Poslední okurka z Příčné

| Vydáno:


Ani jsme se nenadáli a okurková sezóna je za námi. V nejbližších dnech se můžete těšit na její kompletní vyhodnocení a na ocenění nejpilnějších sběračů.
Tento článek je posledním sesbíraným z vypracování Prázdninovek; zabývá se tématem trochu zmatečného minulého týdne, jímž byla Příčná ulice. Všeobecně byla tato sekce hradu hodnocena jako velmi kvalitní, nicméně i přes tento fakt se k ní našlo i trochu kritiky či návrhů.


Oproti liberálnější éře, kdy se na pulty dostávalo i béčkově ušité zboží a takovéto novinky rostly jako houby po dešti, oceňuji, že se opět zavedly komplexnější kolekce od kvalifikovaných návrhářů. Objeví se dvakrát třikrát do roka a pokaždé je z toho celohradní událost. Podle mého názoru by se ale někam k takové kolekci vždy vešlo pár studentských kousků, zejména šperky z takové tvorby bývají originální a podařené a nenarušovaly by třeba nějakou naplánovanou koncepci, co kolekce vytváří. To by mohlo i podpořit činnost spolku Skrývanka pod Magnólií, když návrháři nevidí, že by se ti nejúspěšnější z nich mohli propracovat až na Příčnou, logicky to vede k úbytku návrhářů, raději se věnují něčemu, kde mají spíše šanci prorazit.

Jsem ráda, že se u většiny popisků oblečení opravily do očí bijící hrubky (a upřímně obdivuju ty, co ještě dovedou obyčejné triko nějak zajímavě pojmenovat, když už jich máme tolik), ale nikdy jsem si neujasnila, jak to je s popisky obchodů. Je to nějaký roleplay popisek, který říká, co by se tam prodávat podle magického světa mělo, nebo je to popisek vztahující se k našemu hradu a říká, co se tam skutečně prodává? Protože jestli b), ráda bych si konečně koupila v Kouzelnickém zvěřinci ta léčiva a nějaká zvířata a jestli a), nelíbí se mi třeba ta zastaralá reklama na Růžovou kuličku, co se už nějaký ten měsíc drží ve výlohách Hračkářství… 😀

Adanedhel Bloom

Velkým pozitivem je podle mě fakt, že má PU ve svých službách úžasnou a kreativní návrhářku. Modely, jaké tam jsou teď, jsou opravdu nepřekonatelné. Chápu i, že jich není mnoho, že se neobjevují během roku, ale pouze jednorázově při vydání kolekce. Smysl strategie je myslím jasný, lidi si mají naspořit, těšit se, vyhlížet – a pak v prvních dvou dnech celý krám vykoupit. A ok, proč ne, je to způsob obchodnického uvažování, já bych to sice dělala jinak, ale beru.

Co mi ale neskonale vadí, je fakt, že jsou krámky věčně vymetené. Respektive jistě, nejsou vymetené – zboží tu je dost. Bohužel ty druhy jsou jaksi pořád stejné. Možná se doplňuje pravidelně, nevím, protože bohužel – ačkoliv jsem denně v několika krámcích, u Malkinové i několikrát za jeden den, stejně nemám štěstí. Takže jestli se něco nového objeví, je toho tak málo, že to je za pár chvil pryč. A přitom je sklad plný tolika krásných věcí – jenže čekání na ně se podobá čekání na Godota. Nepochopím, že se staré kousky, které už měsíc nikdo nekoupil, takže je zjevně už opravdu nikdo z živých ani mrtvých nechce, nestáhnou, nezapíšou se do knihy s názvem „nejdříve za rok“ a nejsou nahrazeny něčím novým, co zase někoho potěší. Asi má tato strategie podpořit obchod U Chytráka, netuším, ale já bych ráda svým přátelům k narozeninám kupovala to, co je potěší, ne to, co prodávající zrovna nabídnou – a jistě každý uzná, že je celkem ubohé dát si k Chytrákovi inzerát na „černé šaty s vlečkou“, když má kamarádka, která má za týden narozeniny a která ví, že vím, že po nich touží, k Chytrákovi také občas zavítá (jako teď vlivem tohoto „donucení“ každý) – to je pak jaksi po překvapení, že…

Betelgeuse Orionis


Květinářství je kupříkladu super vynález, ale mrzí mě třeba to, že některé květiny nevydrží déle. Ono když dostanu od někoho kytici v mudl světě, tak většinou vydrží i dva dny. A že by kouzelníci neuměli udělat tak dlouho živé květiny? Neříkám, že za tři srpce dostanu kus čehosi, co bude týden vypadat pořád stejně. Ale zrovna ta kytice růží by mohla vydržet déle. Nebo třeba za příplatek. Ale to jen takový momentální postřeh.

Cerridwen Lowra Antares

Avšak nemohu se nepodělit o pár nápadů, jak rozšířit (prodloužit?) Příčnou ulici, popřípadě nápad na založení nové kouzelnické ulice. Studenti po vystudování všech sedmi ročníků Hogwarts, občané z Godrikova Dolu či zaměstnanci školy – ti všichni by si mohli pronajímat obchodní prostory na Příčné (popřípadně na té nové) ulici, kde by museli měsíčně platit nájem. Museli by obchod pravidelně udržovat, doplňovat zboží. Sami by si objednávali zboží u různých „obchodníků“ a dávali tomu vlastní cenu. (Všechno zboží by muselo nejdřív projít kontrolou spráce ulice samozřejmě.)
Myslím, že by to mohlo být velmi zábavné. Prodavači by mohli prodávat vzácné a limitované zboží, nebo by některé věci nešly koupit za peníze, ale dalo by se to jenom vyměnit za něco jiného, nebo bychom to mohli získat jenom za splnění určitého úkolu. Všechny obchody by byly rozmanité a zajímavější.

Evelina van Eyck


Další poznámku bych měla k T&T, kde se už nové šaty neobjevily asi tak sto let. Já chápu, že jich je na hradě plno a že z nějakého toho RPG hlediska není normální, aby studenti chodili po hradě ve večerních robách a oblecích, ale já myslím, že na to tolik nehrajeme. A tuším, že každé nové šaty jdou stále na dračku. Tady bych uvítala, kdyby se občas nějaké ty šaty zjevily klidně i mimo kolekci, protože jsou tam v poslední době jen ty „staré“ a já stále čekám na novou vlnu, aby bylo co nakupovat. Asi nebudu sama. 

Janel Weil


Co mě na PU ale opravdu štve je systém objednávání kolejních předmětů. Opravdu si nemohu pomoci, ale spravedlivý není ani omylem. Proč Nebelvíru kdysi v minulosti neprošel navrhovaný plášť? Protože to byl Nebelvír. Proč pak plášť prošel Havraspáru? Protože to byl Havraspár. Proč se kolejní předmět Havraspáru chvíli pohyboval? Protože se jednalo o Havraspár. Trochu podivná argumentace, ne?

Mintaka Orionis

Komentáře

  1. zajímavé – Líbí se mi od Cerr ten postřeh s květinami – opravdu je smutné, že za 24 hodin nám kytka uvadne. Myslím, že kdyby květiny vydržely déle, bylo by to mnohem lepší – třeba ty dražší. A kdyby se pak dal pořídt nějaký „květinářský prášek“ díky kterému by květina mohla vydržet ještě dýl, tak to by pak byla bomba 🙂
    Dále mi přišel zajímavý návrh od Evelin avšak bojím se toho, jak by to mohlo dopadnout. Zvláště kdyby šlo o nějaké hezké předměty – tak prostě, ty jsi moje kamarádka a chceš to, tak já to tam dám tak, abys to měla ty a nikdo jiný né… Ale, nápad velmi zajímavý, mě by se třeba líbilo mít nějaký takový obchůdek 🙂
    A s mdm Mintakou souhlasím, ano, je to nespravedlivý. Vím, že jednou byli kusy oblečení zakazovány jako kolejní objednávka. (Schválně čím to bylo, že najednou se oblečení jako kolejní objednávka dá udělat?)
    Ale zas si stojím za názorem, že by to tak dělalo víc profesorů. Protože, né každý má rád všechny koleje stejně. Vždy je tu nějaká kolej, na kterou bude mít vždy narážky, které by nějaký kolejní předmět nepovolil, ale jiné koleji klidně ano.

    1. Re: zajímavé – Jak jsem říkal, pokud se zakazovalo oblečení jako kolejní objednávka, zakazovalo se všem kolejím. Pokud se povolilo, i kdyby to bylo třeba jenom kvůli tomu že to chtěl správce pro svou kolej, povolilo se to všem kolejím, to je zase jednou nespravedlnost na tom světě 😀

      1. Re: Re: zajímavé – Tak to mělo být buď povoleno od začátku(prostě žádný omezení na předměty), nebo nikdy. Né „ale moje milovaná kolej to chce a co na tom, že ostatní koleje to někdy chtěly, Havraspárek bude ten nejlepší, co to teď bude mít a žádná kolej nebude mít teď dárek jako oblečení, protože už si kolejní objednávku vyplácali na jiném dárku, ale tak ať oblečení maj později“

        1. Re: Re: Re: zajímavé – Vzhledem k tomu že kromě Zmijozelu mají oblečení mezi kolejními předměty všechny koleje (možná má i Zmijozel, nevím..), nezdá se mi že by někdo říkal „žádná kolej nebude mít teď dárek jako oblečení“ Nespravedlivé by bylo, kdyby si John řekl že oblečení dostane jenom jeho milovaná kolej a nikdo jiný už nesmí. Nebylo tomu tak.

  2. – Trochu mě zaráží poslední názor..mdm. Mintako, zvážila jste při jeho psaní onen prostý fakt, že Nebelvír jakožto kolejní předmět plášť má? Stejně tak má i předmět pohybující se, jakýsi balon se svíčkou (jestli se pletu, opravte mne, jistý si tím nejsem a u nikoho červeného jsem jej teď nenašel, ale myslím že takový předmět Nebelvírští vlastní). Nějspíš mluvíte o tom, co se kdysi v minulosti zamítlo, ovšem plášť a pohybující se předmět Havraspáru nepatří zrovna k nejstarším předmětům, což znamená že s novým správcem příčné ulice přišla možnost objednat pro kolej pláště i předměty pohyblivé, čehož využil Havraspár i Nebelvír..nechápu kde vidíte nespravedlnost.

    1. Re: – mdm Mintaka naráží na to, že už jednou byl podáván návrh na plášť, ale byl zamítnut, že to nejde. A nemyslím si, že byl zamítnut nějakým jiným správcem, než p.p.Johnem.
      A já si nevšimla, že by se náš balonek nějak pohyboval, ale, že by to bylo prohlížečem? Protože se mi už nepohybuje ani ten váš havran…
      A ať si říkáš co chceš, p.p.John má Havraspár radši, je to jeho kolej, takže pro něj nechá schválit asi jakýkoliv dárek.
      (A nějak se nemůžu zbavit pocit, že ty jsi prostě do morku kosti modrý a ať se děje cokoliv, vždy budeš havraspár a vše okolo obhajovat, že vše je spravedlivé, ať už tomu bylo jakkoliv…)

      1. Re: Re: – No to bych prosil, že jsem modrý:D Ale né, tak nekritický opravdu nejsem, abych se zastával Havraspáru ve všem, ono totiž mít rád svou kolej taky obnáší udědomovat si její chyby…nicméně neobhajuju havraspár, nemluvil jsem o p.p. Johnovi, ani o tom koho má jak rád, jenom říkám že když se některé dárky dřív nepovolovaly, nemohla je dostat žádná kolej. Teď jsou povolené pro všechny a kterákoli kolej je může získat. Takže vždycky měli všechny koleje stejné možnosti – jistě, Nebelvír neměl možnost vybrat si oblečení, ale tou dobou ji neměl ani ten Havraspár. Ano, je pravda že se tyhle možnosti mohly objevit už při žádosti Nebelvíru, ne až u Havraspáru, ale to nic nemění na tom že když už se objevily, jsou pro všechny stejné.

  3. tak si to pojdme říct na rovinu 🙂 – Jsem vlastně rád, že se tu otevřelo téma „John nadržuje Havraspáru a dává jim, co jinym kolejim zakazuje“.
    Tak to ale není. Jasně, nepopírám, že mám k Havraspáru nejvřelejší vztah, taky je to kolej, kde jsem vyrostl, je to kolej, kterou jsem vždy podporoval i jako profesor a kde jsem nyní kolejním ředitelem. Je pochopitelné, že k ní mám poněkud jiný vztah než k jiným kolejím.
    To ale přeci není důvod, abych z pozice Správce Příčné ulice Havraspár nějak zvýhodňoval.
    Ano, uvědomuji si, že jsem v začátcích zakazoval oblečení jako kolejní dárek. Ono to bylo z několika důvodů. Za prvé – kolejních předmětů bylo pár – tzn. že se dalo vymyslet nepřeberné množství věcí, co nikdo neměl. Za druhé – oblečení celkově nebylo moc, ani na Příčné – proto jsem nechtěl, aby byla čtvrtina školy takto zvýhodněna oproti jiným.
    Také není pravda, že byl plášť prvním kolejním oblečením – rok před ním měl Mrzimor svou čepičku nebo třeba půl roku předtím měl Nebelvír lví čepičku.

    A časy se mění. V minulosti jsem vyhlásil, že plavky jsou zakázané. V té době byl problém, že všichni běhali po hradě polonahatí. Doba pokročila a myslím, že plavky, které byly uvedeny letos měly obrovský úspěch. Určitě to na Příčné není tak, že co je zakázáno dnes, bude zakázáno i za rok. Příčná se vyvíjí, a s vývojem prostě přicházejí změny.

    Co se týče pohyblivých předmětů. Nikdy jsem nikde neříkal, že jsou pohyblivé předměty zakázané. Stejně tak jsem od jediné koleje nedostal žádost o předmět, který by se měl pohybovat. Někdy v minulosti Příčná vyráběla pro pana ředitele dýmku, ze které stoupá dým. Nepatrný pohyb, jenom drobné zpestření postavičky. Nebyl s tím problém. Potom přišlo z Havraspáru, že by chtěli, aby se košťátko pohybovalo nahoru a dolu po celé postavičce. To jsem zakázal, a udělal se kompromis a havran se pohyboval jenom jemně ve své výšce.
    Stejně tak bych neměl problém s tím, že by se mohl takto jemně vznášet i nebelvírský balon či mihotat se plamínek na mrzimorském svícnu. Dokonce jsem byl ochotný přistoupit na to, že by Příčná dodělala zpětně kolejím tyto drobné pohyby – samozřejmě v rámci mezí a soudnosti.

    Jenomže potom přišel pan ředitel a bylo mi oznámeno, že pohyb je možný pouze u poutových věcí (a že je teda hodně kýčovitý) a že mám okamžitě odstranit pohyb toho havrana. (Sranda, že o odstranění pohybu dýmky či hodinek s vodotryskem se už nezmínil).
    Proto se pohyb havrana odstranit a ostatním kolejím je pohyb zamítán – a znovu zdůrazňuji – není to, protože já chci.

    V nespravedlnosti kolejních předmětů bych ještě dodal jedinou věc. Mrzí mne, že tu nikdo nezmínil celoletní akci dorovnání počtu předmětů. V minulosti byl v kolejních předmětech bordel a každý si objednával co chtěl a kolik toho chtěl. Rozhodl jsem se udělat pořádek a všem kolejím jsem na léto dal počty předmětů, které si ještě mohou doobjednat. A věřte či ne – opravdu to nebylo málo práce dát to vše dohromady a to ani nemluvím o té hromadě kreslení pro návrhářky a nemístné chování některých zástupců kolejí při projednávání podoby kolejního předmětu. Občas jsem měl pocit, že už se z jednání se zástupci koleje vytratila kompletně humanita. A to je prostě něco, nad čím by jste se měli zamyslet před tím, než začnete na někoho plivat.

    Protože i my všichni to děláme kvůli vám, opravdu z toho nemáme nic moc navíc než to, že z toho vy máte radost. Zkuste si to uvědomit.

    1. Re: tak si to pojdme říct na rovinu 🙂 – Hmmm, musim uznat, ze jsem radu z techto veci netusila, dekuji za objasneni. Ono Nebelvir kdysi zadal o vznasejici se sosku fenixe – ale to tedy predpokladam neproslo, protoze by to jiz moc pripominalo ziveho ptaka.
      Nemohl byste jeste stejne srozumitelne objasnit duvod malych obmen sortimentu u Malkinky ci u T&T? =) Pripadne zvazit moznost zmeny? Ono v podstate jiste, mne jde jen o ty darky a ty jeste i lze sehnat nejakym kseftovanim – ovsem uz z uhlu pohledu nejakeho prvaka ci novacka to vidim jako celkem smutnou situaci: jelikoz jsou obvykle chudi, nemohou si v obchode koupit to, co se jim zalibi, i kdyby nahodou narazili na stav doplneneho zbozi. A pritom nez si nejake penize nasetri, bude jejich vysneny kousek davno pryc, protoze po par hezkych vecech se proste jen zaprasi – jak jsem rikala, i ja, kdyz cirou nahodou narazim na neco z kategorie „snesitelne“, tak to okamzite kupuju a delam si zasobu na horsi casy – prestoze kdyby byl v obchodech stale pekny a hlavne obmenovany vyber, zadne zasoby bych neporizovala. Nevim, z uhlu pohledu mladych studentu mi to proste pripada smutne, casto maji pouze dva tri pekne kousky, ktere jim mnohdy jeste nekdo daroval, pak si uz jen mohou koupit neco, co se jim nelibi (a co se nelibi kde komu, proto to v tech regalech zustava a nemizi to jako ostatni veci), nebo rovnou chodit jako popelky a jen se divat na skvele obleceni starsich obyvatel, ktere jim mozna jednou, kdyz se zadari, take nekdo daruje…

      1. Re: Re: tak si to pojdme říct na rovinu 🙂 – Taky jsem ráda za vysvětlení od p.p.Johna (akorát k těm čepičkám, mám právě pocit, že malé kousky byly povoleny, mám tucha, že bmohli být třeba i rukavičky, ale že právě nebylo povolováno oblečení typu triko, plášť…) a velmi ráda bych byla, kdybych se dozvěděla něco víc o tom, proč je málo zboží u malkinové a tak. Prostě je mi trochu líto, když chci někomu něco koupit a uvidím tam jedno povalující se triko. ANo, teĎ jsem si všimla, že se tam doplnilo pár kousků, jenže to všechno pouze v 1 kuse, nebo třeba ve 2. A takhle mám strach, že se to dějě víckrát a nejsem člověk, kterej tráví pořád na Příčný :/
        Takže by se nějaké vysvětlení více hodilo 🙂 Ale už jsem ráda za to s těmi kolejními předměty 😉

    2. Re: tak si to pojdme říct na rovinu 🙂 –

      Možná je problémem kumulace funkcí. Když je někdo kolejním ředitelem a zároveň něčím jiným, vždy budou nutně vznikat spekulace, že v té druhé funkci nadržuje své koleji.

      Mohl byste nám konečně poslat ten kolejní předmět, který je hotový už dva měsíce, jen stále nemáte čas nám ho předat? Třeba by to pak také nesvádělo k různým spekulacím. A pokud jde o „nemístné chování některých zástupců kolejí,“ můžete konkrétně říci, o co šlo? Ať mají ti zástupci kolejí také příležitost se vyjádřit. Třeba k chování některých zástupců PU.

      1. Re: Re: tak si to pojdme říct na rovinu 🙂 – Pane Nebelbrachu, mluvite s profesorem, takze trochu mene horke krve by neuskodilo.
        S panem Werewolfem jsem dnes vecer domluvila, ze nam kolejni predmet posle zitra, takze minimalne v tomto bode vam mohu odpovedet za nej.

      2. Re: Re: tak si to pojdme říct na rovinu 🙂 – kumulaci funkcí se nevyhneme 🙂 tak to prostě je, stačí se podivat, kolik bylo zajemců o post starosty GD – byl celý jeden.

        No, mohl. Ovšem jsem si včerauvědomil, že když vám ho pošlu hned, tak tím přijdete zhruba o třicet kousků.

        Momentálně je vás v koleji asi šedesát a dneska je zařazování, takže jsem Bete navrhl, že vám to pošlu až po zařazování, aby tím Nebelvír získal dalších 30 kusů kolejního předmětu, o které se navýší počet lidí v koleji z nováčků. Navíc ten předmět není hotový dva měsíce, ještě nedávno jste tam měli nějaké připomínky a předmět se upravoval dle vašich požadavků. Jinak se vám teda omlouvám, že sem si v létě dovolil vzít trochu víc volna od Hogwarts a netrávím tam aktivně 10 hodin denně 🙂

        Takže znovu, pane Nebelbrachu – pokud o dané věci nic nevíte, tak raději buďte ticho, zbytečně se tu ztrapňujete. Trochu méně arogance by z vaší strany opravdu neuškodilo, chováte se jak dítě, kterému ve školce někdo sebral hračku.

        Navíc Nebelvír byla až do léta kolej, která měla zdaleka nejvíc kolejních předmětů, tak si myslím, že zrovna vy si nemáte moc co stěžovat.

        A jsme zas u nějakých zbytečných sporů. Opravdu se na Hogwarts musí stále řešit tyto malichernosti? Fakt se nejde prostě jen jednoduše bavit? Hodně věcem by to ulehčilo, kdyby si tu lidi přestali něco dokazovat a přidali by trochu k toleranci v tom směru, že je to stále pouze internetový projekt, který slouží k tomu, abychom se potkávali se svými přáteli.

        1. Re: Re: Re: tak si to pojdme říct na rovinu 🙂 – Omlouvám se, pane profesore. Občas rychleji píšu, než myslím.

  4. no jo – Ale to jsou pořád taky jen ty staré písničky. Pan John by se mohl přestat chovat jako arogantní brouk Pytlík aneb Já jsem já a na to bacha. Pak tu bude lepší vzduch a hned se člověk může v klidu „bavit“ a „setkávat se s přáteli“. No a pan Nebelbrach by si jednou taky mohl stát za svým a neuhýbat hned sem-hned tam, jen aby si to nedej Merlin s někým nerozházel. Někdy to vede k takovým koncům, že jednomu z toho není zrovna dvakrát dobře.

    1. Re: no jo – Milý Duchu, bohužel jsem zvolil tón, který student vůči profesorovi používat nesmí, tudíž je myslím správné, že jsem se omluvil. Pokud jde o věcnou stránku mého vzteklého výpadu, to by bylo na delší diskusi, nicméně jistě jí nepomůže, když anynomně napadneš obě strany. Bez podpisu je Tvůj příspěvek bezcenný.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *