Okurková obrazárna podruhé

| Vydáno:


Trochu jiný pohled na obrazárnu má oproti včerejšímu článku slečna Cerridwen Lowra Antares, jejíž práci si můžete přečíst níže.

Obrazárna – místo, kde se můžeme podívat, jak kdo vypadá, zavzpomínat na sraz anebo se jen tak mrknout, jak to asi tak chodí, když se potká pár kouzelníků… Já osobně tuhle místnost zrovna nemiluji, na druhou stranu tam jednou za čas kouknu, abych zjistila, jestli se neobjevilo něco nového, co bych třeba chtěla vidět. Upřímně přiznám, že obrázky od lidí tam nezkoumám vůbec a fotky opravdu jenom když zaujmou. Ale je fakt, že jsem díky obrazárně zažila několik pěkných hodin, kdy jsme se s různými lidmi srdečně bavili. To je asi tak vše.

To, že není zrovna přehledná, to je fakt. S klidným srdcem jsem to zatrhnout nemohla, jelikož po těch letech se v ní už tak nějak vyznám, ale někdo, kdo tam sotva klikne, může být zmaten. Kde je co? A kde hledat tamto? A co tam vůbec hledat?
A proč tam vůbec co hledat? Nestačila by všudypřítomná „rajčata“, která ti nejvášnivější fotografové mají vesměs všichni a vzájemně se na sebe odkazují?

Neřekla bych, že by v obrazárně bylo málo obrázků. Je fakt, že z posledních srazů se jich tam moc neukázalo, ale zaslechla jsem, že se na tomhle prý pracuje – jindy se na srazech už ani nefotí, většina z nás se beztak vzájemně zná a já tedy nevím jak ostatní, ale obvykle se nefotím s kýmkoliv jen tak, že se jako vidíme. Občas, když je nálada na dokumentaci něčeho…
O kvalitě by se dalo spekulovat, ale – měla by být školní obrazárna ukázkou jenom pár „úžasných“ obrázků?

Když se nad tím zamyslím a oprostím se od toho, jak obrazárna vypadá teď – jak bych si ji představila v souvislosti s naším hradem?
Podle mě by tam klidně mohlo být více věcí v souvislosti s obrazárnami kolejními. Tím ale nemluvím o básničkách, které jsem tam ještě nedávno viděla, ty tam nemají co dělat, ať si jdou autoři s nimi třebas do Sub Salixu nebo kolejních časopisů.
Nějaká ta tvorba navíc obecně by neškodila – stejně tak, což už jsem tuším někde i slyšela, by se tam dalo utvořit útočiště obrázků z archivu, které po roce z obrázkových chýší mizí.
Jistě by tam měly být portréty lidí, kteří jsou ovšem ochotni je zveřejnit. Nemám ráda argumenty, že „všichni přeci máte facebook a ukazujete tam všechno“ – ne všichni to dělají a ne všichni touží mít na internetu svoje fotky… A ne všichni je tam chtějí mít v souvislosti se školou kouzel, ne všichni jsme závisláci, co se k tomu hrdě hlásíme na potkání. Přesto, ano, to tam má mít svoje místo.
Stejně tak fotky ze srazů, pokud možno s popisky a vším ostatním. Ale také nemusí být vynucované, že, stačí ty „nejdůležitější“ a přidat odkazy na ony výše zmíněné již existující galerie? Nevím…
Ale – co tam přidat, aby tam lidé chodili víc? Nebo aby se z obrazárny stalo něco úžasného? Já nevím, podle mě ani nic takového udělat nejde. A vysvětlím klidně proč.
Ne všichni touží okukovat cizí obličeje, ne všichni potřebují vidět obrázky, které někdo poslal do soutěže, aby dostal peníze a některé sice můžou být pěkné, ale – ruku na srdce – kdo z nás touží po tom se neustále na nějaké nové koukat? Stejně tak když už máme projité všechny fotky jednou či dvakrát, tak se k nim vrátíme maximálně ve chvíli, kdy chceme najít nějakou a někomu ji třeba ukázat – anebo až po nějaké době, když si chceme osvěžit vzpomínky. Těžko tam každý bude chodit každý den a rozklikávat obrázky a koukat se pořád na to stejné, protože i když tam nové přibývají, tak těžko denně, ani srazy nejsou denně, tak se tak těžko bude dít s fotkami. A ani si nemyslím, že by obrazárna byla něco, kam by se opravdu denně muselo chodit. Vždyť to je přeci hloupost. To, že pár jedinců tam třeba denně kliká, jestli není něco nového – a stejně tak do archivu, atp. – to je jistě fakt, ale nebude jich tolik – proč by to mělo dělat více lidí?
Podle mě tu není žádný problém v tom, že by se měla extrémně řešit návštěvnost. To můžeme řešit u novin a u jiných míst, ale tohle je odkaz, na kterém se „skladují“ obrázky a fotky, občas nějaké přibudou a jinak nic. Aby se dala řešit návštěvnost, muselo by se to z archivu změnit v cosi akčnějšího, interaktivního.
Co já vím, tak jsem tak nějak zaregistrovala, že kdysi se třeba pořádaly soutěže o „nejtrefnější komentář“ či název nebo co to bylo. Nevím, jestli by to šlo – a mělo smysl – vrátit, ale nepřipadalo mi to úplně špatné.
Nebo třeba nějaký jiný druh soutěže – třeba najít fotky a sestavit příběh s popisky… (Ano, hloupost, nápady na tohle já prostě nemám.) Na tom v podstatě nesejde. Stejně tak by se mohl oceňovat ten, kdo tam bude nejvíce přispívat (samozřejmě takovými výtvory, které jsou publikovatelné, tj. kvalitní), komentovat…

Nemyslím si, že by obrazárna jakožto archiv byla špatná. V podstatě plní svůj účel, skladuje obrazy a obrázky, na které se můžou lidi koukat, případně i komentovat.
Pokud by se chtěla posunout směrem k aktivnímu archivu, musela by se měnit, opravdu by musela obsahovat nějak příspěvky lidí (více lidí, více příspěvků, v nějaké souvislosti a ne „překopírujte mi sem úkoly do výtvarky“) a pokoušet se o interaktivitu. Je to složité na vymýšlení, protože kupříkladu to, aby lidé fotili nějaké specifické téma, „kradou“ nejrůznější jiné soutěže na hradě, stejně tak kreslení, tolik kreslících soutěží! Mohla by něco takového vyhlašovat obrazárna sama o sobě? A nebyla by pak zbytečně zahlcená věcmi, které by si nikdo neprohlížel? Protože, upřímně, když už se tam na něco koukám, jsou to vážně fotky ze srazů nebo fotky lidí, určitě ne ty obrázky tam. Sice jsou některé pěkné, ale… Možná je to i tím, že prostě k nim není žádná tematická ani jiná vazba, na obrázky do nějaké soutěže, kterou jsem třeba sama dělala, se podívám ráda, i když taky jen jednou, že… Stejně tak zajímavé printscreeny – teď je lidi prostě dají do nějakého periodika i s textem nebo si je nechají u sebe. Nikoho nenapadne dát je do obrazárny.
Obrázky toho, že se zrovna někdo v něco proměnil. Cokoliv. Přitom do obrazárny by se to i hodilo (bez textu), ale zažitá praxe je jiná – teoreticky by se dala změnit, to je pravda.

A k oněm kritikům kvality a kvantity akorát tak podobný vzkaz jako v případě kritiky kvality článků v DV – a vy tam kreslíte a přispíváte? Nebo vůbec někam kreslíte a přispíváte? Fotíte někam? Děláte něco? Nebo je to jako obvykle „já nic nedělám, ale oni to určitě dělají špatně“?

Největší výtka, kterou mám k obrazárně já, je nejspíše její vzhled a přehlednost. Jsem na to už zvyklá a vyznám se v tom, ale stejně mi to přijde tak trochu… Prostě nemůžu říct, že by se mi nějak líbila. Nějaké jiné zpracování stránky by podle mě neškodilo, aby lidé opravdu dokázali rychle najít to, co hledají, takhle vlastně ani neví, pod čím to je, když se to tak vezme. Jelikož nejsem programátorka a nemám na tohle představivost, opravdu nedokážu říct, jak přesně by se to změnit mělo.

Také se mi třeba nelíbí představa, že na tuhle stránku narazí kdokoliv cizí na internetu a dostane se ke všem fotkám. Včetně těch mých. Chápu, že třeba je to fajn, že se na to můžou podívat rodiče, ale na internetu se nepotulují jen rodiče, že ano. Nějaké zaheslování některých fotek – třeba vyloženě lidí anebo některých srazů, atp. – by možná neškodilo. Tak by veřejnost viděla, jak to chodí a jak tvoříme, ale nemusela by přímo vidět všechno. Ale třeba ty trezory či co to tam je (dělá se) tomu mají sloužit. =)

Abych to nějak shrnula všechno. Část školní obrazárny v podstatě slouží jako fotoalbum. Každý je máme doma, někdo v šuplíku, jiný na půdě, a občas je otevřeme a zavzpomínáme si. Jindy hledáme nějakou fotku, kterou „potřebujeme“. Jindy nám při úklidu nebo když se nudíme náhodně přijdou pod ruku. Nebo je prozkoumáme, když přidáváme fotky nové. Ale že bychom je otevírali každý den a procházeli je? Nemyslím si, že by to někdo dělal.
Druhá část slouží jako skladiště obrázků, co někdo utvoří. Ano, věřím tomu, že ti umělecky založení, co umí kreslit, si kreslí a mají obrázky někde hezky založené. Nebo jsou i na internetu různé galerie pěkných obrázků. Ale chodíme se koukat na ty samé každý den? Ne, jen občas, když máme zrovna náladu, tak prozkoumáme ty, co se nám minule líbily (občas) a mrkneme na nové, nakreslíme nové…
Prostě obrazárna ve stavu, který je teď, slouží svému účelu a je taková správně. Nikdo nemůže čekat návaly lidí. Skladuje obrázky. Splňuje svůj účel, ne?
Pokud jí někdo dodá interaktivitu, soutěže navíc, nějak tam lidi donutí chodit… Ale copak chodíme na výstavy obrazů nebo do muzea pořád? Ano, jistě, když by mi někdo slíbil, že za sochou támhletoho a šutrem takovým jsou nějaké indicie k tomu, abych složila kdovíco a tak podobně, tak tam určitě půjdu víckrát – a ano, nevšimnu si jenom sochy a šutru, ale i jiných věcí okolo… Ale když to bude pomilionté, tak už se tam asi taky podívat nepůjdu.
Jistě se dá nějak vymyslet, aby přibývalo víc obrázků. Možná i to, aby se víc komentovalo, i když o tom by se už dalo spekulovat. K těm obzvláště dobrým se může dát nějaká soutěž, šipečka, směrovka, cokoliv.
Ale pořád je to obrazárna. Nic víc, nic míň.

Komentáře

  1. Tri nápady… – Zaujali ma niektoré myšlienky.

    1. Myslím, že by mohlo byť zaujímavé vytvoriť v obrazárni oddelenie diel zo súťaží. Viem, že kedysi mal podobnú myšlienku Serge ale možno nebola dostatočná odozva, alebo nebola tá myšlienka poriadne dotaihnutá, neviem. Niekto môže namietnuť, ž emáme archív. Ano, to je pravda, a mnohí profesori majú svoje súkromné externé kabinety kde výsledky rôznych súťaží uverejňujú. Ale myslím, že by bolo užitočné zriadiť oddelenie vydarených súťaží (aj) v obrazárni.
    V archíve končia vyslovene výnimočné diela, pretože väčšie množstvo už by bolo neprehľadné atým by archív stratil svoj efekt.
    Doteraz môžu byť v obrazárni niektoré súťažné obrázky, ale – sú všetky tak nejako na kope, rozdelené len podľa koleje autorov. Myslím, že ak by mali vlastné oddelenie a tam by boli roztriedené podľa zadávajúcich profesorov a potom podľa jednotlivých súťaží, bolo by to efektnejšie. Rozhodne ja by som toto oddelenie asi navšetvovala častejšie. A tiež by som ho častejšie zapĺňala.

    2. Páči sa mi tiež nápad dávať tam „fotografie“ (printy) z niektorých zaujímavých udalostí na hrade. Priznám sa, že mám zopár zaujímavých obrázkov našich postavičiek pod rôznym kúzlom a pod., ktoré som si vždy aktívne „odfotila“ keď sa niečo dialo (povodeň, ZLO, výlet do histórie…). Potom som ich uložila do patričnej priehradky a rozmýšľala, kde ich archivovať pre budúce generácie. Ostalo pri úvahách, ale myslím, že v obrazárni by sa pre ne nejaké miestečko mohlo nájsť. Iste by sa aj iní radi poučili (pokochali) tým, čo sa kedy komu prihodilo. Alebo si ich mám opatrovať ďalej a potom, až raz bude konečne postavené múzeum v GD, ponúknuť ich tam? Aj tak by sa dalo. Ale tam patria skôr historické kúsky, neviem, ako čerstvá prítomnosť sa hodí do múzea.

    3. A zapáčila sa mi myšlienka šípky, ktorá by viedla k zvlášť zaujímavým, kvalitným, alebo možno aj k novým exponátom.
    Priznám sa, že nechodievam do obrazárne nijako často. A keď tam raz za čas vstúpim, nejako sa neviem rozhodnúť, kam by som sa mala pozrieť aby to stálo za to. A tak sa tam chvíľu len tak bezcieľne ponevieram a potom zase na dlhý čas odídem. Ak by som pri vstupe stretla šípku, ktorá by ma zaviedla k zaujímavému obrázku, asi by som si tú radosť našla častejšie 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *