Má se současný famfrpál kam rozvíjet?

| Vydáno:


Článek zamýšlející se nad podobným problémem, který byl v DV nastíněn včera, ovšem trochu z jiného úhlu pohledu sepsala Janel Weil.


Vedlo se mnoho diskuzí o tom, jak famfrpál změnit a upravit, protože mnoho lidí ho už neshledává atraktivním a pouhé klikání je nebaví. Já myslím, že hlavní problém tkví v tom, že mezi kolejemi jsou v současnosti obrovské rozdíly. Nebelvír a Zmijozel mají silnou základnu dobrých hráčů a jejich famfrpál je prostě na úplně jiné úrovni než ten havraspárský a mrzimorský. Dá se argumentovat samozřejmě tím, že mnoho stoprocentních hráčů obou družstev na vyšší úrovni je z řad relativních nováčků. Ovšem, ono když vidíte, že vaše družstvo vyhrává a má úspěch a daří se mu, že vaše snaha a hodiny klikání na jedno tlačítko k něčemu jsou, potom pro vás má smysl na trénink přijít a klikat. Ale když je družstvo vaší koleje konstantně poslední a na vítězství si ani z daleka nesáhne, potom prostě není nic, co by vás jako nováčka motivovalo k famfrpálu.

Samozřejmě se dá říci, že je to chyba oněch dvou kolejí, Mrzimoru a Havraspáru, že si nechaly ostatní tak „utéct“. Asi to tak je. Nicméně mi přijde, že hra se v současném stavu už nemá kam rozvíjet. Zmijozel a Nebelvír už dosáhli svého vrcholu a nemají kam šplhat, protože mají stále plnou hráčskou sestavu. Havraspár a Mrzimor se nikam výš taky nějak dostat nemohou, protože do jejich týmů se naopak nikdo moc nehrne.

Nevím, jestli má tahle situace nějaké řešení. Podle mě jedině vymyslet úplně nový princip hry a zase začít od nuly, aby se šance vyrovnaly. I když, bylo by to fér? Smazat pozici, kterou si Zmijozel a Nebelvír za ta léta vytvořili? Má to tedy vůbec nějaké řešení?

Komentáře

  1. Ono jde hlavně o chytače – Pokud má tým vyhrát, potřebuje kvalitního chytače, který bude schopen zápas ukončit. Bude-li ho mít, může i slabší tým porazit silnější. A když ne, výkon ostatních hráčů je marný. Ale stát se kvalitním chytačem je na dlouho. Když člověk začne v prvním ročníku, ve třetím nejdříve bude mít šanci dostat se na 100 %. Do té doby si pořádně nezahraje. Najde se v koleji někdo, kdo tohle martyrium podstoupí? Je to těžké, ale třeba mrzimorská Chloe má po jedné sezóně 40 % a velmi pěkný počet terčíků. Bude-li tak pokračovat, může se stát, že za dvě sezóny porazí Mrzimor silnější tým, i když jinak bude mít slabší hráče. Myslím, že jeden takový nadšenec v každé koleji by udělal famfrpál zajímavější během dvou tří sezón.

  2. – stoprocentní hráči jsou vždycky z řad starších studentů (3. ročník a výš). pokud to není nějaký blb, který přijde na fígl, jak se píli vyhnout a mít stovku za hodinu.

    a u starších studentů nikdy nevíš, kdy zfialový či se rozprchnou a zmizí z hradních prostor.

    havr a mrzík prostě čekají, až elitní hráči odejdou:D

  3. – Upřímně, souhlasím s Nebelbrachem, to zaprvé.
    A zadruhé – vynulovat? Proč? To je jediný způsob, jak by někdo mohl hrát „stejně dobře“ jako Nebelvír a Zmijozel to, že by se ty dvě koleje „potrestaly“ za úspěch?
    Na hřišti beztak může hrát najednou jenom sedm lidí. Je fajn mít ještě na každý post stovkového náhradníka, ok. To dělá desítku lidí s nějakou tou stovkou a slušným počtem terčíků. Ano, některé koleje mají většinu takových hráčů ve starších studentech, jiní v ročnících „uprostřed“, jiní mezi těmi, co tu ještě nejsou tak dlouho, stovka na jednom postu – pokud to není chytač – se dá nahrát v pohodě během jedné sezóny – a ještě před zápasy. Je takový problém, aby se během těch tréninků něco takového opravdu udělalo? Ano, chytač je problém – v minulosti ale byly časy, kdy měl nejlepšího chytače Havraspár a zbytek kolejí se s tím holt musel „poprat“.
    A pokud nějaká kolej nesežene deset lidí, co by bylo ochotných strávit ten čas děláním procent a následně na hřišti – a nalétáváním terčíků (málokdo si nalítal 60 rovnou, většinou se tak stalo až po několika letech – či minimálně měsících – kdy se trávily hodiny na létací ploše, je to časově náročné, ale prostě to tak je a málokomu se poštěstilo tím neprojít) – tak je to problém té koleje. Když nějaká kolej nedokáže vyhrát školní pohár, protože oproti jiné koleji nemá dost lidí, co by trávili čas psaním úkolů a soutěží na body, tak má začít chtít, aby se omezily ty koleje, co mají bodů hodně – anebo si má ty lidi, co ty body budou dělat, prostě najít?
    Nám jednou hráči třeba odejdou – stejně jako vám odešla chytačka. Třeba se to pak změní. Ale rozvoj famfrpálu rozhodně nemůže spočívat v tom, že se omezí ti, co už projevili nějakou aktivitu, která se podepsala na procentech na postech. Teda aspoň podle mě. =)

  4. – Ale jo, však já říkám, že začínat zas znova všichni na stejném levelu taky řešení není a na místě Nebelu a Zmijozelu bych proti tomu asi hlasitě protestovala. Jen vidím, jak už to vypadá několik sezon – tedy stále stejně a nevím, jak dlouho tohle schéma bude lidi ještě bavit 🙂 A asi je fakt, že je to celé o chytači, když se nad tím zamyslím, tak u nás začínalo chytače už x lidí, ale vždycky to z nějakého důvodu nedotáhli do konce, většinou prostě přestali být akční a na famfrc už vůbec nechodí apod.
    Já si prostě jen myslím, že v současnosti famfrpál tak nějak visí na jednom místě a nic se neděje. I když jsem asi neobjektivní, protože to prostě není můj šálek čaje 🙂

    1. Re: – Ale však v pohodě, já to beru – a ano, schéma je stejný, ale s tím musí něco dělat ty týmy, co nevyhrávají, nějak se snažit. Pokud dost takových lidí, co by se snažit chtěli, nemají, tak pak holt smůla.
      A neboj, umím číst… Jenom jsem radši argumentovala předtím, než by někoho napadlo, že by to vlastně nebylo tak špatné.

    2. Re: – Taky si myslím, že vynulování je na ránu pěstí od červených nebo zelených a hlavně to snad ani není řešení. Jestli zůstanou famfrpálové týmy ve stejné sestavě jako doposud, tak by si to prostě naklikali znovu a zase bychom byli na začátku… Jestli by teda někdo měl vůbec trpělivost to naklikávat znovu, taky bych z toho byla na větvi, kdybych měla mít na brankáři zase 0, když už se mi to konečně podařilo.

      Popravdě taky famfrpál není moje hobby, a proto u toho sedím skoro celý den, klikám a oroduji za hnojůvky. =)) Já v ní vidím spásu. =)) Když se s tím dá taktizovat (a hnojůvka je vytvořena proto, aby ovlivnila famfrpálový zápas!!), tak pořád můžeš mít tu naději, že shodíš protivníkův (ač třeba silnější) tým. Já bych teda tím žila… =))

      1. Re: Re: – Hnojůvky asi slabšímu týmu nepomohou. Pan ředitel napsal v komentáři k předchozímu článku: „Hráči s vysokým počtem terčíků mohou během hry házet bomby hnojůvky na opoziční tým. Kvalita hodu je zčásti ovlivněna počtem terčíků, zčásti náhodou. Výsledkem může být shození zamýšleného hráče, shození souseda, shození zamýšleného hráče spolu s oběma sousedy a nebo dokonce shození hráčů vlastního týmu.“ Takže pokud se sejdou výrazně lepší tým s výrazně horším, hnojůvky zřejmě jen zvýší převahu toho lepšího, protože ten bude mít větší šanci, že skutečně zasáhne soupeře, a ne že ho mine, nebo dokonce sejme vlastního hráče.

  5. famfr – Také jsem proti jakémukoliv nulování…každý svou pílí se zasloužil o svá procenta.
    Dalo by se říci, že je to blíže reálu. Prostě prvák nemůže být dobrý tak jako někdo ve vyšších ročnících.
    Ano budou vyjimky, ale i ty si mohou dříve nasbírat bodíky.

    A jako vášnivý zastánce hnojůvek jsem naprosto pro jejich používání. Víme všichni, že zásadně se jimi nic neovlivní,ale není to zábavnější je používat?

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *