Okurková obrazárna naposled

| Vydáno:


Aneb zbylé návrhy a připomínky, jež se do předchozích článků nevešly…


Občas se zajdu podívat do kolejních Obrazáren, abych věděla, kdo nám to tu vlastně studuje. A tam bych měla jeden nápad: Co kdyby se nové obrázky řadily v albech na začátek? Aby se k nim člověk nemusel proklikávat?


Pak by se mělo vymazat všechno, co tam jen tak straší už z pravěkých dob. Nebo to dát do nějakého archivu. Třeba je to jen tím, že jsem člověk, co má jednou za čas potřebu kolem sebe něco od základu změnit (třeba vyměnit obrázky v pokoji atd.), takže bych uvítala třeba i novou grafiku Obrazárny. Aby se někam pohnula a nezůstávala pořád stejná, nudná, neaktuální.


Anseiola Renine Rawenclav


Množství fotek je ale v mnoha ohledech dostačující, chybí jim spíš něco jiného. Jejich kvalita je také dobrá, o tom žádná. Spíš mi u některých opravdu chybí duchaplný komentář (podotýkám, že opravdu jen u některých). Fotky by měly být pro veřejnost s tím, že když neměli možnost na tom daném srazu být, měli by si to z fotek umět představit. Ten, kdo na srazu nebyl, nemá bez nějakého normálního komentáře příliš velkou šanci pochopit, o co na fotce vlastně šlo. O to víc mě potěšil poslední srazový přírůstek s dokonalým komentářem, podle kterého jsem opravdu měla šanci alespoň trochu pochopit, jaké to mohlo být a kdo všechno se toho účastnil.


Stálo by za to i pozměnit uspořádání celé obrazárny. Například dát na hlavní stránku jen odkazy a ne hned všechny informace o dané složce. Pak se totiž zdá hlavní stránka téměř nekonečná. Stačilo by to rozdělit, vždy jen nadpis (například Pragocony), pod tím nějaký drobný popis, co to vlastně je, a hned by bylo ušetřeno nějaké místo.

Jane Mooren


A co nějaká soutěž k obrazárně? Co třeba „Vyberte několik fotek z obrazárny a poskládejte a doplňte k nim komentáře tak, aby vytvořily nějaký příběh“? Mohlo by to být přinejmenším zajímavé. Aspoň by se s obrazárnou i něco dělo a nepřidávaly se tam jen fotky.
Nebo by se mohlo náhodně vybrat několik fotek, a pak by se hlasováním vybírala „fotka měsíce“ – třeba by to mělo vliv na návštěvnost, která by se tím zvýšila.
Taky mě napadlo, že by se tam mohla udělat aplikace, která by libovolnou fotku „rozstříhala“ na kousky, které by se pak skládaly – prostě by vytvořila puzzle. Aspoň by se tam taky mohlo něco hrát, ne? 🙂

Kate Resea


Úplně nahoře bych zvýraznila rubriky a číslování u srazů, ani jsem si nevšimla, že je tam více stránek.

Linn Rose Lairová


Osobně mě mrzí, že nikdy nezačala reálně fungovat moje vize – zašlu povedený obrázek z DÚ do obrazárny a ten bude ještě za mého života vystaven. Na začátku své profesorské kariéry jsem pár takových pokusů učinila a… a nestalo se vůbec, ale vůbec nic, takže jsem tyto pokusy po jisté době zcela utlumila. Pod Midarovým vedením ŠO jsem tuto zkoušku ještě neučinila, tak uvidím, jak to bude nebo nebude vypadat nadále do budoucnosti.
Trochu mě ale mrzí, že se tím jaksi dělí posílání kvalitních DÚ – ty písemné jdou do Archivu, ty obrázkové do ŠO. Je to podle mě trochu chaos, ale chápu, že v současné době to jinak nelze (link na obrázek v Archivu brzy expiruje, což popírá smysl archivace).

Takže přiznávám, do ŠO moc nechodím, ale přiznávám, že mě tam přitáhla i taková akce jako „tajná chodba“ apod. Na tu jsem se skutečně běžela ochotně podívat a takové snahy o oživení obrazárny vítám. Přijde mi to nevtíravé a má to nápad, přitom na tom technicky nic těžkého není.

Já osobně moc nevidím nějaký řád ve studentské a profesorské volné tvorbě. Cítím tam veliký kvalitativní rozdíl jednotlivých obrázků a to se mi moc nelíbí. Chápu, že nelze srovnávat díla desetiletého čaroumělce s tím „cetiletým“, ale někdy mi přijde, že se do obrazárny dostaly i obrazy vyloženě nízké úrovně, což mě moc „nebere“.

Možná by byla zajímavá i nějaká komentovaná prohlídka typu – v jednom okně Tři košťata, KNP či cokoli povídacího a v druhém ŠO a Midar nebo někdo kompetentní v roli fundovaného průvodce. Ráda bych se dozvěděla nějaké perly ke starým, dávno prachem zapadaným srazům.

Mintaka Orionis

Komentáře

  1. – * Ansí – Obrázky se dají seřadit dle data ručně – po otevření alba vpravo nahoře. – Kdyby sis četla Corvina tak víš, co je s Obrazárnou v plánu včetně vzhledu.

    * Kate – puzzle nejde; obrazárnu jsme nenaprogramovali my, tu máme z externích zdrojů

    * Linn – je uvedeno u srazů „45 album na 6 stránce(kách)“

    * Mintaka – obrázky z DÚ počítám zařadit do Obrazárny do speciální sekce – ty komentované prohlídky -> zajímavý nápad, děkuji

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *