Kam na nováčky

| Vydáno:

Každým rokem se celkem třikráte veřejně otevře hradní brána. Jejím záměrem je vpustit za hradby novou vlnu talentovaných (ne)kouzelníků. A následně výuka této nové generace coby budoucích mágů.

Co se s nimi stane dále je již všeobecně známo. Chvíli se jen tak potulují po hradě, než jsou odchycení a odvlečeni na rozřazovací slavnost, kde je náš legendární Moudrý klobouk spolehlivě rozpráší mezi jednotlivé koleje. (I přes smlouvání, výskání, prskání či odmlouvání, magické předměty jsou zcela nekompromisní.) Nicméně, tím se nováčci dostanou pod kontrolu a zodpovědnost za jejich chování je shozena na kolej, do které byli posláni.

Jako zařazení studenti jsou pak hnáni přes síta studia a filtry zkoušek jako NKÚ nebo dokonce OVCE. Zjednodušeně řečeno: „Vezmete Bradavice, hodíte tam nováčka a (při troše štěstí) vám vypadne hotový kouzelník…“

Ale kde se vůbec berou nováčci? O jejich způsobu života před vstupem do hradu nevíme prakticky vůbec nic.

Odkud sem přichází?

Přišli sami? Dobrovolně? Poslal je někdo?

Přitahuje je samotná tajemnost a magie hradu nebo je někdo pro Bradavice nahání a sbírá po všech čertech??

Jsou obnovitelným zdrojem nebo přijde čas, kdy docela vymizí? Jak vypadají a co dělají ve světě, kde mají mudlové drtivou převahu? Poznali bychom je? Můžou nám je mudlové vyfouknout a pomudlovštit k obrazu svému?

Máme dokonale vytuněný způsob převýchovy nováčků na kouzelníky aniž bychom měli sebemenší ponětí o jejich původu. Známe nováčky jen jako surovinu pro školu magie, jejímž produktem je kouzelnická populace…

Na místě je tedy otázka: Kdo nebo co je vlastně nováček? Jak se maskuje v mudlosvětě a jak ho lapit, když jej konečně rozpoznáme?

Napněme tedy všechny své síly od čtení ve hvězdách až po odborné studium mudlosvěta, abychom byli schopni zajistit hradu (příležitostně i Ferdinandovi) jeho oblíbenou pochoutku.

Komentáře

  1. ano ano – Souhlasím s tím, že pokud chceme něco/někoho po/využít, měli bychom ho nejdřív co nejlépe prozkoumat. Čas od času mne přepadaly černé myšlenky, jestli k nám na školu náhodou s postupujícími léty nepřicházejí nováčci s menším magickým nábojem a větším mudlovským. Ovšem v poslední generaci (aktuálně ještě stále nezařazené) jsem měla tu čest narazit na pár vysloveně kouzelnických „kousků“, takže by se tím mohlo vyvážit procento těch, kteří více tíhnou k mudlovské části svého já (což projevují např. ve Velké síni).

    +doufá, že právě ty její vyhlídnuté kouzelníčky nepozře ta zelená (baziliščí) potvora+

  2. tak.. – Tak ono „upadanie kouzlenické atmosféry“ súvisí nielen s tým, aké danosti naši noví nováčikovia mali pred vstupom do školy, ale asi ešte viac s tým, ako ich naučíme tú často ešte neodhalenú mágiu využívať. Takže je to hlavne na nás, aby sme aj novým študentom ukázali, že sme skutočne čarodejnícka škola a nejaké muklovské záležitosti nás zas až tak veľmi nezaujímajú.

    Alebo teda zaujímajú, ale skôr ako štúdium toho neznámeho a pre nás exotického. 🙂

    1. Re: tak.. – „je to hlavne na nás, aby sme aj novým študentom ukázali, že sme skutočne čarodejnícka škola a nejaké muklovské záležitosti nás zas až tak veľmi nezaujímajú“

      Naprosto souhlasím 🙂 Minimum mudlovského si s sebou nese snad každý z nás, ale mělo by zůstat minimem 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *