Vedlejší role v sérii Harry Potter: Sean Biggerstaff

| Vydáno:
Fanouškům Harryho Pottera jistě nemusím vyjmenovávat známá herecká jména, která ztvárnila slavné trio či profesora Snapea. Velkou část hlavních postav znají i ti méně věrní. Ale co vedlejší herecké role? Neskrývá se mezi nimi nadaný talent?
Jedním z nich je pro mě Sean Biggerstaff, představitel Olivera Wooda. Má svou základnu obdivovatelů, v naší zemi však ne příliš velkou…

Již v sedmi letech začal navštěvovat mládežnické divadlo ve Skotsku, kde se jeho herecký talent pomalu rozvíjel. Ve čtrnácti získal svou první profesionální roli ve hře Macbeth. A právě zde si ho všiml již slavný Alan Rickman, představitel profesora Severuse Snapea. Byl mladým Seanem tak ohromený, že ho obsadil do své režijní prvotiny Zimní host (The Winter Guest – 1997).

Ze slavného herce a mladého Biggerstaffa se stali přátelé, ale nejen to. Rickman byl pro Seana mentorem, jakého by si každý začínající herec přál. Mladíček ze Skotska přijal od Rickmana nejednu radu, jak se pohybovat v této branži.

Nedlouho poté, co si na přítelovu radu zajistil hereckého agenta z londýnské herecké agentury, se přihlásil na konkurz do snímků o Harrym Potterovi. Získal roli Olivera Wooda, fanatického kapitána famfrpálového týmu nebelvírské koleje. I přesto, že se původně hlásil do role mladého Toma Rojvola Raddlea, který se objevil v dílu Harry Potter a Tajemná komnata.

A právě díky tomuto obsazení se dostal do povědomí fanoušků z celého světa. Bohužel pro nás, jeho obdivovatelky, se neobjevil v díle Harry Potter a Vězeň z Azkabanu. V knize se postava mladíka toužícího po získání famfrpálového poháru pohybuje velmi často. A tak naše očekávání před premiérou 2004 byla opravdu veliká. Jaké pak bylo zklamání, když se scény z famfrpálu velmi pokrátily a po Oliveru Woodovi ani památky. Na základě petice za návrat do filmové série se Sean mihl ještě v posledním díle Harry Potter a Relikvie smrti část 2. Schválně jsem použila tento termín, neboť se Oliver Wood skutečně ve stopáži zjeví zhruba na dvě vteřiny.

Na své si pak fanoušci hnědovlasého vysokého mladíka mohli přijít po natočení krátkometrážního snímku Cashback (2004), kde ztvárnil hlavní roli Bena Willise. Film získal mnoho ocenění a dokonce byl nominován na Oscara v kategorii krátkometrážní snímek.

I proto se autor Cashbacku rozhodl natočit jeho delší verzi (2006). Talentovaného Seana si tak jeho přívrženci mohli užít ještě více filmových minut. O rok později se Biggerstaff objevuje ve filmu Consenting Adults jako Jeremy Wolfenden, za kterou dostává svou první hereckou cenu – ocenění britské filmové a televizní akademie ve Skotsku pro nejlepšího televizního herce za rok 2007.

Sean se objevuje také v jednotlivých epizodách seriálů Karel II. – Moc a vášeň, Slečna Marplová: Proč nepožádali Evanse?Garrowův zákon. Všechny tyto snímky lze po trošce pátrání sehnat a zhlédnout i v našich končinách. Za sebe doporučuji seriál Slečna Marplová, kde se Biggerstaff prakticky přetahuje o hlavní roli s jistou mladou dámou.

A tím se dostávám k tomu, jak těžké je být jeho fanouškem. Mnoho filmů, které skotský herec natočil, se na náš trh nikdy nedostaly. Často jsou to snímky festivalové nebo právě krátkometrážní. Některé lze najít online, ale spoustu z nich se oku českého fanouška vůbec nepoštěstilo zhlédnout. Navíc, je-li nějaký dohledatelný online, není k dispozici ani s anglickými titulky. A kdo tento jazyk ovládá napůl jako já, nebo vůbec, může jen odtušit, co se ve filmu odehrává. Navíc, jak jsem si stačila všimnout, má Sean krásný skotský přízvuk, který je pro angličtináře jako já velmi těžký. Jsou to například již zmíněný film Consenting Adults, X on a Map, In Extremis, The Voices, Enora či nejnovější Super November.

Jedním z nejnovějších snímků je také remake starého dobrého Whiskey Galore!, kde hraje Sean vojáka vracejícího se z druhé světové války, který se ve svém rodném maloměstě ve Skotsku řadí mezi členy domobrany. Hlavní zápletkou je pak ztroskotání lodě plné beden whiskey poblíž tohoto městečka. Biggerstaff je zde jako vždy excelentní ve svém hereckém projevu, a i když nemá k dispozici mnoho textu, vše doplňuje svým uměním nasadit ten správný věrohodný výraz.

A tak, pokud jste se nikdy nad tímto pětatřicetiletým talentovaným mladíkem nepozastavili, zkuste se podívat na některý z mnou zmíněných filmů. Možná změníte názor…

Pokud se pak stanete fanoušky Seana Biggerstaffa, pak věřte, že ani setkání s ním není nemožné. V současné době je hercem Skotského národního divadla a jako jeden z mnoha navštěvuje pravidelně všechny akce týkající se filmů o Harrym Potterovi nejen na území Velké Británie, ale i jinde v Evropě.

Pro Denní věštec
Helen Miltonová

Published by

Helen Miltonová

Mladičká redaktorka, která se nezalekne žádného tématu, se nejraději po hradě prohání s rychlobrkem v ruce. Velmi často ji zastihnete, jak něco sepisuje – články do Denního věštce nebo do Žlutého Trimela či domácí úkoly a soutěže. Ve volném čase se ráda vyskytuje na famfrpálovém hřišti, ale věnuje se také malování a vytváření pohyblivých obrázků.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *