Po stopách kouzelných filmových míst

| Vydáno:
Pokud se vám dostal do rukou výtisk Hadího krále a měli jste možnost přečíst si některý článek z mé rubriky Ve stopách mudlů a jejich posedlosti naším kouzelnickým světem, zajisté již víte, že mudlové věnují mnoho úsilí a času pátrání a zmapování naší kouzelnické existence a historie. O jejich úspěšnosti při hledání správných historických faktů bychom mohli polemizovat, ale co jim zajisté odepřít nemůžeme, je úspěšnost těchto knih a filmů. Právě filmy jsou prostředkem, který mudlům zhmotňuje jejich vlastní představy a fantazii o světě magie a kouzel. Ačkoliv mnoho záběrů filmaři natáčeli v tzv. ateliérech, je obzvlášť v Anglii mnoho míst, které lze navštívit a ocitnout se na chvíli v daném filmu. Vydejte se na malou procházku se mnou a prohlídněte si těchto pár míst. Pojďte blíže ke mně a dotkněte se přenášedla.

Zoologická zahrada Londýn
Adresa:  Chester Rd 36, London

Záběr ve filmu: Harry Potter a Kámen mudrců. Vstup do pavilonů plazů, kde Harry Potter odstraní magií sklo terária a pustí na svobodu největšího hada, který zde byl. Poprvé zde použije hadí jazyk.

Proč jsem vybrala právě toto místo? Nejenže se díky němu přenesete alespoň na moment do tohoto kouzelného filmu, ale místní zoologická zahrada má 650 exemplářů a je součástí nádherného parku Regent’s park. Jen pozor, nezapomeňte si mudlovské peníze. Je třeba tu zaplatit vstupné. Více informací můžete nalézt zde.

Nádraží Kings Cross Londýn
Adresa: Euston Rd, Kings Cross, London N1 9AL

Záběr ve filmu: Toto místo je filmaři využíváno pro každý jednotlivý odjezd studentů do naší školy čar a kouzel v Bradavicích.

Toto nádraží si dodnes udrželo nádhernou a magickou atmosféru. Krásná architektura, mnoho obchůdků a kaváren a všude přítomný shon lidí, kteří hledají to správné nástupiště a pospíchají vstříc další jejich cestě. I mnoho mudlovských fanoušků příběhů o Harry Potterovi tu hledají právě místo mezi nástupišti 9 a 10. Bohužel hledají na špatném místě. Filmaři pro natočení tohoto místa využívali jiné části tohoto nádraží, a to prostor mezi nástupišti 4 a 5. Pokud se budete chtít jít podívat až k tomuto místu, budete si muset zakoupit jízdenku. Bez ní se přes mudlovské turnikety nedostanete. Pokud vám stačí jen nasát atmosféru, doporučuji se jít poté podívat o kousíček dál, kde uvidíte frontu tak padesáti lidí, kteří čekají na možnost vyfotit se s rekvizitou v podobě zavazadlového vozíku imitujícího kouzelný vstup na nástupiště. No ruku na srdce, mají ti mudlové trochu zkreslené představy. Komu se nechce čekat, může se jít hned vedle podívat do obchůdku, kde prodávají spoustu hraček, které se mají podobat naším kouzelnickým potřebám.

Millennium Bridge Londýn
Adresa: Thames Embankment, London SE1 9JE

Záběr ve filmu:  Harry Potter a Princ dvojí krve. Hned na začátku filmu tento most zničí několik smrtijedů, kteří prolétávají Londýnem a zanechávají za sebou zkázu.

Nikdo z mudlů si nedovede představit reálnou hrůzu, kterou smrtijedi v naší historii způsobili nejen jim, ale i mnohým kouzelníkům. Filmaři si ale pro tento záběr vybrali opravdu nádherný architektonický kousek v podobě Millennium Bridge. Tento most je spojnicí dvou krásných turistických míst. Na jedné straně můžete navštívit Shakespeare’s Globe a na straně druhé to nebudete mít daleko k St. Paul’s Cathedral. Toto místo tedy většině návštěvníkům Londýna nemůže uniknout.

Ulice Charing Cross Road
Adresa: Charing Cross Rd, London

Záběr ve filmu: Například ve filmu Harry Potter a Kámen mudrců. Vstup do Děravého kotle.

Toto místo jsem si nechala na závěr, protože tudy se bezpečně navrátíme do našeho kouzelnického světa, občerstvíme se a pomocí letaxové sítě na Příčné ulici se přesuneme zpět do naší školy. Všichni mudlové, kteří se intenzivně zabývají studiem našeho kouzelnického světa, vědí, že právě někde v této ulici jim stále uniká místo, které by jim odpovědělo na mnoho jejich otázek a domněnek. My ho však moc dobře vidíme. Tato ulice má svoji moderní část, která není turisticky nikterak zajímavá, ale projdete-li do části, kudy se dostanete do hostince, tak se můžete pokochat nádechem úchvatného staroanglického stylu. Mnoho knihkupectví a antikvariátů v této uličce jen podtrhává její kouzlo.

Anglie je plná těchto nádherných míst, které filmaři používali jako zdroj svých fantazií a přenášeli je tak na plátna kin a dostávali náš svět k mudlovským divákům. Já vám jich teď představila opravdu pouhý zlomek, ale věřím, že se mnou vyrazíte i příště. Například do Skotska, kde si užijeme dokonalý výlet k mostu, po kterém filmaři nechávali Bradavický expres se studenty ujíždět vstříc dalším školním zážitkům.

Pro Denní věštec
Inees Rut Gowstring

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *