Vedlejší role v sérii Harry Potter: Mark Williams

| Vydáno:
Zdravím vás u dalšího pokračování seriálu o méně známých hercích ze série o Harrym Potterovi. Dnes jsem si vzala do hledáčku Marka Williamse, představitele tatínka zrzavé rodiny, pana Weasleyho. Jeho ani jeho rodinu vám pravděpodobně nemusím vůbec představovat. Avšak věděli jste, že ho lze spatřit v mnoha filmech a seriálech, které vám jistě nejsou zcela neznámé? Pojďme se na to společně podívat…

Jako většina herců ze známé ságy, i Mark se narodil ve Velké Británii. Po absolvování střední školy se uchýlil ke studiím angličtiny na univerzitě v Oxfordu. Po jejím dokončení mířily jeho kroky do divadelní společnosti Mikron Theatre, se kterou vyrazil na tříleté turné. Jeho profesní kariéra však nezahrnovala pouze herectví. Obživu si zajišťoval i jako číšník, tesař, stavitel, elektrikář, zahradník nebo jako specialista na umělé oplodňování dobytka.

Před kamerou si Williamse můžeme poprvé všimnout ve filmu Privileged, kde se objevil vedle známého herce Hugha Granta. Na další film si však musel Mark počkat a mezitím pravděpodobně provozoval jednu z mnou zmíněných činností. – usmívá se –

Ovšem po těchto letech se objevuje dokonce ve dvou celovečerních filmech, a to v Out of Order a pro nás známějším filmu Letní sezóna, kde si zahrál roli Bennyho.

V tomto hereckém období také přichází seriál, kde si musel každý fanoušek Harryho Pottera Marka snad opravdu všimnout. A kdo ne, či seriál příliš nezná, tak doporučuji zhlédnout. Ano, zasvěcení již ví, že mluvím o kultovním Červeném trpaslíkovi. Zde si Williams zahrál Petersona, ne příliš chytrého kamaráda Davea Listera. Objevil se ve třech epizodách tohoto britským humorem prošpikovaného fenoménu.

Následující roky se mihl v několika seriálech i filmech, z těch pro nás známějších ráda zmíním 101 dalmatinů či Pidilidi. Co však nesmím opomenout je jeho role ve filmu Jutský princ, kde ztvárnil roli Aslaka.

Ovšem ještě většího úspěchu ve stejném roce (1994) dosáhl díky komediálnímu seriálu The Fast Show, kde se stal jednou z hlavních hvězd. Nejenže Mark účinkoval ve všech pětadvaceti epizodách, ale také se podílel na scénáři dvanácti z nich. I díky tomuto seriálu se role jen hrnuly, a kromě mnou zmíněných přišla také role v oscarovém filmu Zamilovaný Shakespeare. Po tomto slavném snímku se však opět jeho herecká kariéra ubírá do ústraní. Filmy točí dál, avšak žádné trháky to nejsou.

Zlom však přichází, když dostává roli Artura Weasleyho, otce rozrostlé zrzavé rodiny, v druhém díle příběhů o Harrym Potterovi. A díky poměrně důležité roli jeho postavy se objevuje následně ve všech natočených dílech této ságy. Pevně věřím, že nemusím názvy jednotlivých filmů vyjmenovávat. – mrkne – Zajímavostí je, že autorka knih J. K. Rowlingová měla původně v úmyslu jeho postavu nechat zemřít, a to konkrétně v pátém díle. Naštěstí se tak nestalo.

Mark se samozřejmě nevěnoval jenom Harrymu Potterovi, ale točil i další filmy, ať už celovečerní nebo televizní. I když se dá shrnout, že role Artura Weasleyho byla jeho nejvýraznější role. Pro české diváky asi nejznámější snímek, kde se v posledních letech objevil a stále objevuje, je seriál Otec Brown, kde ho můžeme potkávat již od první řady.

V našich končinách jsme ho pak mohli zaznamenat také v kriminálním seriálu Slečna Marplová: Proč nepožádali Evanse, kde se na natáčecím place potkal se Seanem Biggerstaffem, představitelem Olivera Wooda z již zmiňované HP série.

Williams nepůsobil jen jako herec, ale také jako moderátor, kdy se v letech 2005–2007 tímto způsobem podílel na dokumentárních seriálech.

V současné době pracuje na snímku Heidi: Královna hor, který by měl mít v tomto roce svou premiéru. Mark Williams se zde objeví například vedle herce Billa Nighyho.

Tímto článkem bychom také chtěli popřát Markovi všechno nejlepší, neboť právě v červnu oslaví kulaté šedesáté narozeniny. Tedy hodně štěstí a mnoho dalších hereckých úspěchů!

To je z dalšího dílu minisérie vše a těším se příště na čtenou…

Pro Denní věštec
Helen Miltonová

Published by

Helen Miltonová

Mladičká redaktorka, která se nezalekne žádného tématu, se nejraději po hradě prohání s rychlobrkem v ruce. Velmi často ji zastihnete, jak něco sepisuje – články do Denního věštce nebo do Žlutého Trimela či domácí úkoly a soutěže. Ve volném čase se ráda vyskytuje na famfrpálovém hřišti, ale věnuje se také malování a vytváření pohyblivých obrázků.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *