Útržky školního řádu

| Vydáno:


…aneb řada návrhů, nápadů či zkrátka zamyšlení.

Vzhledem k tomu, že anketa byla pojata v souvislosti se vstupem nováčků do hradu a s jejich znalostí školního řádu (respektive s naší znalostí šk. řádu v době našeho vstupu do školy), neodpustím si tu jednu poznámku. Obecně je staršími studenty nováčkům vyčítána chabá znalost řádu a dalších základních informací, které lze nalézt někde v dostupných částech hradu – „Jak je možné, že někdo nastoupí na školu a nejprve si nenastuduje pravidla, která na ní platí?“, „Jak si mohou dovolit obtěžovat Velkou síň dotazem, ke kterému lze odpověď vyčíst jak ve školním řádu, tak ve FAQ, tak v Síni nováčků…“. Něco podobného jste jistě zaslechli všichni. Na druhou stranu, já jsem se již kolikrát stala svědkem i takového jevu, kdy byl nový student starým „mazákem“ odkázán na školní řád, případně ještě pokárán za to, že si ho nenastudoval dříve, než se zeptal, i v případě dotazu na problematiku, kterou školní řád nijak neupravuje. To mě potom vede k zamyšlení, zda vůbec tento starší student, tvářící se tak povýšeně a poučeně, ví, co školní řád obsahuje. Položme si ruku na srdce – jak často školní řád čteme? Kolik z nás se neustále vzdělává a „aktualizuje“ si ho ve své mysli a kolika z nás stačí vědomí, že jsme si ho prostě přečetli (snad!) ve chvíli, kdy jsme do školy nastoupili, a tím to pro nás zhaslo? U některých může být tento okamžik vzdálen celá staletí a ujišťuji vás, že od těch dob se školní řád již několikrát (a mnohdy i velice podstatně) změnil. Opravdu by mě prostě zajímalo, zda ti, kterým tyto „hloupé dotazy neznalých a líných nováčků“ vadí nejvíce, školní řád tak dobře znají, že je nebaví omílat ho pořád dokola, nebo zda se jedná o rozčilování a neochotu plynoucí spíše z faktu, že odpověď na nováčkovu otázku sami pořádně nevědí a tímto to pouze zakryjí. Osobně pevně doufám v první variantu, ale jak říkám, situace, které jsem tu za ty roky koutkem oka zahlédla, mluvily spíše pro druhou možnost. 
Tímto jsem tedy v podstatě chtěla říci asi tolik, že budeme-li nováčkům k přijímací eseji přikládat nějaký „test školního řádu“, kde by se prokázalo, že dotyční opravdu řád četli a že tedy vědí, jaká pravidla zde platí (jak bylo někdy v nějaké diskuzi dříve navrhováno), jsem rozhodně pro to udělit tento test jako povinný i současným obyvatelům hradu. Myslím, že bychom byli výsledky všichni docela zaskočeni a že bychom potom možná byli obecně tolerantnější k neznalosti a lenosti druhých… 

Betelgeuse Orionis

Pak by se daly udělat seance, kde by se školní řád četl, vypíchlo by se z něj to nejdůležitější (a možná by se někteří lidi naučili číst). Mnohé by to konečně poučilo.

Dle mého by se mělo sepsat tzv. Desatero správného chování, které by sloužilo jako základ všeho. Byla by to taková nová nápověda, ostatní by si mohli najít ve řádu, kde by to bylo podrobně rozepsáno. Ale věci typu „Vykej fialovým a projevuj jim úctu“, „Nespamuj“, „Neřvi ve VS“. Tak jako zkratkovitě, ale tak, aby to každý, s prominutím, ňouma pochopil.

Elizabeth Lextrová

Kdyby byl školní řád rozdělen a označen na takové základní informace, které musí pořád vědět a znát každý, a na doplňkové informace, které si stačí jen přečíst, mohlo by se začít vykopávat i za neznalost školního řádu a to pouze za základní informace. V některých případech by to bylo vlastně to samé co spam nebo opakování příspěvku, v jiných případech by se prostě přidaly jisté informace, na které když se zeptá nebo dá jinak najevo, že je nezná, tak by se vykoplo (samozřejmě na tu spodní hranici okolo dvou minut). Možná už je to extrém, ale jinak se to vážně nikdo nenaučí. 

Taková dodatečná drobnost, která mě napadla, je, že by se do školního řádu nějak přidal odkaz i na řád Příčné ulice, popřípadě se tam zkopíroval, jelikož mám zkušenosti s tím, že ne každý si tento řád četl a často potkávám i také, kteří vůbec neví, že tam nějaký je. Koneckonců, je to taky řád a bylo by celkem dobré mít všechny řády na jednom místě (když nepočítám řády spolků a podobné).

Katelyn Auster

Mě by spíš zajímalo, kdo a kdy školní řád mění, protože mi přijde, že se tam tu a tam objeví nepatrné dovětky, které nejsou nikde oznámeny, a není na ně upozorněno. A opravdu nemám tolik času, abych mohla každý měsíc projíždět školní řád a hledat, co se v něm změnilo. Myslím, že teď tam přibyly nově informace o Godrikově Dolu a o jeho obyvatelích. Nikde jsem na tuto novou část školního řádu ale nenašla upozornění, info o tom, že existuje. 

Mintaka Orionis

Komentáře

  1. změna řádu – No, možná by nebylo špatný, když se ve školním řádě něco změní, tak by se u odkazu na něj ukázal nějaký obrázek značící změnu. Jak třeba v archivu značí nové příspěvky, nebo u kolejky značí příspěvek na vývěsku. Potom by stačilo přidat ještě tento znak k danému bodu – i když by to asi bylo už hodně složitý 😀

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *