A co je to jako ten pixel?

| Vydáno:
Zeptala jsem se touhle dobou před jedenácti lety Channah Cohen, která zaníceně mluvila o šití šatů na naše postavičky. Pixely. Šijí se pixely. Protože jsem člověk umělecky založený a taky moc ráda šiju, netrvalo dlouho a ušila jsem svou první kolekci. Channah byla úžasnou postavou Zmijozelu, jistě si na ni někteří z vás pamatují, a velkou osobností na poli módy v Bradavicích. Na Příčné ulici od ní pořád ještě můžete najít některé kousky oděvů, zejména její šaty, které se objevily v prodeji i letos při závěrečné slavnosti.

Byla to ona, kdo mi ukázal, jak začít, některé postupy, a vysvětlila mi základy stínování a skládání látky. Taky mě neskutečně fascinovalo, jak uměla střihnout rozparek a dát postavičce kus šatů do ruky. Samozřejmě jsem to hned musela zkusit napodobit. Tehdy mi to ještě moc nešlo.

Spousta lidí začínala v malování – já ne. Mým mateřským programem byl (a stále je, protože nemám nejmenší tušení, jaký z těch miliardy programů Photoshop si mám pořídit) GIMP 2. Nicméně aspoň v hardwarové technologii jsem pokročila. Začínala jsem jednoduchým touchpadem na notebooku, a teď už mám takovou jako by destičku a speciální tužku… grafický tablet! Já jsem velký odborník.

A tak k datu 19. 3. 2008 vyšla moje první kolekce na Šikmé ulici, což byl spolek sdružující všechny návrháře oděvů pod vedením Lenůlie Čihůlkové. A jaká byla moje radost, když jeden z oněch kousků byl k dostání dokonce na Příčné! Byla jsem na sebe pyšná. I když možná to bylo proto, že to byl kousek pánský, a v té době byl pánských kousků velký nedostatek.

Inspiraci jsem brala všude možně. Z časopisů, fantazie, obrázků, z vlastní skříně… Ony zelené šaty s tylem ve spodní části například inspirovala ilustrace závisti (a jak můžete vidět, Channah výše zpracovala stejné téma, ale obě šaty se od sebe liší). A obrázek dámy ve zlatých šatech – lakomství.

V kolekci, která přišla vzápětí, jsem se inspirovala vlastním šatníkem. Všechna tři trika jsem nosila.

Jak můžete vidět, moje umělecké ztvárnění oděvů bylo na docela nízké úrovni. Kostrbatými okraji počínaje, splašeným stínováním konče. No, ono tehdy to stínování spíš nebylo, než bylo. Důležité bylo to nadšení a že jsem toho nenechala i přes takové nejisté začátky. Ale myslím, že nejdůležitější bylo, že mě to bavilo a měla jsem kolem sebe spoustu lidí, kteří navrhovali taky a měli prostor mi poradit. Obávám se, že v dnešních dnech už tady taková základna jako Šikmá ulice (a později Skrývanka pod Magnólií) není.

A ještě jedna věc. Nesmírně ráda šaty „recykluji“. To vezmu staré šaty – jako například některé z první kolekce – a přešiju je na šaty nové. Základ zůstane, jak můžete vidět, jenom vypadají mnohem lépe. S takovými věcmi se setkáme ještě několikrát.

Oh ano, tím chci říct, že tenhle článek bude mít pokračování.

Původně pro Hadího krále
Wenai Lafayette


Původní komentáře:

Loralei Silwerin, 20. února 2019
Moc hezký článek! A ty poslední recyklované šaty jsou nádherné! ♥

Inees Rut Gowstring, 20. února 2019
Slečno Wenai, prosíme si víc šatů a víc černé a zelené, protože ta nám opravdu moc sluší. Děkujeme za možnost nahlédnout do vašeho pixelového světa a těším se na pokračování.

Zďáblíkov, 22. února 2019
Jsem moc rád, že jste ten článek nakonec napsala a těším se na další. Ten progres je tam vidět řádně. 😀
Možná byste někdy mohla udělat seminář na stínování nebo tak něco. To bych si i proti svým zásadám seminář zapsal. 😀

NaSaŠí Jackson, 22. února 2019
Boží článek, teď mám naději, že se zvládnu jednou taky vypracovat… o něco víc. A souhlasím, GIMP je nejlepší, minimálně nejvíc srozumitelný i pro laiky, fotošop mě děsí. 😀
Šaty jsou BOŽÍ a smekám!

Ann, 22. února 2019
Přenádherné kousky!

Cassandra Aurora Nott, 22. února 2019
To je paráda, ja som totálny antitalent na navrhovanie a šitie v pixeloch, takže obdivujem. Je to krásne a tie recyklované šaty sú dokonalé, tie by som si vedela predstaviť na sebe. 😀
Madam, tešíme sa na ďalšie články! 🙂

Marguerita Laux, 6. března 2019
Já vždycky obdivovala, jak moc umíte všichni šít šaty – ty, Lilith, Chann… a pořád jsem neměla dost peněz na to mít všechny. Klobouk dolů před šikovností, šaty jsou nádherné. Články s obrázky zbožňuju, kor když se dají i nosit! 😀

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *