Exhibiční zápasy profesorů – II. část

| Vydáno:


Jak jsme včera slíbili, dnes přinášíme druhou část vybraných názorů komentující otázku „Měl by být obnoven exhibiční zápas profesorského týmu a mužstva vítězné koleje?“


Vybrala jsem druhou možnost, tedy ano, ale s upravenými pravidly. Omezení hrací doby nepovažuji za důležité, to by už záleželo, jak by se domluvilo, ale myslím, že by bylo dobře, kdyby se za takové zápasy nepřičítala procenta. Vítězný tým je ten nejlepší ze všech týmů na škole. Kdyby svou výhrou získal další zápas, měl by další prostor ke sbírání procent a ještě více by se oddálil od družstev ostatních.
Rozmýšlela jsem se nad možností, že by profesoři mohli hrát se všemi kolejemi, jako právoplatné družstvo. Nakonec jsem to zavrhla z čistě subjektivního důvodu – já sama nejsem příliš velký fanoušek famfrpálu, a i když kvůli své koleji hraju, nemám z toho to opravdové potěšení. Nemyslím, že bych byla sama. Tedy bych nebyla úplně nadšená, pokud by přibyl další zápas, ve kterém bych měla nastoupit a hrát (a ještě ke všemu brzy ráno vstávat! :))

Janel Weil



Já osobně bych byla pro obnovení famfrpálového zápasu vítězného studentského týmu a týmu profesorů. Důvod je jediný… Profesoři se jinak k famfrpálu nedostanou, jak je rok dlouhý, a v dnešní době, kdy je cca 60 zaměstnanců školy, si myslím, že to není zanedbatelný počet osob na hradě. Jistě, každý při změně hábitu věděl, do čeho jde, ale proč rušit hlavní atrakci tolika osobám? Já osobně bych tedy v případě této exhibice navrhovala zastavení růstu procent, protože si myslím, že není žádoucí, aby Zmijozel či Nebelvír nabíral další a další zkušenosti, takže Havraspár i Mrzimor by bez výrazné reformy famfrpálu už nikdy neměl šanci na výhru. To nepíšu jako posměch, ale jako očividný fakt, protože rozdíly ve hře jednotlivých kolejí jsou propastné a pro nezaujatého diváka není žádoucí, aby se nadále zlepšovali jen ti nejlepší.

Mintaka Orionis



Exhibiční zápas býval zajímavou tradicí. Tým, co skončil první v mistrovství, proti profesorům. Když jsem sledovala ten první, který jsem měla možnost sledovat, bylo profesorů sice poměrně málo, ale šlo jednoduše o zábavu. Poté však jednou – a tuším, že to bylo naposledy, co se tento zápas konal – si z toho tehdy první tým udělal vyložený trénink. Protivníky proti sobě v podstatě neměli, chytače nenasadili a zápas byl ukončen poté, co přišel pan ředitel a chytil na postu chytače profesorů Zlatonku.
Tedy, alespoň tak si to pamatuji. Jistě v tom budou nějaké nesrovnalosti.
Každopádně někdy od té doby již exhibiční zápasy nebyly.
Ono – na jednu stranu je to vcelku lehce pochopitelné. Proč by se měli profesoři nechat zesměšňovat nějakou kolejí, která si chce akorát tak zatrénovat, když má „natrénováno“ už dost (vyhrála pohár)?
Na stranu druhou v té době v profesorském sboru nebylo tolik hráčů s moc procenty a ani tak nebyli moc rovnocennými protivníky. Ale podívejte se na fialové v současnosti. Kolik studentů – bývalých stálých hráčů – má na sobě dnes profesorský či zaměstnanecký hábit?

Z ankety je prozatím jasně patrné, že lidé by chtěli, aby se tento exhibiční zápas vrátil. Já nejsem výjimkou. Také si nemyslím, že by bylo nutné omezit délku nebo zamezit procentům – proč? Jestli profesorům jde o to, aby si na nich nenahrávaly týmy procenta, tak by prostě na zápas (jehož datum by ovšem věděli předem stejně jako hráči) přišli.
Ale já bych možná zašla ještě dál. Tedy zcela určitě. Proto jsem dlouho nevěděla, jak vlastně hlasovat. Myslím si totiž, že pomalu nastává čas, kdy by se profesoři mohli zařadit jako rovnocenný tým, který by bojoval o pohár. Ač bych to jistě neměla vědět, tak vím, že mají stejný krb jako koleje – proč by se na něj nemohly umisťovat případné famfrpálové poháry? Argumentace tím, že nemají hráče, je zcela scestná – ano, mají zcela jistě menší hráčskou základnu nežli koleje, na druhou stranu to vyvažují zkušenostmi, procenty a často také aktivitou. Na zápasy také nechodí celá kolej, ani polovina obvykle ne, většinou přijde okolo dvaceti lidí maximálně (a to je ještě málem svátek v některých případech).
Tímto „novým“ mistrovstvím by se jak změnila tradiční struktura posledních let (rozhodující zápas ZxN, o třetí místo HxM), tak by se ani nemuselo debatovat o tom, že by v zápase s profesory přibývala procenta.

Jelikož však vím, jak se obyvatelstvo hradu staví ke změnám, tuším, že by toto neprošlo, a jsem tak alespoň pro to, aby se obnovil zápas vítězů proti profesorům. Se vším, co k tomu náleží – tedy s procenty, chytáním Zlatonky, třeba i hnojůvkami a čímkoliv jiným.
Ono bez toho by to nebyla ani zdaleka taková zábava – ani pro jednu stranu…

Cerridwen Lowra Antares

Komentáře

  1. Mistrovství s profesory – K navrhované inovaci slečny Cerri – byla bych pro všemi deseti, jen si ale představte, že by famfrpál trval o několik víkendů déle (4?, jestli dobře počítám), že by byl potřeba delší čas na trénink apod. Už takto mi přijde, že se famfrpál někdy skoro ani nestíhá, takže by to s ním chtělo začít opravdu hned na začátku školního roku.
    A další poznámka, nejsem si jista, jestli by profesorstvo dokázalo nestranně a naplno hrát proti všem kolejím, ale pokud ano, pak by to bylo opravdu zajímavé!

    1. Re: Mistrovství s profesory – Vyjimečně taky souhlasím, profesorů je stejně jako studentů v kolejích, těch sedm hráčů by snad našli…a taky by mohli připravit o tisíc bodů jednu nejmenovanou kolej která, nevím proč, dělá všechno pro to aby vyhrála pohár místo havraspáru 😀

    2. Re: Mistrovství s profesory – No, tak by se prostě neohlašovalo datum zápasů dva dny předem, ale opravdu na začátku roku se vším všudy a „zabilo“ by se víc víkendů už od začátku a ne až ve druhé polovině…pamatuju, že dřív to bylo i „dřív“ a že konec famfrcu byl relativně dlouho před vyhlášením na slavnosti, 10 zápasů, 10 tréninků, to je 15 víkendů (v případě využití státních svátků/pátků, nebo jak se to dělalo letos, i míň) a podle mě by to tam „narvat“ šlo- a ještě by se ale při tvorbě nového kalendáře mohl dát pozor na to, aby zase Havraspár nehrál všechny víkendy na konci termínu (a naopak nikdo neměl tu výhodu, že mu zápasy na konec termínu nepřipadnou =D) jako to bylo doteď… Jako ne, že bych Havr nějak milovala, ale mě by to na jejich místě nehorázně štvalo… A kdyby to bylo aspoň jenom jednou… =D A byla by to vůbec větší zábava. Jako já nevím, teď je to fakt „dva zápasy – povinnost“, „rozhodující – s Nebelem“. Možná to jednou bude jinak, ale už to začíná být otrava. =D
      Chm, jo, nad tou nezaujatostí jsem hlavně u některých jedinců přemýšlela, zdali by třeba pak některé zápasy nebojkotovali… Ale jako tak jde i o jejich čest. A i kdyby se našli tací, co by bojkotovali zápas proti jednomu, druzí proti druhému a další proti dalšímu… Tak jeden tým by to měl o dost lehčí, ale ty ostatní ani tak moc ne, když nad tím tak přemýšlím. A zrovna ten jeden by měl na tu čest nejvíc hrát. ;-D A darovaný famfrpálový pohár…(anebo by to dopadlo tak, že by třeba tři týmy měly po třech vítězstvích, konečně nějaký zvrat na konci sezóny!) =D Ale to je jenom hypotetický předpoklad, že by se profesoři opravdu řídili tím, odkud pocházejí a snažili se ten pohár tímhle způsobem ovlivnit (vztaženo na počty bývalých stovkových hráčů jednotlivých kolejí, co mají fialový hábit) – což se nemusí ukázat jako pravda.
      Ale podle mě by to šlo nějak ošetřit, když by se chtělo – což je ale obvykle ta největší překážka. =D
      A ještě jsem přemýšlela, co dát profesorům místo bodů – kdyby si mezi sebe všichni zúčastnění rozdělili 1000 galeonů, nemuselo by jim to stačit, což? =DD Aby na sebe pak netlačili, aby jich nehrálo co nejmíň… =D

  2. – Už poněkolikáté tu čtu, že toto utkání studenti contra profesoři vždy bývala především ZÁBAVA. Proč tedy neudělat poslední zápas jednou velkou srandovní show? Mohly by se povolit hnojůvky, různé jiné triky, lektvary… Proč neudělat ten poslední zápas v sezóně neobyčejným a jiným? Místo procent by hráči mohli získávat jiné ceny a tak by byli i nadále motivováni.

      1. Re: Re: – 😀 Upřímně… famfrpálem jsem nedotčená asi stejně jako nadšením pro matematiku, ale kdyby povolili hnojůvky, klidně se hlásím jako první, kdo to schytá. Už jen pro ten pocit dobrodružství a změnu vizáže…

        1. Re: Re: Re: – No ale pak si ten smrad z oblečení drhni sama 😀 😀

          Mě by se líbilo, kdyby i profesoři hráli zápasy jak my… Aspoň by to nebylo furt ohraný a koukali bychom se i do jiných xichtů, než ty, které už známe nazpamět 😀

      2. Re: Re: – No… To je taková zajímavá představa, jak ti profesoři letí z košťat dolů, no… „Sestřel si svého profesora“… Ale když nad tím tak přemýšlím, tak který tým by byl tak nesoudný, že by si zásobu hnojůvek vyplýtval na profesory, když v mistrovství další rok může hrozit, že kvůli tomu třeba někdo nepřistoupí na dohodu? =D Jako pár hnojůvek by nejspíš padlo, ale pochybuju, že by to dopadlo nějak masově…

  3. profesori a famfrpal – Já myslím, že by jsme se mohli posunout ještě dál.
    Profesoři chtějí hrát famfrpál – aspoň, co já tak vnímám. Tréninky nebývají liduprázdné, protože se od minula změnila jedna věc a to razantně.
    Bývalo 15 profesorů. Z toho se pořádně nedal složit konkurence schopný tým.
    Nyní je profesorů či jiných fialových trojnásobek a navíc s bývalými studenty,kteří byli špičkou ve svých famfrpálových týmech.

    Já bych byl pro zařazení profesorského týmu do oficiálního školního mistrovství. Tím pádem by každá kolej hrála o jeden zápas navíc a profesoři s každou kolejí 🙂

  4. – Já si třeba myslím, že je to škoda, že tyhle zápasy byly zrušené. Prostě – není to třeba, nebude to, je to práce navíc. A že bude mít ten jeden tým možnost získat % navíc? Je zajímavé, že tohle nikdy nikomu nevadilo a najednou jo 😀 stejně by jsme si mohli stěžovat my, zmijozel, že havraspár hrál celkově o 12 hodin famfrpál déle než my, takže měl možnost mít víc procent! 😀 Vždyť je to uplně banální.. A myslím, že jeden zápas ty % stejně nějak závratně nezmění.. Navíc u týmu, který vyhrál.. Přijde mi to jako uvažování o ‚ničem‘, vždyt to má být zábava.. A jestli je to prostě takový problém, ať se při tomto zápase procenta nepřičítají..

    Jako proč jinak mají profesory treningy? Vždyt je to pak k ničemu 🙂 Nebo ať se udělá nějaká alternativní verze – například 4 přátelské zápasy o hlavní prázdniny Z vs. Profesoři, M vs. Profesoři, etc.. A všichni budou spokojení ;DD

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *