Vedlejší role v sérii Harry Potter: Warwick Davis

| Vydáno:
Kdo by neměl rád maličkého profesora Kratiknota, učitele kouzelných formulí? Malého ředitele Havraspáru s velkým srdcem ztvárnil herec Warwick Davis. A věřte nebo ne, ale vsadím se s vámi (mám sázecí období), že jste viděli minimálně další dva filmy, kde se tento sympaťák objevil.

Warwick se narodil v Anglii jako starší ze dvou dětí. Určitě Vás zajímá, kolik měří. Kdo tipuje, že nemá ani metr, mýlí se. Je vysoký přesně 1,07 metrů.
K herectví se dostal díky babičce, která v rádiu zachytila reklamu na konkurz. Jednalo se o roli ewoka Wicketa (znalci jistě zpozorněli) v jednom z dnes nejslavnějších velkofilmů. Ano, ano, tušíte správně: první role a hned v dnes již kultovním filmu Star Wars. Proto, aby jeho pohyby vypadaly věrohodně, trénoval se svým psem. Dokonce z toho vznikl samostatný film: Return of the Ewok a také Ewok Adventure. A díky opravdu velké fanouškovské základně, kterou rasa ewoků má, natočil ještě film Bitva o planetu Endor.

Pak už se role na filmy jen hrnuly. Jedním z nich byl kultovní Labyrint režiséra Jima Hensona. Nebo ve fantasy snímku Willow od Rona Howarda, kde můžeme herce poprvé spatřit bez masky ewoka. Premiéra tohoto velmi oceňovaného filmu proběhla před princem a princeznou z Walesu. Následovala řada snímků, jako např. Skřítek, Gulliverovy cesty, Vesmírná jednotka a další. Jedním z nich byl také Leprechaun, kde si Warwick toužil zahrát. Avšak v pozdějších dílech se již neobjevuje, neboť dle jeho vyjádření se po narození dětí změnil i pohled na svět.

Po sérii těchto méně známých filmů se vrátil do slavné ságy Star Wars, konkrétně ho můžeme hledat v díle Skrytá hrozba. Tam vystřihl dokonce tři role: Weazela, Walda a samotného mistra Yodu ve scénách, kde měla tato postava chodit. Ale také v díle Síla se probouzí, kde se míhá jako mimozemšťan Wollican.

A zde se dostáváme k pro nás nejpodstatnější Davisově roli: Profesor Kratiknot v kompletní sáze o Harrym Potterovi. Avšak ne každý možná ví, že si zahrál i skřeta, který provázel samotného hrdinu, když s bradavickým šafářem Hagridem poprvé navštívil svůj trezor a trezor č. 713.

Říkáte si, že už vás nenapadají další role, kde byste Warwicka zaznamenali?
Kdepak, ještě jich máme před sebou spoustu. Říká vám něco Stopařův průvodce po galaxii? Ano? A znáte Marvina? Paranoidního, zakomplexovaného Androida? Už víte kam mířím? Přesně tak! Tělo tomuto stále ufňukanému robotovi propůjčil právě Davis. Nevím, jak vy, ale pořád tajně doufám v další filmová pokračování.

Nesmím zapomenout zmínit fantastický snímek Ray, biografický film o životě slavného slepého pianisty a zpěváka Raye Charlese.

A i přesto, že filmů natočil ještě opravdu spoustu, je třeba zmínit pro nás tak trochu Nerdy, Letopisy Narnie, kde si zahrál velmi důležitou roli trpaslíka Nikabrika v díle Princ Kaspian.

Lze tušit, že si George Lucas pozval tohoto slavného liliputána i do některých ze svých nových dílů slavné ságy, a to konkrétně do Posledního z Jediů a Solo: Star Wars Story.

Závěrem přidám jednu ze zajímavostí. Jistě Vám něco říká film Sněhurka a Lovec. Pokud čekáte, že napíšu, jakou roli zde Warwick ztvárnil, tak se nedočkáte. Tento film je jednou z mála pohádek, do které se nedostali trpaslíci jako herci. Naopak bylo využito speciálních triků, aby klasičtí herci vypadali mnohem menší než lidé. A právě Davis se nechal slyšet, že je to stejné, jako kdyby do rolí postav tmavé pleti přebarvovali bílé herce na černo.

Kdyby chtěl osud jinak, znali bychom sympatického trpaslíka i z trilogie LOTR, neboť se ucházel o roli Gimliho. Tu však, jak víme, dostal někdo jiný.

A tak, až si zase pustíte Harryho Pottera a na plátně se objeví profesor Kratiknot, vzpomeňte si na jeho nespočet dalších neméně dobrých rolí.

Pro Denní věštec
Helen Miltonová

Published by

Helen Miltonová

Mladičká redaktorka, která se nezalekne žádného tématu, se nejraději po hradě prohání s rychlobrkem v ruce. Velmi často ji zastihnete, jak něco sepisuje – články do Denního věštce nebo do Žlutého Trimela či domácí úkoly a soutěže. Ve volném čase se ráda vyskytuje na famfrpálovém hřišti, ale věnuje se také malování a vytváření pohyblivých obrázků.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *