UNC 2018 – reportáž ze slavnosti

| Vydáno:
Pátý ročník slavnostního Udílení novinářských cen je za námi. Slavnost, jež se koná tradičně v souvislosti se dnem kouzelnického tisku, přinesla i letos mnoho krásných okamžiků, zasloužených vítězství a především večer, který je od začátku až do konce věnován novinařině a novinářům našeho hradu.

Letošní udílení začínalo v pátek 8. června v půl osmé, kdy se síní rozlehl tajemný hlas. Ten na pódiu přivítal Edmunda Heusingera, který se moderátorského úkolu zhostil už potřetí v řadě. Po úvodním slovu se dostal k prvnímu bodu programu, který otevíraly proslovy jednotlivých šéfredaktorů.

Jako první na pódiu vystoupila šéfredaktorka Denního věštce Niane z Libelusie, která pro svou redakci nešetřila pochvalami za to, jakým způsobem funguje a kolik kvalitní práce odvádí. Navíc se rozhodla tři slečny potěšit odměnou, která se uděluje jen jednou v životě každého redaktora. Speciální předmět, Čapku z výtisku Denního věštce, předávala redakční skřítka Světluška. Za své působení si ji zasloužily Amanda Wright, Arietty Liella Minette a Mia Whitebear.

Jako další měla vystoupit nebelvírská šéfredaktorka Marina Liquett Charette, za ni se však tohoto úkolu z důvodu její nepřítomnosti zhostil Nebelbrach Mechacha. Ten v prvé řadě vyzdvihl existenci samotných kolejních časopisů a důležitost večera, načež přešel k samotné Lví tlapě. Kromě pochvalných slov směřovaných na celou redakci, četnost vydání a aktivitu lidí si zmínění zasloužily i redaktorky Emma Ellie Lewis a Calla Torová.

Na pódium následně přiběhla Amanda Wright, která se ujala řeči za časopis Žlutý Trimeles, který stále nemá šéfredaktora. Ta na tento fakt ve svém projevu také upozornila, ovšem jedním dechem dodala, že je hodné ocenit, že i přesto mrzimorský časopis stále funguje. Velké poděkování si pak zasloužila kolejní ředitelka Oresta McCollin Vianueva a Nicholas McElen.

Následovala první kulturní vložka večera. Po zacinkání se objevila báseň od Edmunda Heusingera, která byla sepsána v rámci série soutěží, které byly věnovány celému udílení.

Po ní přišlo na řadu první vyhlašování. Toho se ujal šéfredaktor Hadího krále Hayden Folivora. V kategorii Projekt roku soutěžilo celkem 11 různých návrhů, na umístění však mělo šanci jen pár z nich. Odborná porota složená ze všech šéfredaktorů a tří externistů rozhodla, že na třetím místě se s jedním hlasem shodně umístily Čarostorky za Hadí král společně s Žánrovým drabblováním za Sub Salix. Po dvou hlasech si druhé místo vysoutěžily také dva projekty, nejprve Advent pod Vrbou za Sub Salix a také Zimní zápolení Denního věštce. Vítězem této kategorie se za Denní věštec se třemi hlasy stal Sedmiboj, respektive série článků zveřejňovaná v době konání této soutěže.

Následovala druhá kulturní vložka, tentokrát báseň od nebelvírské primusky Tessy de Maristelly, která sklidila zasloužený potlesk. Ten si odneslo také vyhlášení kategorie Článek roku. Na pódium znovu vystoupila šéfredaktorka Niane z Libelusie, která prozradila publiku, že na třetím místě se s 15 hlasy umístil článek Obálka HP jako umělecké dílo od Edmunda Heusingera, který byl otištěn v Corvinovi Declaratio. Druhé místo si vysoutěžil s 19 hlasy Zpytlehněv Zďáblíkov s článkem Jak se z háďat stávají hadi, na to první dosáhla za Hadího krále s článkem Z myslánky zmijozelské dušice Marguerita Laux s hlasy dvaceti.

Kulturní vložky pokračovaly, tentokrát od stříbrného místa v již vyhlášené kategorii, Zpytlehněva Zďáblíkova. Pak už byl čas na vyhlášení Novinářského debutu roku, kterého se zhostila zástupknyně šéfredaktorky Denního věštce a primuska Narcisse Cinerea. Ze 7 nominací se  hned čtyři jména dostala na stupně vítězů. Odborná porota rozhodla, že s jedním hlasem se na třetím místě umístily Una Vinona Flare za Lví tlapou a Aimée Leavittová za Corvina Declaratio. Druhé místo se dvěma hlasy si odnesla Amanda Wright za Denní věštec, to první také připadlo věštci. Debutem za rok 2018 se stala s velkými ovacemi a celkem pěti hlasy Mia Whitebear.

Potěšila další kulturní vložka od Indris Elwinor, načež se na pódiu objevila Nerys Heliabel Ghostfieldová, která tlumočila výsledky série soutěží šéfredaktorky Sub Salix, Helenie Kukkové. Do pěti kol pořádaných třemi fialovými se zapojilo rovných 60 obyvatel hradu, z toho 9 splnilo všechna kola. Daisy Flores, Freya Jane Andersson, Indris Elwinor, Inees Rut Gowstring, Isabell Tenebris, Jacob Griffin Lee, Lee Baker, Leila Dusk a Tali Hale si tak navíc odnesli husí brk za svou vytrvalost.

Vedle moderátora se chvíli nato objevila šéfredaktorka Corvina Declaratio Mia Whitebear, která se bez zdržování pustila do vyhlašování kategorie Redaktor roku. Stejně jako v případě debutu se objevilo rovných 7 nominací, na medailových pozicích však stanuli jen tři redaktoři. Čtenáři jedenácti hlasy rozhodli, že Nebelbrach Mechacha za Lví tlapou obsadil místo třetí. O jeden hlas více, tedy 12, získala dušice Marguerita Laux za Hadího krále. První místo však s obrovským náskokem a celkem 47 hlasy vybojovala věštecká Narcisse Cinerea, která titul obhájila z loňského roku a jako první v historii vyhrála tuto kategorii podruhé.

Recitována byla poslední kulturní vložka večera od Inees Rut Gowstring. Další kategorie byla určena pouze časopisu Sub Salix, Umělecký počin roku, jehož výsledky si na starost vzala inspektorka výuky Cerridwen Lowra Antares. Mezi těmi nejlepšími se na třetím místě umístila Magnolia Rafaela Calder se svými 10 žánrovými drabbles. Druhé místo patří Sharlindře de Vries a jejímu Porcelánovému slůněti. To první si mezi sebou rozdělily Belatris Nithelas Malrinová s dílem Setkání a Mia Whitebear s počinem Za hranicemi.

Na pódiu se znovu objevila Amanda Wright, která si na starost vzala vyhlášení kategorie Neviditelná tvář časopisu. Ta na první dobrou vyhrkla, že třetí místo tentokrát nepatří nikomu, to druhé si však mezi sebou rozdělily hned tři tváře. Po jednom hlasu si připsali Alf Wolfmoon z Denního věštce, Lilien Emity Meissed z Corvina Declaratio a Nerys Heliabel Ghostfieldová za Sub Salix. První místo s hlasy šesti pak získala Narcisse Cinerea za časopis Denní věštec.

Před vyhlášením nové kategorie se ještě usmálo štěstí na Alex Teerovou, která si se spoustou úsměvů odnesla galeon za účast v hlasování. Z 86 přišlých hlasů bylo vylosováno číslo 5, které jí patřilo. Šťastný galeon vyhlašovala vítězka uměleckého počinu, Belatris Nithelas Malrinová.

Brk sympatie, nová kategorie, se těšila nejspíše největší pozornosti celého večera. Jejího vyhlášení se opět ujala Niane z Libelusie, která všem, kteří časopisy vůbec nečtou, sdělila, že nominováno bylo celkem 8 novinářských jmen z celého hradu. Třetí místo si za své působení zasloužil s 9 hlasy šéfredaktor Hayden Folivora,  o jeden hlas více pak získala sama Niane z Libelusie, jejíž jméno se i přes veškeré snahy neztratilo ve vesmírném nekonečnu. Prvnímu místo bylo uděleno hlasů 19. Historicky první Brk sympatie si odnesla Narcisse Cinerea, která tím zpečetila třetí výhru večera.

Před vyhlášením Časopisu roku proběhly myslí šéfredaktorky Denního věštce obavy, aby nevyhrála její zástupkyně i tuto kategorii, k tomu však naštěstí nedošlo. Po pochvale každého ze školních časopisů, z nichž by si titul zasloužil každý, však došlo k odtajnění čtenářských hlasů. 14 hlasů bylo uděleno čítárně, Sub Salix si tak odnesl třetí místo. Mezi druhým a prvním místem byl neuvěřitelný rozdíl pouhých tří hlasů. Na druhém místě se nakonec po velké přetahované s 31 hlasy umístil Hadí král, první místo i tento rok obhájila redakce Denního věštce, získala celkem 34 hlasů.

Tím bylo vyhlášeno všechno, co vyhlášeno být mohlo. Závěrečných proslovů se ujali ještě šéfredaktorka Denního věštce a moderátor celého večera, kteří děkovali všem přítomným, vyzdvihovali hradní novinařinu a připojovali svá přání pro nadcházející rok.

Než se však pustíme do dalšího období hradní novinařiny, hodí se menší děkovné okénko. Obrovské poděkování patří Niane z Libelusie, která se odvážně pustila do organizace pátého ročníku UNC, stejně tak všem, kteří se podíleli na zdárném průběhu večera, vyhlašovali jednotlivé kategorie či rovnou moderovali. Poděkování patří také vedení školy, které UNC rok co rok podporuje. Nemenší díky bych však ráda vyjádřila všem, kteří se podílí na tvorbě hradní novinařiny, ať už větším či menším dílem. Bez nikoho z vás by se hradní plátky dnes nenacházely tam, kde jsou.

Pro Denní věštec
Narcisse Cinerea


Poznámka autorky: Ale… je tady ještě jedna věc, kterou jsem slíbila. Tentokrát sama za sebe, ne s redaktorským odstupem. Během udílení jsem se nezmohla na slovo k žádnému výsledku, který se mě týkal. Cením si každé kategorie, v níž mi někdo věnoval svůj hlas. Chci vám upřímně poděkovat za to, že jsem se pro mnoho z vás stala kandidátkou v hlasování. Není to samozřejmost a na hradě je spousta talentovaných tváří, takových, které by si to zasloužily úplně stejně, ne-li více. Děkuji každému z vás, že považujete mé působení v novinách za přínosné a hodné ocenění.

Published by

Narcisse Cinerea

Redaktorka, pro kterou je psaní jedním z nejmilejších koníčků. Cení si dobrého čtiva, lidskosti, kvality před kvantitou a schopnosti myslet. Nejraději se věnuje všemu, co ji nějakým způsobem naplňuje, rozvíjí a v čem nalézá smysl.

Komentáře

  1. Gratulace všem nominovaným i umístěným, krásná práce, Nianko!
    A slečno Narci, díky za parádní článek 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *