Jak otrávit nováčky

| Vydáno:


Dnešní trochu rozhořčený (a neméně pravdivý) článek sepsala Vicky Charmant.

Zprvu jsem myslela, že tohle téma vynechám. K rozřazování nováčků jsem se vyjádřila článkem jako první a už jsem neměla co k tomu dodat. Dotěrná otázka, která se nováčkům často pokládá a vyhrocení případu kolem jedné osoby, mě donutilo stanovisko změnit.

Jde přirozeně o hloupou otázku: „Do jaké chceš koleje?“ Nepřipadá vám to už trochu trapné? To vážně neumíte navodit jiné téma? Zvlášť, když tahle konkrétní otázka je pak někomu položena desetkrát.
V podstatě o nic nejde, zeptám se, do jaké chce koleje, co je na tom špatného? Jenže se někdy stane (a docela dost často), že nováček odpoví ne zrovna to, co chtěl tázající se slyšet. Potom v některých případech dochází k smutnému faktu – ovlivňování a přemlouvání. „Pojď k nám, u nás ti bude líp.“ Tohle jednání mi přijde docela hloupé. Myslím, že ztrapňuje nejen studenta „na výzvědách,“ ale i celou kolej, což by mě štvalo ještě víc. 

Jestli si myslíte, že jsem si tuhle problematiku vycucala jen tak z prstu, abych měla o čem psát, ujišťuji vás o opaku. Ptala jsem se i některých nováčků, z nichž někteří mou teorii potvrdili. Ono se asi opravdu těžko vysvětluje člověku z koleje X, že chce do koleje Y. Opravdu je tedy nutné nováčky stavět před tohle věčné dilema? Já tvrdím že ne.

A ještě druhá věc, co mám na srdci, ať už to mám kompletně, když jsem se do toho dala. 🙂 Jedná se samozřejmě o nováčka, který tady už kdysi působil, a každý si jistě sám spočítá, o koho jde… Protože jsem ho tady nezažila ve všech přezdívkách, ale zato slyšela a četla spoustu historek o této osobě, nikoho neodsuzuji, že ho tady nechce. Chování studentů (a dokonce i některých profesorů), kteří při představě, že by ho měli mít v koleji, vytvořili ve Velké síni takové haló, mě ale přesto upřímně zaskočilo. Asi k tomu máte své důvody. Budiž. Nebudu nikoho soudit.

Nicméně než začnu někoho obviňovat, nebylo by od věci mít jistotu v tom, pod jakou přezdívkou tady dotyčný momentálně vystupuje. Proč to říkám? Protože třeba konkrétně ke mně se dostala jména hned dvou nováčků (nebudu zmiňovat ani jedno, ani druhé), kteří jsou označovaní za osobu, kterou tady už většina nechce. 

Jak k tomu má ale přijít ten druhý nováček, který za nic nemůže? Doteď vlastně nevím, který z nich to je, v podstatě mi to je upřímně jedno, jen lituju toho druhého, který to není, a který tak byl označen. Netuším, ke kolika lidem se ta jména dostala, ale pokud k hodně lidem, myslím si, že ten druhý – nevinný, se bude té nálepky těžko zbavovat. A může za to jedna jediná osoba, která chtěla vyvolat senzaci…

Je to potíž!

Komentáře

  1. No, stejně tak je možné, – že to jsou oba dva… anebo žádný… ono podivných lidí je na světě víc… ale protože nevím, co se vlastně ve VS či kde dělo, tak si těžko můžu dělat nějaké závěry.

  2. Stejně nechápu, jaký má smysl – vytvářet si stále nové identity, když je vždycky nejpozději do dvou dnů veřejným tajemstvím, že X je bývalý Y… on prostě málokdo je takový herec, aby se dokázal chovat radikálně jinak déle než chvíli… a často se takový „nováček“ ani vůbec netají s tím, že už tu všechny a všechno zná jak své boty… působí to podle mě hodně divně a úplně to popírá princip hry…

  3. – Moment.

    Co je špatného na běžné a úplně normální otázce „Do jaké chceš koleje?“ ? Tohle je snad ta věc, která člověka jako první napadne, když se seznamuje s nováčkem. Dobře, každý rozhovor nemusí začít a skončit takhle, ale je snad moje věc, na co se nováčka budu ptát, ne? Nebo už to zašlo tak daleko, že zde budou i předpisy, na co se máme a nemáme vyptávat nováčků?

    Některým ta otázka může připadat ohraná, ale nováčci jsou stále noví a noví a natěšení do kolejí, takže si o tom rádi promluví! Proč jim nedat možnost? Jsou tu samozřejmě i výjimky, nováčci, které tato otázka štve… pokud nechtějí odpovědět, tak prostě neodpoví.

    Je tu ale i ten další problém, kdy nováček odpoví, že chce do jiné koleje, než ve které je tázající se. No dobře, ale ne každý je takový, že nováčka bude přemlouvat… někteří se zeptají čistě jen ze zvědavosti. Ale ano, takoví ti, co shánějí, každou novou duši pro kolej, mezi námi jsou a je to smutné. Ale pokud už je někdo předem rozhodnutý, do jaké by chtěl koleje, tak už ho nic nerozhodí. Pokud má někdo potřebu házet špínu na kolej, do jaké nováček chce – pevně rozhodnutý nováček se ovlivnit nenechá. Ale takových je tu málo, bohužel.

    1. Re: – Však já ani nečekám, že to někdo celoškolně zakáže, pouze jsem vyjádřila svůj názor, že mi to přijde děsně trapné, k tomu ovlivňování dochází velmi často, a že to i některým nováčkům už leze na nervy…

  4. 🙂 – Jak jsem odpovídal tehdy já a není to jedno?
    Každá kolej dobrá. Ovšem nic není špatnéhona dobrém přesvědčování, že ta danná kolej je právě ta nej 🙂

  5. Rovnaký prístup ku všetkým. – Čo sa týka podozrievania či ten či onen nováčik je taký alebo onaký bývalý študent, platí to, čo som písala pri téme „prebehlíkov“.

    Nesúhlasím s mazaním sa a prihlasovaním pod iným menom, a keď už, tak nech sa aj takýto „nováčik“ správa ako nováčik. Ale rovnako nesúhlasím s tým, aby sme sa k niekomu správali podľa toho aký máme vzťah k jeho (domnelej) predchádzajúcej identite.

    Ak je tu nový študent Jožko Mrkvička, tak sa k nemu budem správať rovnako ako ku všetkým novým študentom. A to aj napriek podozreniu že možno ho hrá ten istý mudla ako istého Ferka Machuľu. Všetky tieto skúmania a podozrievania odmietam.

    1. Re: Rovnaký prístup ku všetkým. – No, to já zase tedy neodmítám.
      V určitých případech si akorát tak řeknu „hm, chce se přebarvit, jak říkala na konci roku, fajn, je to trapné, nebudu se tím zabývat“.
      Ale v případech jiných jsem ráda, že se ke mně dostane, že ten a ten je ten a ten, abych věděla, že si mám dát pozor, jak se k němu chovat, protože dát jednu šanci je fajn, druhou ok, ale třetí a padesátou už dávat odmítám, stejně jako řada jiných lidí v hradě. Stejně tak nechápu, čemu se diví autorka článku – to máme být nadšení, že už je zase tu a těšit se na něj? Já se nedivím, pokud se ve VS strhla nějaká debata na tohle téma a že se panikařilo, že by snad mohl někam chtít. To, že na tento úkor teoreticky trpěl někdo jiný… Myslím, že teď už nikdo nemá pochyby a ví se, kdo je kdo.
      Něco jiného je, když se někdo rozhodne, že ta a ta kolej nevyhovuje a půjde to „zkusit“ jinam (hned, po čase,…) a něco jiného, když je to notorický přebíhač, který akorát tak dělá hromadu průšvihů, kam se hne, krade identity, hackuje stránku a tak podobně. V takovém případě je podle mě otázka zdravého rozumu vědět, za koho se maskuje tentokrát. A ano, může to být nepříjemné a ode mě hnusné, ale jsou věci, ve kterých člověk jiný být nemůže. Tolerance a ochota odsud posud.

      1. Re: Re: Rovnaký prístup ku všetkým. – Asi som to nedopovedala do konca.
        Myslím, že ak je niekto notorický „škodič“, potom by to chcelo nejaké systémové riešenie. Prečo by sme sa mali baviť, že „my ho v koleji nechceme“, iná kolej ho už dostať môže? V prípade, že ide o osobu „nežiaducu“, nemala by byť podľa mňa vôbec pustená do školy.

        Práve som sa vrátila z dovolenky, takže neviem o akých reakciách sa konkrétne v článku hovorí. Ale myslím, že jedna vec je brániť sa a nedôverovať tomu, kto ma už viackrát podrazil a iná podozrievať niekoho a slovne ho napádať.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *