Měří ŠŘ všem stejným metrem?

| Vydáno:


Úryvky ze dvou různě pojatých pojednání o problematice Školního řádu, v nichž figuruje polemika s výše zmíněnou otázkou.


Tedy, já ho považuju za nutnost a osobně nechápu lidi, kteří mají ten názor, že‚ je to moc zbytečného textu, který se mi tedy fakt nechce číst. Jako, pardon, ale co je základem veškeré té existence na hradu? Já bych řekla, že čtení. A když je někdo líný přečíst si informace, které mu umožní na hradě fungovat, pak je tedy někde chyba.
Kromě toho nerozumím těm, kteří jsou celí nadšení už jen z toho, že stepují v návštěvce a na hrad se tááák stráááášně těší, že by asi umřeli, kdyby jim nepřišla přijímací sova, a pak přijdou na hrad a vesele začnou pokřikovat ve VS, vyptávat se, jak si můžou vydělat nebo jak se odesílá soutěž… vždyť tohle všecko v tom řádu je. A kdyby se těšili tak moc, jak říkají, klikali by na všechno, co by jim přišlo do ruky a Školní řád by pak jistě četli také. Alespoň mi to přijde logické.
Jen bych ještě dodala, mně nevadí odpovídat na dotazy nováčků a dokonce i chápu, že nelze zapamatovat si všecko po jednom přečtení, jen mám pocit, že nějaké základy člověku v hlavě zůstanou.
Jsou lidi, kteří si všechno radši najdou sami. Ať už je to z toho důvodu, že jim přijde trapné se někoho ptát, když si informace jistě budou moct zjistit i sami, nebo že si prostě rádi razí cestu na vlastní pěst, nebo se prostě jen stydí. Ti si pak školní řád jistě přečtou nebo si v něm alespoň vyhledají to, co zrovna potřebují. A jistě, pak jsou tu ti, co se prostě ptají. Proč taky ne, je to jednodušší, člověk má odpověď hned a nemusí ji hledat. A ne všecko se dá v řádu najít. Myslím ale, že by bylo fajn, kdyby se všichni naučili kliknout nejdřív ze všeho na řád, zmáčknout „ctrl + f“ a vyhledat si pojem, o kterém chtějí něco zjistit. Ne vždycky totiž člověk narazí na lidi, kteří jsou ochotni posté odpovídat na totéž a pak může být tazatel jen zklamaný a rozlítostněný tím, jak jsou na něj lidi zlí. A dá se tomu předejít pomocí stisknutí dvou kláves.
Ať si říká kdokoli cokoli, ať si tvrdí, že číst řád je zbytečné – není. I když jsme pořád „hra“ a máme se bavit, i hry musí mít svá pravidla, podle kterých se postupuje. Jinak by nemohly fungovat. A Školní řád je právě těmi našimi pravidly, která by se měla víceméně respektovat. Je důležité vědět, kde jsou hranice a jak se chovat, abych je nepřešlápla a hru nezkazila nejen sobě, ale hlavně také ostatním.
Na druhou stranu si nemyslím, že by se řád nějak nedodržoval, alespoň co se studentů týká. To, že někdo tykne profesorovi, párkrát si zaspamuje nebo se proběhne po hradě nahý, to se prostě stane. Ostatní ho rychle umravní a hlavně, svět to nezboří. Když někdo překopíruje vypracování soutěže z internetu, už je to horší, ale i v tomhle případě prostě přijde trest a dotyčný se poučí, že se to nedělá… a tohle se tak neděje nijak často, protože se odvážím říct, že na Hogu se shromažďují hlavně ti, kteří prostě chtějí tvořit, takže žádnou krásu v kopírování z internetu nevidí.
Jediný problém vidím v tom, že ne vždy platí řád na všecky stejně. A ano, můžeme se ohánět tím, že je to pořád jen hra a my se musíme bavit, tedy se na pravidlech nemusí trvat úplně striktně a že se něco někomu odpustí – no bože. Tak to je podle mě ten jediný větší problém, který s řádem máme. Protože jak už jsem řekla – každá hra má svoje pravidla a aby fungovala ke spokojenosti všech, měla by se tato pravidla dodržovat a měli by je dodržovat všichni bez rozdílu.

Janel Weil


Podle mě – krom jiného – chybí v ŠŘ pevně zakotvené specifikování, za co vše je možné jak potrestat. Myslím tím hlavně vyloučení. Chybí informace o tom, že závažných bugů na stránce se nesmí zneužívat, že v případě hackování stránky může nastat výrazný trest – a rozhodně nemusí být jenom školní, obzvláště v případě toho, že by se prohřešek opakoval – a tak podobně.
Ze své vlastní zkušenosti navíc vím, že pokud se někomu za přestupky opakovaně nic nestane, ostatní si následně s podobnými věcmi nebudou lámat hlavu. Támhletomu to prošlo – tak mně to projde taky. Někdo si to řekne hned, někdo až poté, co něco takhle prošlo už dvaceti lidem, všeobecně se to ví, ale je to hezky zameteno.
Samozřejmě – měla bych si zamést před vlastním prahem. Nikdo neříká, že jsem zcela „čistá“ či bez viny, za dobu působení na Hog jsem taky měla pár záseků, na které opravdu nemůžu být hrdá. Když říkám to, co říkám, myslím tím nejen lidi okolo, ale i sebe.
Zaobírat se stále tím, co komu v minulosti prošlo či ne, nejde. To bychom dopadli vesměs bledě. Obzvláště když je to už tak dávno, že se člověk až podiví, že to někdo ještě může chtít „oplácet“. Všichni jsme lidi a všichni dospíváme a někdy nám bylo patnáct nebo třeba i sedmnáct a udělali jsme nějakou hloupost.
Ale myslím, že co se týče budoucnosti, už by žádné procházení něčeho být nemělo. Jelikož to akorát tak následně ničí tu atmosféru, kterou tím, že by to prasklo zničit nechceme. Když se něco ututlá, znamená to, že to nikdo neví? Ne, obzvláště tady na Hog ne. Naopak, bude to vědět dost lidí – a budou také vědět, že se s tím nic neudělalo. A ano, jsou tu tací, co pak udělají deset jiných prohřešků a budou se pořád ohánět tím jedním, který přeci prošel… Tak proč by neprošly ty další, že?
Nemá smysl nikomu ubližovat – ale na druhou stranu při nějakém průšvihu či nějakém výrazném prohřešku proti školnímu řádu by měl následovat nějaký trest, aby bylo vidět, že když se něco stane, tak se s tím něco dělá – a udělat to transparentně. Nikoho zbytečně neponižovat, neshazovat, mít pochopení pro chyby, ale nezavírat kostlivce do skříně a nepředstírat, že se nic nestalo.
A v případě toho, že se někdo nepoučí a neustále výrazně porušuje pravidla, se k němu tak také chovat. Chybu můžeme udělat každý. Ale dělat je opakovaně a naschvál bez toho, abychom byť jenom ukázali, že máme k pravidlům nějakou úctu, to už si toleranci nezaslouží.
Když uvidíme, že v případě závažného porušení ŠŘ jsou udělovány tresty, dáme si pozor, abychom se tomu vyhnuli. Všichni – krom těch nenapravitelných. Když ne, budou tu tací, co se budou registrovat i po dvacáté a budou se snažit do Hog nějakým způsobem „vhacknout“ či pravidla soustavně porušovat. Pokud tak budou činit i za průhledných a opravdu „trestajících“ podmínek, tak by pro ně pak mělo být trestem to, že už nikdy nebudou vpuštěni do bran hradu – a pokud by přeci zpočátku okolí oklamali, vyloučit ihned poté, co bude důkaz, že jde o ně.

Cerridwen Lowra Antares

Komentáře

  1. Přesně tak, Cerri, – mluvíš mi z duše. Je moc krásná Nástenka pre rodičov a vesměs pravdivá, ale když pak se někdo na Hog přihlásí a jeho rodiče uvidí chování některých lidí tady… ať už chráněnce vedení nebo neustále pod novými identitami se přihlašujícího podvodníka a zloděje… Je potřeba, aby se víc dbalo na chování lidí zde. Nástroje pro to mají už primusové a prefekti, ale hlavně profesoři. A samozřejmě vedení školy. Měli by jich využívat.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *