Kdy zařazovat nováčky?

| Vydáno:


V prvním okurkovém článku z druhého týdne naší soutěže se budeme zabývat nedávno řešenou – a nevyřešenou – otázkou, která zajímá každého nováčka. Kdy by měly být nové tváře zařazeny do kolejí?

Myslím si, že vyplnění dotazníku pro zařazení do koleje je správné. Tím se totiž Moudrý klobouk dozví, jací nováčci jsou, a snadněji je zařadí. Ale zdá se mi nesprávné, že budou do kolejí zařazeni až 1. září. Proč? Když se zaregistrují, tak by mohli mít měsíc na to, aby se adaptovali v novém prostředí, a pak by už mohli být zařazeni do kolejí, aby měli další měsíc na to, aby se seznámili se spolužáky a dalšími kamarády z jiných ročníků z jejich koleje. A také by si mohli s kamarády popovídat a domluvit se, že by šli na nějaké předměty spolu. Ale když Zařazovací slavnost proběhne až na začátku září, tak už za chvíli začíná výuka, žáci se na ni musí připravovat, a tak se nestihnou pořádně seznámit s ostatními studenty. Samozřejmě je poznají během studia, ale to už nebude ono.

Astoria Eleanore Serpens

Ráda bych napřed reagovala na starší anketu, která se objevila v DV. Řešilo se v ní, jestli je lepší zařazovat červencové nováčky hned, nebo až později, spolu se zářijovými. No, já na to asi nějak speciální názor nemám, je mi to docela jedno. Pokud zařadíme nováčky hned, tak myslím, že mají velkou šanci se hned otrkat, aklimatizovat a poznat, co je ta kolej vlastně zač. Na druhou stranu, já byla právě ten červencový nováček a moc dobře si pamatuji, že mě zařadili hned a když v září přišli další nováčci, cítila jsem se, jakobych ve své koleji už byla spoustu let. Naproti tomu, zářijoví nováčci byli takoví neohrabaní a neotrkaní a trochu byli v nevýhodě proti těm červencovým. Oboje má své pro a proti. Pokud necháme nováčky čekat, je docela dobře možné, že je trochu omrzí být v béžové barvě, i když já osobně si myslím, že i nezeřazený student má dost příležitostí najít si kamarády. 
Někteří by možná uvítali, kdyby nováčci měli možnost vyplnit rozřazovací test brzy po vstupu na hrad. Ptala jsem se totiž jedné novačky na zařazování a ona se mi svěřila, že si není jistá, jestli tu na zařazování bude, protože prý často jezdí o prázdninách pryč. Pokud by ale nováčci dostali test ihned po příchodu, je možné, že by si špatně vybrali kolej. Dejme tomu, že bych přišla na hrad s tím, že chci do koleje X, protože kolej X je prostě úžasná a dokonalá. Jenže pak bych si uvědomila, že kolej X vlastně tak úžasná není, mnohem milejší jsou mi lidé z koleje Y… A už by bylo pozdě, protože bych s velkou pravděpodobností v rozřazovacím testu zaškrtla, že chci do koleje X. Snad proto byl rozřazovací test odstraněn z registrace. Možná bych proto rozřazovací test otevřela na týden, na konci každého prázdninového měsíce. 7 dní na konci července, 7 dní na konci srpna. Tak by byla jistota, že to (snad) vyplní všichni a že už (snad) budou rozmyšlení, co se koleje týče. 

Anonym

Rozhodně jsem ale pro zařazování nováčků ihned po příchodu na hrad, protože třeba Nebelvír má opravdu dobře propracovaný systém patronátu a takto přijde vlastně vniveč, což je podle mě škoda právě pro nováčky. A myslím, že i v jiných kolejích se umí skvěle postarat o nové a zmatené… Síň nováčků je dobrá věc, ale byla jsem i svědkem toho, kdy tam bylo odpovídáno nepřesně nebo špatně. Takže i proto jsem pro okamžité začlenění nováčků do mateřské koleje. 

Mintaka Orionis

Konkrétně bych se chtěla vyjádřit k rozřazování do kolejí – hned nebo na konci prázdnin. Omílalo se to stokrát, omílat se to bude dál a nikam se to nepohne, to je jasné. Nicméně k tomu alespoň přidám svůj názor. 
Osobně si myslím, že nejlepším řešením by byl kompromis mezi tím, jak to je teď a jak to bývalo. Tedy, dát nováčkům třeba týden, kdy by se mohli na hradě rozkoukat, a pak jim všem strčit dotazník a rozřadit je.
Důvod je prostý – kolej už by mohla se svými nováčky „pracovat“ během těch dvou měsíců, což je obrovské množství času navíc, které by se dalo využít; a sami nováčci už do kolejí chtějí a teď se nemohou dočkat. Jak to vydrží další měsíc a něco, je mi záhadou. 
Hlavním důvodem pro to, aby byli nováčci na hradě déle jako béžoví, je to, že by měli poznat svou kolej takovou, jaká opravdu je, a ne takovou, jak byla vykreslena v knížkách o Harrym Potterovi. Myslím, že tento cíl doba, kterou nováčci na hradě nezařazení stráví, tohle neovlivní. Většina z nich sem jde s jasnou představou. A potkala jsem jich v současnosti opravdu jen pár, kteří by chtěli do Nebelu, protože z něj jsou hlavní hrdinové z knih madame Rowlingové, naopak se jich spoustu hrne třeba k nám, do Havraspáru, který v knihách nijak výrazně vykreslen není. 
Ale ano, jsou tu i nováčci, kteří nevědí. Těm by nějaký čas strávený na hradě mohl prospět… ale nemyslím, že je nutné, aby to byly dva měsíce. Kromě toho, nikdy nemůže nikdo poznat kolej, dokud nebude v ní. To, jak se kolej prezentuje veřejně, je víceméně rozhodnutí právě oné koleje – co o sobě řekne, jaké gesto udělá… to jsou povětšinou promyšlené tahy, které toho zas tak moc o koleji nepoví a naopak, mají nováčkům ukázat, že ta ona kolej je pro ně nejlepší. Trochu se bojím, aby se toto třeba v příštích pár letech nezvrhlo v nefalšovaný boj o každou novou duši. 
Takže bych řekla, že týden by byl naprosto ideální. Dost času na to, aby ti, co nemají představu žádnou, nějaké dojmy nabrali, ti, kteří je mají založené na knize, je trochu pozměnili a ti, kteří jsou prostě přesvědčení, se ve svých názorech utvrdili. Myslím, že by to prospělo jak nováčkům, kteří by si nemuseli „protrpět“ tak dlouhé období jen tak „bez domova“, tak i kolejím, které by mohly nové tváře zapojit do svého letního programu a tak jim doopravdy ukázat, co jsou za kolej. 

Janel Weil

Komentáře

  1. Přesvědčili jste mě, – v anketě jsem původně hlasovala pro zařazení až po prázdninách, ale je pravda, že prázdniny jsou hodně dlouhé. Považovala bych také, jak tu bylo řečeno, za nejlepší řešení kompromis – aby nováčci nějaký čas pobyli na hradě jako nezařazení a rozkoukali se, a pak se už dostali do své budoucí koleje. Pořád si myslím, že je dobře, aby mohli mít čas poznat, že tady nejsme v knize HP a tedy naše koleje jsou (možná) úplně nebo trochu jiné, než byly vylíčeny tam – to se týká asi hlavně Mrzimoru, který je tak nějak podceňovaný, takže leckdo je zklamaný, když se v něm octne, a stává se, že někteří nováčci kvůli tomu se školou seknou dřív, než vůbec začnou.
    Ale je fakt, že by nebylo dobré, aby se koleje ve snaze „ulovit“ co nejvíc nováčků celé prázdniny předháněly a předváděly jako v nějaké mudlovské předvolební kampani.
    Ten kompromisní návrh ale naráží trošku na to, že o prázdninách jsou skoro všichni někde na cestách a tak by bylo divné pořádat zařazovací slavnost uprostřed léta. Nejsem si jistá, jestli by to zas tak vadilo, možná ani tak moc ne – stejně na zařazovací slavnosti není přítomnost nováčka úplně nezbytná; také by ale šlo vpustit nováčky do hradu třeba už v půlce června (v budoucnu) a začátkem července zařadit.
    Nu, ono, že by mohly koleje s nováčky přes prázdniny už něco podnikat, na tom opravdu něco je, i když v kolejích je přes léto také takový rozvolněný prázdninový režim… po prázdninách už to vlastně žádní nováčci nebudou a patroni budou pro ně skoro zbyteční… Takže kdyby to šlo, byla bych pro zařazení nováčků v průběhu prázdnin, třeba teď někdy. Zorientovaní už myslím docela jsou.

  2. – Trochu mimo téma…

    Toto prosím neberte jako kritiku Vás nebo Mrzimoru, ale já celkem chápu, že Mrzimor moc IN mezi nováčky není. Za prvé v knize je popsán tak, jak je popsán – tedy jako taková nevýrazná kolej. A ani zde na Hog nezáří viditelnými úspěchy, které by oslovily budoucí nováčky. Takže být nováčkem, tak taky nechci do koleje, kde je famfrpál de facto utrpením a kde šance na zisk školního poháru podle výsledků posledních let moc velká není. A většina nováčků podle mě ví tak trochu, do čeho jde. Má tu kamaráda, sourozence atd., takže ví, jak na tom která kolej asi je. A pokud se nechce spokojit s povídáním ve VS či s aktivitou na vlastní pěst, tak chápu, že Mrzimor docela rychle zavrhne. A on je opravdu rozdíl v tom, jestli člověk hraje famfrpál za Mrzimor nebo Nebelvír… Takže se nedivím, když se někdo po pobytu v Mrzimoru odhlásí a přihlásí na Hog znovu doufajíc, že bude zařazen do jiné koleje.

    Je to škoda, že to tak je, přitom mě nenapadá způsob, jak Mrzimor v očích veřejnosti zatraktivnit. Je také jistě nevýhodou, že Mrzimor nemá moc aktivních profesorů, kteří by pocházeli z jeho řad. Mohli by tak povzbuzovat na zápasech, přispívat na konto a kolej prostě motivovat, podporovat apod.

    Přitom si nemyslím, že by si Mrzimor zasloužil toto outsiderovské postavení. Např. mrzimorský kolejní časopis je rozhodně zajímavě vedený atd. atd.

    1. Re: – Nu, víte, to je právě ta výzva pro ambiciózní nováčky, snažit se takovouto kolej pozvednout. Ono se to postupně i děje, i když zvnějšku ten pokrok třeba tak moc nevidíte. Vlastně by se dalo říci, že právě zde je ta pravá příležitost opravdu vyniknout a něco dokázat, spíše než tam, kde zavedení tahouni malého prvňáčka moc k ničemu nepustí.

      1. Re: Re: – A musím říct, že mě mrzí, jak i Vy, taková osvícená profesorka, opakujete zavedená klišé o nemohoucím Mrzimoru – vždyť právě tohle předem otráví ty nováčky. Jak říkám, ono to změnit jde pomalu, hlavně když mnozí ctižádostiví studenti si rovnou napíšou, že k nám nechtějí, tak to máme těžší – přesto bych ráda upozornila na fakta (hlavně kvůli nováčkům, aby nelámali předem hůlky, pokud je k nám klobouk pošle): Mrzimor roste a sílí, je velký rozdíl skončit ve školním poháru s beznadějnou ztrátou padesát tisíc bodů na vítěze jako ve školním roce Léto 2009, anebo se o to třetí místo čestně, byť neúspěšně „porvat“. Vždyť v létě 2009 získal Mrzimor 20 939 bodů, zatímco letos již 46 792, tedy více než dvojnásobek (1. místo představovalo v r. 2009 i 2010 shodně kolem 70 tisíc bodů, takže nejde o inflaci:). Jen nám zatím chybí špičkoví „bodohrotiči“, kteří nakonec o výsledku rozhodují.
        Pokud jde o famfrpál, rozhodně naše letošní zápasy nebyly utrpením, ale naopak velmi jsme se zlepšili (letošní skóre 2950 : 4910 oproti loňskému 1300 : 11 000 je docela výmluvné, ale hlavně se změnil celkový styl hry).
        Takže já se rozhodně nevzdávám naděje, že se Mrzimor té nešťastné nálepky outsidera dokáže zbavit. A udělám pro to všechno, co bude v mých silách – a takových je nás čím dál víc.

    2. 🙁 – Utrmácaná sova mi priniesla výtlačok DV na ďaleké Kiribati a nedá mi, musím ju zase hneď poslať naspäť s reakciou…

      Ďakujem za „povzbudivé slová“ 🙁
      Skoro mám pocit, že sa už mrzimorskí nemôžu zapojiť do žiadnej diskusie bez toho, aby sa táto nezvrhla na kritiku mrzimorskej koleje.
      Veď Sophia napísala celkom zrozumiteľne svoj názor, ktorý ilustrovala svojou skúsenosťou.
      Naozaj som sklamaná, že aj ty, Mintaka, ktorú som vždy pokladala za rozumnú osobu cítiš potrebu zhadzovať mrzimor a hodnotiť to, čo nepoznáš.

      Myslím, že tento článok si kládol za cieľ diskusiu o niečom celkom inom.

  3. – Asi jsem se špatně vyjádřila, opravdu jsem nechtěla kolej Mrzimor nijak poškodit a mrzí mě, že je to tak bráno. Jen jsem asi nedokázala v závěru svého komentáře jasně shrnout a vyzdvihnout to, co slečna Sophie v komentářích pode mnou – že kolej Mrzimor je pro šikovné nováčky vlastně výzva.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *