavit u bodování jednotlivců. Titul snaživce roku si odnesla havraspárská studentka druhého ročníku Indris Elwinor, které se podařilo sesbírat během zimy celkem 8 646 bodů.

Na pódium byla následně trochu nečekaně pozvána šéfredaktorka Denního věštce Niane z Libelusie, která se rozhodla Řádem ostrého brka potěšit hned tři novinářské duše našeho hradu. První připnula šéfredaktorovi Hadího krále Haydenu Folivorovi, další za svou redaktorskou činnost získala Gita Hrdličková, která je dlouholetou členkou redakce Denního věštce, a ten poslední byl předán Helenii Kukkové za její šéfredaktorskou činnost v Sub Salixu.

Jako poslední byl vyhlášen boj o Školní pohár. Na posledním místě se umístil Nebelvír, třetí místo pro sebe získal Mrzimor. Druhé místo v boji zaujal Havraspár. Vítězem s největším počtem bodů (47 426) se však stal Zmijozel. Pohár si na pódiu převzaly primuska Narcisse Cinerea s prefektkou Loralei Silwerin. Zelený panáček všechny ve Velké síni pobavil, bylo na něj však zapomenuto, když celá zmijozelská kolej začala zpívat svou hymnu Vivat Slytherin. Zmijozelští dokonce slavili tak hlasitě, že se panu řediteli téměř nepodařilo je překřičet, aby slavnost ukončil. Pak už následovala jen spousta dobrého jídla, pečených holubů a závěrečných díků na konec školního roku…

Tato slavnost však byla po dlouhých letech první, po níž studenti neobdrželi svá vysvědčení a systém jim neumožnil projít do dalšího ročníku. Na nováčky zřejmě také budeme ještě několik dní čekat. Nic to však nemění na tom, že byl ukončen velmi úspěšný rok Zima 2019 a všichni s nadějí hledí na ten, který nás čeká. Nechť Léto 2019 započne!

Pro Denní věštec
Narcisse Cinerea

Published by

Narcisse Cinerea

Redaktorka, pro kterou je psaní jedním z nejmilejších koníčků. Cení si dobrého čtiva, lidskosti, kvality před kvantitou a schopnosti myslet. Nejraději se věnuje všemu, co ji nějakým způsobem naplňuje, rozvíjí a v čem nalézá smysl.

Komentáře

  1. Cissko boží článek! Vystihla si skvěle probíhající slavnost a věřím, že pro Zmijozel bude příští rok stejně úspěšný, jako byl letos! <3

  2. Slečno Narci, velmi povedená reportáž! Moc děkuji za kvalitně odvedenou práci. Myslím, že se Vám povedlo skvěle zachytit atmosféru slavnosti pro příští generace! 🙂

  3. Hezky napsané! Mám moc ráda tvé články, Narci. Nejenže nám předáš podrobný výpis výsledků jakýchkoli akcí, ale vždy je k tomu i něco navíc 🙂

  4. Jéje, no ještěže ty články jsou a jsou tak podrobné! To člověk jeden večer chybí na hradě a bez DV by ani nezjistil, že má řád! 🙂 Díky!

  5. Úžasný report!! Děkuji za přehledné a čtivé zachycení slavnosti, slečno! 🙂

  6. Moc děkuju za všechny ohlasy, nic novináře nepotěší víc. Jsem skutečně ráda, že přesně pro vás můžu psát! 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *