Leden – mudly nenáviděný měsíc

| Vydáno:
Blíží se konec ledna – měsíce pro mudly nejvíce stresujícího. Ptáte se proč? Je to prosté. Právě a pouze tento měsíc mají mudlové povinnost nahlásit nabytí (ale i pozbytí) nemovitých věcí. Teď si určitě říkáte, proč se o tom dočítáte právě v Denním věštci. I na to jsme schopni vám odpovědět.

Mnoho bohatých kouzelnických rodin dlouhá léta přemýšlí, jak zhodnotit své finance. Nechávat je u skřetů? Při úrokové sazbě 0,001 % ročně, navíc za předpokladu pravidelného ročního vkladu ve výši minimálně 2 500 galeonů, se opravdu nevyplatí v Gringottově bance spořit. Ač jde o nejbezpečnější místo na uložení peněz, stojí to i hromadu poplatků, které se navíc odvíjejí od výše vašeho konta. Čím více majetku máte u Gringottů uschováno, tím více za to platíte.

A právě proto se kouzelníci rozhodli pro nevídané. Své finance investují v mudlovském světě. Kontaktovali jsme mluvčího ministerstva financí, pana Alaricka Caldwela, aby nám objasnil, jak takové investice probíhají.

„Investování v mudlovském světě se stává běžnou věcí. Stačí si jen na ministerstvu proměnit měnu na mudlovskou a můžete začít s investicemi. Za mudlovské peníze můžete skupovat umění nebo nemovité věci. Kdo začal s koupí nemovitých věcí, zvláště malých bytů, před pěti lety, teď si může mnout ruce. Hodnota těchto bytů rok od roku roste. Opravdu je to skokový růst. Ten, kdo nakoupil před lety nemovitost a v loňském roce ji prodal, mohl zhodnotit své finance až o neskutečných padesát procent. A to mluvím pouze o případu, kdy by byt nebyl obývaný a došlo pouze k nákupu a jeho následnému prodeji. Když k tomu připočtete i nájemné, zhodnocení samozřejmě vzrůstá. Mnoho významných kouzelnických rodin tak spekuluje na mudlovském trhu nemovitých věcí a v případě potřeby mudlovské peníze opět promění na naši stabilnější měnu.“

Pan Caldwel nás zasvětil i do dalších detailů týkající se těchto spekulací. Zároveň upozornil na problémy, se kterými se v začátcích kouzelníci potýkali.

„Víte, mudlové musí každý rok platit daň ze všech nemovitých věcí, které vlastní. V lednu se musí dostavit na příslušné finanční úřady, kde musí podat daňové přiznání, ve kterém ohlásí, co vše za daný rok nabyli a co také pozbyli. A aby to nebylo tak jednoduché, mají i výjimku. Ale abyste pochopili, o čem mluvím, musím vám říct i něco navíc. Uveďme si to na příkladu. V létě podepíšete smlouvu a například v červenci ji dáte na katastr nemovitostí, to je instituce, která zaznamenává všechny změny o vlastnících nemovitých věcí. V srpnu vám přijde dokument, že jste vlastníkem nemovitosti. Na onom dokumentu máte dvě data. Jedno červencové a jedno srpnové. To srpnové potvrzuje, že byl proveden vklad na vaše jméno, ale s účinky právě již červencového termínu. ALE! Dáte-li smlouvu na onen katastr v prosinci a vklad je proveden až v lednu – řekněme třeba poslední den v lednu – jak můžete splnit onu zákonnou povinnost podat přiznání? Právě zde je ta výjimka. Pro tyto případy se termín podání prodlužuje, a to až do konce dubna.“

Zeptali jsme se pana Caldwela, v jakých případech je tedy nutné podat daňové přiznání.

„Povinnost máte kdykoliv. Nezáleží na tom, zda nemovitou věc koupíte, směníte, dostanete darem či zdědíte. Prostě stal jste se majitelem nemovité věci v roce 2018? V lednu musíte podat daňové přiznání. A pokud jste si pro zjednodušení komunikace s mudly zřídili takzvanou datovou schránku, důrazně vás upozorňuji! Daňové přiznání musíte podat jejím prostřednictvím. Jinak vám hrozí finanční postih.“

Tak tedy vidíte, milí čtenáři, kouzelnického světa se týkají i mudlovské daně. A tak vás upozorňujeme! Pokud jste jedním z těch, co v loňském roce získali mudlovskou nemovitou věc, či ji naopak prodali či věnovali, nezapomeňte! Konec ledna se již blíží!

Pro Denní věštec
Eillen McFir Elat

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *