Máme nováčky chápat či trestat?

| Vydáno:


Dva odlišné pohledy na to, co dělá nováčka nováčkem – neznalost hradního prostředí.

Ráda bych se v tomto článku zabývala béžovým nováčkem. Nevím, jestli je to jen můj pocit, ale dle mého názoru to zde nemá zrovna nejlehčí. I když si za to zčásti může sám. Měl by si přečíst Školní řád. Však je to tam i při samotné registraci. Dejme tomu, že si ho nepřečetl, což předpokládám u dobrých 95% nováčků. Vejde do VS a pozdraví fialového. Ale profesorovi nezavyká. Ptám se, proč někteří starší studenti hned na nováčka vyjedou a zle řeknou:
„Profesorům vykej!“
Proč to nejde říci mile? Vždyť se akorát leknou a nebude se jim zde už líbit. Najdou se i tací, kterým opravdu vadí, že se nováčci ptají, kde co je. 
Měli bychom si vzpomenout na dobu, kdy jsme béžoví byli my sami. Já osobně jsem si spíše radši pomohla sama a ráda jsem bloumala po hradě, ale jsou i jiné typy lidí. Kdyby byl každý stejný, byla by to nuda. Prostě se snaží s námi zavést hovor, tak se zeptají. A nebo jsou prostě nedočkaví. 
Přeji nováčkům, ať se dostanou tam, kam chtějí, ať tu najdou mnoho přátel a ať mají ochotného patrona, který je neodstrčí jen proto, že má dnes špatný den. Však my ty nováčky přece potřebujeme, ne? 🙂

Briseis Kouzelná

Každý rok je to s příchodem nováčků stejné – plno z nich neví, kde se co nachází, někteří bloudí v Příčné ulici a hledají školní uniformu, jiní se místo minut bloudění zeptají ostatních. Tohle beru, vše OK, pokud neví, kde se na Příčné ulici nacházejí nějaké předměty. Horší je, že nevědomost nováčků je až k zabíjení. Když se zeptají, kde mohou vydělávat peníze, začnou bez nějakých zábran tykat profesorovi, nadávat, křičet ve Velké síni. Začnou se ptát kolik stojí výuka, či se začnou bavit o výsledcích soutěže, která ještě nebyla ukončena, a pak se diví, proč je někdo vykopl (a jak můžou oni vykopávat) nebo co je to trest a proč jim přišel. 
To, že při registraci sem zaškrkli s plným vědomí tlačítko „Přečetl/a jsem si školní řád“ (to tlačítko berou asi jen jakousi povinnost zaškrtnout), jim vůbec nebrání se zeptat na otázku, kterou tam mají tak krásně vysvětlenou.
Nevím jak je donutit, aby si ten školní řád přečetli a pak neotravovali ostatní s těmi dotazy. Navíc tu mají onu „síň nováčků“, kde i přesto, že to nepochopí ve školním řádě, nebo se to týká věcí, které se v něm nenachází, tak se mohou zeptat. Otázka je tam odpovězena poměrně brzo, protože se zde většinou nějaký prefekt či primus nachází. 
Já bych jim za nepřečtení školního řádu udělila takovej trest, že by se s jeho vypracováním dřeli nejmíň do Vánoc! Aby si to příště přečetli, než položí hloupou otázku.

Kate Resea

Komentáře

  1. – Upřímně? Taky bych asi byla líná číst si tři stránky nudných blábolů. Kdyby ten školní řád byl kratší nebo existovala jeho zkrácená verze, myslím, že by svou délkou neodrazoval tolik lidí. Jako když je mi 12 nebo méně a jsem celá natěšená až se KONEČNĚ podívám do té školy, která je tak strašně nedostupná, že má registraci třikrát za rok na chvilku a ještě se po mě chce esej a není jisté, že mě vezmou s tím, co vytvořím … Tak si říkám, nechceme toho po těch nováčcích trochu moc? Nebyli jsme sami zmatení a bezradní? A to nejde nováčkovi slušně říct, aby se nebavil o výsledcích soutěže, která ještě neskončila? Ne každý ví, že se to nemá dělat. Vykopávat se má za závažné prohřešky, ne osobu, která něco zkoní, protože to prostě neví. Pokud něco takového uvidím, vykopnu dotyčného kopala sama a ještě se může těšit na trest. Ale zpět k tomu řádu: Pokud fakt chcete, aby nováčci četli školní řád před vstupem do hradu, navrhuji udělat verzi o těch nejdůležitějších bodech a ty hodit přímo do přijímacího formuláře. A klidně odklikávat po jednom, že to četl. I když upřímně řečeno nevím, kolik nováčků by se dohrabalo až ke konci registrace.

  2. – No, ono by stačilo, kdyby si přečetli FAQ a Nápovědu… Sice je to v některých bodech poněkud neaktuální, ale základy se tam dozví.
    Každopádně by to podle mě mělo být tak, že ŠŘ budou brát jako prvotní zdroj informací. Nechápu, proč mi profesor ještě neohodnotil soutěž? Tak si otevřu řád, zadám funkci „hledat“ a vyhledám to, co potřebuju. Pokud potřebuju vědět něco určitějšího, co v Řádu není, tak mám Síň nováčků. Pokud mě tam prefekti a primusové ignorují anebo to potřebuji vědět urgentně (jakože spousta věcí počká), tak pak se můžu ptát ve VS. A ne naprosto opačný postup.
    Stejně tak – návod na používání fazolek se přímo píše u nich. Docela přesný. Ano, chápu, že někdo zapomene na tečku, ale to všichni ochotně poradí. To jsme dospěli do stádia, kdy nováčkům něco přibyde do majetku a oni se ani nepodívají, co to je?
    A není tu zase tolik těch dvanáctiletých, řadě nováčků je víc a ať jsou natěšení sebevíc, tak se přeci někteří těšili i x měsíců (kdy si třeba mohli číst řád, já ho kdysi takhle „z nudy“ při čekání četla, žjo)… Nemluvě o tom, že ho přeci nemusí přečíst celý naráz… Famfrpál a výuku zatím nepotřebují, pokud tedy nepotřebují „urgentně“ vědět, kdy to začne (přitom u výuky je docela jasné, že o prázdninách asi nebude) a takových bodů se tam pár najde. Ale pokud něco vědět chtějí, tak co jim brání si to přečíst?
    A zjednodušit… To máme udělat Řád ve formě komiksu? Pak by si ho třeba všimli? Podle mě je docela srozumitelný. Zase v něm prostě musí být dané všechny relevantní informace, kdyby došlo k „hádce“. Nebo je potřeba kvůli nováčkům udělat spešl edici jako pro trolly? Já si nemyslím, že by byli tak hloupí, aby to potřebovali… U některých je to podle mě spíš tak, že převažuje lenost a ne hloupost.
    Což je to, oč tu jde. Oč je pohodlnější přijít do vsky, zeptat se „do placu“ a naštvat se, když nikdo neodpoví, protože je už dvacátý, co se ptá namísto toho, aby se podíval do zdroje informací bez pomoci ostatních…

    Můžeme zaktuálnit Nápovědu a FAQ, dopsat tam další – nové – nejčastěji kladené otázky a dát tuhle sekci jako podmínku vstupu na školu… Školní řád je školním řádem od toho, aby obsahoval de facto všechno (o případných nesrovnalostech teď debatovat nebudu), aby i ve chvíli, kdy vznikne nějaká sporná „situace“, nabídl řešení, aby ukazoval platící pravidla, která by měla platit pro všechny. Rozhodně si nemyslím, že by mu prospěla obrázková verze se šipičkami jako pro hlupáky. Tím bychom ty nováčky akorát tak degradovali…

    1. Re: – Myslím, že právě FAQ a Nápověda dokáží odradit od četby Školního řádu. Jsou to relativně krátké texty, ovšem po jejich přečtení člověk zjistí, že se jimi řídit nemůže. Odpovědi na soutěže se totiž neposílají na mail, přestože to FAQ tvrdí, brigádu nemohu dělat v FF, nýbrž v SS, sovu bych podle návodu ve FAQ neposlal. Nápověda mi také něco sdělí o FF nebo mě třeba informuje, že abych mohl bojovat v soubojovém klubu, potřebuji hůlku, což je pro nováčka neocenitelná informace. Kdo by po takové zkušenosti ještě četl dlouhý Školní řád?

      1. Re: Re: – No, však o neaktuálnosti toho onoho se tam zmiňuju hned dvakrát… Aspoň doufám, že už z toho horka nemám mžitky. Prostě zaktuálnit a doplnit. A dát jako podmínku. Každopádně pokud si někdo FAQ přečetl, tak ví, že má vykat, žjo a podobný věci. A ano, jsou tam absolutní nesrovnalosti a ano, chce to přepsat. Ale základ je funkční.

        1. Re: Re: Re: – Taky se v SR momentálně řeší aktuálnost a bude se to předělávat. Ne všechno může být hned, ale jaksi se šikne vypsat takové „Desatero pro nováčky“, kde jsou základní přestupky, kterých se nejčastěji dopouštějí.

          1. Re: Re: Re: Re: – Podle mě by nezabralo zase tolik času to FAQ přepsat, kdyby se do toho někdo pustil. Den, dva? Víc než týden rozhodně ne.
            A pro příště do hradu nepustit nikoho, kdo si to viditelně nepřečte. Pro tentokrát už to nějak „přežít“ a odkazovat je na to.

  3. – Já si myslím, že nic špatného na tom, že se nováčci ve VS na něco zeptají, není. Pokud to někomu vadí, at se raději nevyjadřuje a neodpovídá, však on se někdo ochotný najde, kdo neznalému nováčkovi pomůže.
    Tady ale musím brát i v potaz, že nováček si třeba nepřečetl Nápovědu, FAQ ani Školní řád. Bylo aby tedy dobré jej na něj odkázat, proč se zbytečně rozčilovat a řvát na nováčka? Lekne se a uteče a částečně za to můžou ti lidé, co už si nepamatují, že kdysi byli také nováčky. Taky se kdysi ptali… a pokud ne, tak si hned přečetli nějakou z pomocných sekcí, ale žádný nováček není neomylný, tykání profesorům je dost častá věc a pokud tohle nováček provede, tak ho prostě upozorním a nebudu na něj hned řvát, ne? Třeba se ještě nestihl zorientovat.

    Jiná věc je ale, pokud nováček tyká profesorům, spamuje či jinak porušuje ŠR už i po několika upozorněních, pak je už třeba zakročit razantnějším postupem, kopnout do jezera a ne se ho zastávat. Jsou tu mezi námi takoví, co na truc po upozornění zlobí dál. Nicméně, pokud není nablízku nikdo, kdo by mohl zakročit, stačí poslat dotyčnému nováčkovi sovu, aby pro příště věděl…

  4. – Chápu, že mnoho nováčků se těší, až spatří hrad a školní řád si nepřečtou, ale školní řád si mohou přečíst i dodatečně. Dá se to přečíst a je to lepší než se pořád vyptávat ve VS.

  5. Pár spomienok atd.. – Kedysi pri otvorení prvej registrácie (alebo druhej? Na Vianoce 2005) sme boli na nováčikov všetci nažhavení, tešili sme sa na nich a s radosťou im odpovedali na všetky zvedavé otázky.
    V druhej registrácii už povážlivo pribudli hlúpe otázky na jednoduché veci, ktoré si nováčikovia môžu ľahko nájsť. Preto som si pre nich pripravila univerzálnu odpoveď. Niečo na spôsob – „hľadajte v ŠŘ, určite tam odpoveď nájdete“.

    No a potom prišla ďalšia registrácia a už mi náto „nahratá“ odpoveď začala pripadať trapná. Musíme rozlišovať podľa situácie, miery otravnosti jednotlivca a samozrejme tiež podľa miery vlastnej otrávenosti 😉
    Je to subjektívne a nikomu neberiem právo otrávene nováčika niekam zahnať, pokiaľ už má všetkého toho ruchu po krk. Ale aj to zahnanie by malo byť aspoň trochu priateľské. Nech úbohý nováčik nezíska pocit, že ho tu vlastne nechceme. Lebo to nie je pravda, nová krv je vítaná – na tom sa myslím zhodneme. 🙂

    Takže ešte raz, aby som to trochu zhrnula. Navrhujem nováčikov viesť k samostatnosti, ale pozor aby sme ich zbytočne neurážali alebo neznechutili.
    Priateľský prístup, ale lepšie ako ich zaviesť všade za ručičku je ukázať im cestu ako sa môžu sami zorientovať.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *