Vedlejší role v sérii Harry Potter: Bill Nighy

| Vydáno:
Vítám vás u dalšího pokračovaní miniseriálu „Vedlejší role v sérii Harry Potter“. Mým dnešním drobnohledem neprošel nikdo menší než Bill Nighy. Tuto formulaci jsem použila záměrně, protože nejenže je Bill opravdu velký herec, což se sami dočtete na následujících řádcích, ale také měří 188 cm, což sice není vyložený rekord, ale patří k jedněm z vyšších herců ve Spojeném království. Pojďme se tedy společně podívat na představitele ministra kouzel, Rufuse Brouska.

Narodil se v roce 1949 ve Velké Británii jako William Francis Nighy. Od malička miloval anglický jazyk, který se také rozhodl vystudovat. Bohužel však po ukončení školy neměl o čerstvě vystudovaného žurnalistu nikdo zájem. A tak se prostě sebral a odjel do Paříže, centra umělců. Avšak ani zde, kde se snažil sepsat své první literární dílo, se mu nedařilo. Vlastně nikomu svou práci ani neukázal. Sám vycítil, že nikdo průměrnou práci nebude chtít vydat.

Zachránil ho vlastně nápad přítelkyně, která do něj poměrně dlouho hučela, aby se zkusil stát hercem. Asi to byla velká láska, protože se nechal přesvědčit a odešel studovat na Guildfordovu akademii divadla a tance. A protože si potřeboval u studia již vydělávat, začal pracovat pro jeviště i rádio. Od rádia se pak naskytla možnost spolupráce s BBC, kde se nakonec objevil ve více než dvaceti pořadech, kde si vždy zahrál nějakou menší vedlejší roli. Objevil se například ve snímku Fantom Opery či v muzikálu Mackie Messer, kde dokonce předvedl svůj zpěv.

Stále však o něm věděli spíše posluchači rádia, kteří měli jeho hlas spojený s postavou Sama Křepelky, postavy Pána prstenů, kterou namluvil společně s představitelem Froda, Ianem Holmem. Tuto pásku pak režisér Peter Jackson pouštěl hercům slavné LOTR trilogie, kteří neznali literární základ své role.
Pro našeho vysokého sympaťáka přichází bodový zlom v roce 1998, a to se snímkem Still Crazy – Pořád naplno. Zde se totiž ze šnečí ulity dostává na povrch Billova komediální stránka. I díky ní začíná dostávat více nabídek na herecké role. Za zmínku stojí určitě Dohola, kde si zahrál například vedle hereckého velikána Alana Rickmana či tenkrát ještě velmi mladičkého Joshe Hartnetta. Od této chvíle se role skutečně jen hrnou. Jistě vám nemusím představovat film Underworld, příběh protkaný upíry a vlkodlaky, avšak ve mně zanechal asi největší stopu jako přestárlý rocker Billy Mack. Tato, řekněme „rocková zombie“, která se ve snaze o populární comeback je schopna i vysvléknout v TV jen proto, aby vyhrála hudební žebříček, je skutečně jedna z nezapomenutelných rolí Billa Nighyho. Navíc si k tomu připojte jím přezpívanou píseň Christmas is all around, a máte tu dokonale nezapomenutelnou roli.

ODKAZ NA VIDEO

Za sebe tento film doporučuji jako velkou oddychovku, ve které máte šanci zhlédnout celou plejádu známých britských herců jako již dnes zmíněného Alana Rickmana, Kieru Knightley, Colina Firtha, Martina Freemana, Hugha Granta a další.

I díky tomu získal za svou roli Zlatý glóbus, britskou BAFTU a Cenu londýnských kritiků. Tato role tedy naplno odstartovala jeho známou hereckou dráhu. Ihned poté byl obsazen do role Slartibarfasta v populárním snímku Stopařův průvodce po galaxii či jako zlý a podlý Davy Jones v sáze Piráti z Karibiku.
Poté opět přišla nominace na Zlatý glóbus. Ve stejném roce (2006) se pak objevuje v pokračování Underworldu, ale také Pirátů z Karibiku, ale můžeme také slyšet jeho hlas v kresleném příběhu Spláchnutej. Již zmíněnou cenu nakonec však obdržel až o rok později.

V dalších letech ho pak můžeme vidět i ve filmech jako Jednotka příliš rychlého nasazení, Valkýra, Rango, Báječný hotel Marigold i v závěrečném snímku o upírech.

Roli, kterou bych chtěla pak vyzdvihnout, je Victor v komedii Neřízená střela, kterou opravdu doporučuji. Fanoušky Harryho Pottera navnadím lehce, neboť druhou hlavní roli si zde vystříhl Rupert Grint. Victor Maynard, nejobávanější z nájemných vrahů, se díky jedné zlodějce a jednomu mladému muži dostane do nemalých problémů. Vše dohromady pak dává dokonalou komedii, kterou si opravdu nevymyslíte. Doporučuji.

Ve stejném roce, kdy Neřízená střela vstupuje do kin, se objevuje na plátně jako ministr kouzel Rufus Brousek v prvním díle Harry Potter a Relikvie smrti, který na svatbu Billa Weasleyho přinese „poslední vůli Albuse Brubmála“.

Jeho role je zde poměrně krátká, neboť ihned poté je zabit smrtijedy a Ministerstvo kouzel je přebráno rukami zla. Harrym Potterem však jeho kariéra nekončí. Objevuje se například v známém Total Recall, Hněvu Titánů, Lásky času, ale také ve snímku Já, Frankenstein. V současné době čekáme na nejnovější film Heidi: Královna hor, který jsem již zmínila v díle o Marku Williamsovi.

Co se týká zajímavostí o tomto skvělém herci, pak asi jen to, že nerad sleduje sám sebe v televizi, miluje rockovou hudbu a fotbal.

Pro Denní věštec
Helen Miltonová

Published by

Helen Miltonová

Mladičká redaktorka, která se nezalekne žádného tématu, se nejraději po hradě prohání s rychlobrkem v ruce. Velmi často ji zastihnete, jak něco sepisuje – články do Denního věštce nebo do Žlutého Trimela či domácí úkoly a soutěže. Ve volném čase se ráda vyskytuje na famfrpálovém hřišti, ale věnuje se také malování a vytváření pohyblivých obrázků.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *