Pozor na slunce, úžeh je tu!

| Vydáno:
Vlna veder zasáhla i náš hrad. Ve Velké síni  slunce žhne jako na poušti, sem tam se vám kolem nohou proplete miniaturní velbloud a opalovací lehátka při stěnách síně jsou věčně obsazená. Ošetřovna se plní pacienty s úžehem a nikdo pořádně neví, co proti této zákeřné nemoci z přemíry slunce vlastně zabírá.

Průběh onemocnění se u všech studentů i starších obyvatel hradu  téměř do puntíku shoduje. Jen co se trochu více odhalili žhnoucímu slunci, náhle ztratili vědomí. Zkrátka zničehonic omdleli a probudili se až na ošetřovně.

Úžeh tedy může postihnout každého, kdo se neopatrně opaluje a podcení pravidelný pitný režim. Zda hraje roli pokrývka hlavy, nevíme. Spekuluje se, že by snad mohla alespoň trochu oddálit horší průběh nemoci a zkrátit hospitalizaci na ošetřovně. Co ale proti úžehu skutečně zabírá, ale v tuto chvíli nikdo s jistotou neví.

V nepřítomnosti zdravotníka se proto každý snaží vyzrát na nemoc svépomocí. Tu si jeden polévá břicho dobře vychlazeným bílým jogurtem, jiný si máčí vlasy ve vodě s mořskou solí, další si přikládá ledové obklady na čelo a předloktí. Dokonce i lázně ve vaně s máslovým ležákem mají údajně napomáhat k zahnání blíže nespecifikovaných obtíží s úžehem spojených.

Ležet na ošetřovně je navíc hrozná nuda. Máte-li úžeh, obyčejně se jen malátně odploužíte na toaletu a  zpět. Tím veškerá vaše pohybová aktivita končí, protože se potýkáte s nevolností a ustavičným vzdycháním Ochich ouu a tak podobně, které se člověku samo dere do úst.

Vyhlídky na uzdravení se samozřejmě nechcete vzdát, ale ať se zeptáte kohokoliv, nikdo vám není schopen říci, co přesně je oním zaručeným lékem, který na 100 % funguje. Babských rad a více či méně podezřelých doporučení však obdržíte tolik, že jich budete mít až nad hlavu. Obzvláště těch protichůdných tvrzení,  co dělat a nebo naopak nedělat, abyste mohli opustit ošetřovnu co nejdříve!

Klid na lůžku, pravidelný pitný režim a sem tam nějaká ta zmrzlina, kterou vám pošlou dobrotiví spolužáci od madam Rosmerty, mají být základním předpokladem úspěšného uzdravení i podle domácích skřítků, kteří na ošetřovně občas vypomáhají.

Všem nemocným přeji brzké uzdravení.

Pro Denní věštec
Gita Hrdličková

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *